Pastinaaksalade, iets anders met pastinaak – Pastinaken worden veel in stamppotten, ovenschotels of soepen verwerkt. Een salade van pastinaak komt veel minder voor. Serveer je een mooi stuk vlees of vis? Serveer er dan eens een pastinaaksalade bij. Je kunt de salade uit dit recept ook gerust als maaltijdsalade serveren, want hij is heerlijk gevuld en door toevoeging van de kaas en de noten voedzaam genoeg om als complete maaltijd te dienen. Er is geen vlees in het recept verwerkt, dus de salade is ook heel geschikt als een vegetarische lunch. Serveer pastinaak, en ook de savooiekool, eens op een andere manier! En reken maar dat je dat vaker gaat doen.
Pastinaak rooster je voor gebruik in de salade
Je kunt pastinaak ook rauw eten. Voor de pastinaaksalade is dat echt er geen goed idee. Rauwe pastinaak kun je nauwelijks in een salade verwerken. Door de pastinaak eerst te roosteren kan dat wel. Zo wordt de pastinaak zachter en geef je de groente veel mee smaak mee. Combineer de pastinaak vervolgens met andere groenten voor een extra smaakbeleving. Savooiekool of groene kool is heel geschikt om te combineren met de pastinaak. Naast een mooie smaakcombinatie geeft de groene kool ook kleur aan de pastinaaksalade en dat maakt een gerecht natuurlijk aantrekkelijker om te zien.
Met blauwe kaas geef je extra smaak aan de pastinaaksalade
Met alleen pastinaak en groene kool ben je er uiteraard nog niet. Natuurlijk moet de salade nog wel een beetje ‘aangekleed’ worden. Voor wat pit voeg je wat blauwe kaas toe aan de salade. Kies de soort blauwaderkaas die jij het lekkerst vindt. Voor de bite voeg je wat geroosterde hazelnoten toe. En een supersimpele vinaigrette op basis van olie en azijn maakt je pastinaaksalade helemaal af! Je ziet dus dat je met een paar bijzondere ingrediënten een bijzondere salade kunt maken.
Bijgerechten met pastinaak
Maak de meest verrassende bijgerechten met pastinaak. Of je ze nu kookt, bakt, stooft of frituurt, pastinaak is een heerlijke groente.
Pastinaaksalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 600 gram pastinaak
- olijfolie, om te roosteren
- 100 gram (pittige) blauwe kaas, verbrokkeld
- 50 gram hazelnoten
- 150 gram savooiekool
- 4 eetlepels olijfolie
- 1,5 eetlepel appelazijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pastinaaksalade:
Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Schil de pastinaken en snijd ze in de lengte in vrij dunne plakken. Je wilt geen te dikke, ongare plakken in je pastinaaksalade. Grote exemplaren kun je eerst in de lengte halveren. Leg de gesneden pastinaak op de bakplaat en besprenkel met wat olijfolie. Meng de olie er zo doorheen dat alle pastinaken een dun laagje krijgen.
Zet de bakplaat in het midden van de oven. Rooster voor de pastinaaksalade de pastinaken eerst 10 minuten, en schep ze dan om. Rooster nog 10 minuten. Let er op dat ze niet verbranden. Controleer of de pastinaak gaar is, haal de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.
Maak de savooiekool schoon, verwijder de dikke nerven en snijd in grove repen. Leg in een zeef en overgiet de kool met kokend water. Laat heel even staan en spoel dan koud onder de kraan. Laat goed uitlekken.
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak ze grof. Klop een vinaigrette voor de pastinaaksalade van 4 eetlepels olijfolie, 1,5 eetlepel appelazijn, zout en peper. Meng in een schaal de pastinaak met de savooiekool en de vinaigrette. Schep voorzichtig de kaas er door en bestrooi de salade met de hazelnoten.
Je kunt de salade deels van tevoren klaarmaken door alle stappen uit te voeren, behalve het samenstellen. Voor je gaat eten maak je de salade dan af door de ingrediënten te mengen. De salade is heerlijk bij een (winter)barbecue. Je kunt de pastinaaksalade ook prima serveren als een maaltijdsalade!
Tafel lekker !!