• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Pruimensalsa van verse Hollandse pruimen

Heerlijk bij (varkens)vlees, maar ook als dipper op de borrelplank

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
0
6
pruimensalsa

Pruimensalsa – een smakelijke aanvulling op de borrelplank of bij gegrild vlees

Til je gerechten naar een hoger niveau met pruimensalsa

Een echt lekkere salsa kan je gerecht totaal naar een ander level brengen. Zeker als de smaken uitgesproken zijn. Lekker pittig, een juiste verhouding van zoet en zuur, het kan echt verschil maken. Een salsa van pruimen is vast niet het eerste dat bij je opkomt, maar het is echt een topper bij een gegrild stukje vlees. Vooral varkensvlees is een perfecte match met verse pruimen.

Pruimensalsa, geniet van het seizoen

Je hebt voor een pruimensalsa natuurlijk wel echt lekkere verse Hollandse pruimen nodig. Dat kunnen zowel rode als gele pruimen zijn. Zorg ervoor dat de verse pruimen niet te rijp zijn, zo kun je er een mooiere salsa van snijden zonder dat het moes wordt. Juist het zure van de pruimen geeft net dat beetje extra wat de salsa zo lekker maakt. De pruimen zijn er in de zomer als het barbecueseizoen in volle gang is, dus zet eens een kommetje salsa bij de salades als je een barbecue hebt, zeker weten dat je er succes mee boekt.

Zoet, zuur en lekker pittig

Pruimensalsa voldoet aan de eisen voor een lekkere salsa, het zoete van de pruimen, het zure van limoen en vergeet zeker niet het pittige van de verse jalapeño peper. Daarbij nog zeer fijngesneden ui en een paar blaadjes verse koriander en je bent klaar. Snijd alles goed fijn en laat de pruimensalsa liefst een paar uur op smaak komen. Let op met de jalapeño peper, de smaak wordt sterker als het mengsel even gestaan heeft. Pas dat daarom eventueel aan door er later meer aan toe te voegen. Als je de salsa te scherp hebt gemaakt, kun je de peper er niet meer uithalen, wel kun je eventueel een beetje suiker of honing toevoegen om de smaak te verzachten. Laat je echter niet bang maken, want salsa moet juist een smaakexplosie zijn.

verse pruimen

Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland

Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.

Pruimensalsa

Porties: een kommetje vol
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 6 verse Hollandse pruimen
  • een halve ui
  • 1/4 limoen
  • Jalapeño peper naar smaak
  • 3 takjes koriander
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je pruimensalsa:

Ontpit de pruimen en snijd ze in zeer fijne blokjes. Snijd ook de ui en de jalapeño peper ragfijn.

Meng de pruimen met de ui en de helft van de jalapeño peper of meer, als je durft.

Voeg een snuf zout toe en rasp een klein beetje schil van de limoen erbij.

Pers het sap uit het stukje limoen en hak de koriander fijn.

Meng alles door elkaar en proef. Het mag vrij sterk van smaak zijn.

Besef dat de smaken van de salsa zich verder gaan ontwikkelen en dat hij dus iets sterker/pittiger gaat worden na een uur.

Serveer de pruimensalsa met een stukje gegrild varkensvlees of serveer de salsa met tortillachips of een stukje kaas.

Tafel lekker !!

Tags: Fruitsalsa
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade van courgette
Salade

Frisse salade van courgette met feta en verse rucoladressing

Frisse fruitsalade van watermeloen
Salade

Frisse fruitsalade van watermeloen met verse munt en limoen

Mediterrane maaltijdsalade met kip
Salade

Mediterrane maaltijdsalade met kip: snel en makkelijk

Bindsla met tomatensalsa
Salade

Bindsla met tomatensalsa als fris bijgerecht

Salade van parelcouscous met gegrilde paprika
Salade

Salade van parelcouscous met gegrilde paprika en feta

Salade van lollo rosso en lollo bionda
Salade

Salade van lollo rosso en lollo bionda met restjes uit de koelkast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen
  • Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Marleen Lambeets op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!