Raapsteeltjes salade met graskaas – wil je een makkelijke, echt zomerse salade als bijgerecht kies dan eens voor een salade van raapsteeltjes. Koop raapsteeltjes als je ze ziet liggen. Ze zijn lang niet overal en maar kort verkrijgbaar, dus als je ze ziet koop ze dan. Maak er een heerlijke salade met graskaas van, dan weet je zeker dat de zomer in aantocht is.
Raapsteeltjes en graskaas betekent voorjaar
Raapsteeltjes eet je in het voorjaar en in de zomer. Vanaf maart zijn de raapsteeltjes verkrijgbaar, soms zelfs al in februari. Al worden de erg vroege raapsteeltjes natuurlijk wel in de kas geteeld. De smaak en structuur van raapsteeltjes kun je een beetje vergelijken met verse jonge andijvie. Je kunt de raapsteeltjes dan ook op dezelfde manier verwerken, in de stamppot of in een heerlijke zelfgemaakte salade met graskaas. Zo zet je echt het seizoen op tafel.
Die heerlijk frisse raapsteeltjes kunnen soms nogal lang zijn. Om er een salade van te maken die je ook makkelijk kan mengen en opscheppen snijd je als dat nodig is de raapsteeltjes in grove stukken. Voeg de dressing voor de raapsteeltjes salade pas op het laatste moment toe, zodat de frisse uitstraling en structuur behouden blijven. Door het zuur worden de blaadjes snel slap. Je kunt er ook voor kiezen om de dressing op tafel te zetten, zodat iedereen zelf dressing kan nemen zoveel als hij of zei lekker vindt.
Graskaas een heerlijk jonge zachte kaas
De meimaand is graskaas maand, vanaf mei mogen de koeien weer naar buiten en eten ze gras. Van die melk wordt graskaas gemaakt dus dan duurt het nog een paar weken voordat er graskaas is, kaas moet immers rijpen. Die graskaas is heerlijk romig en zacht van structuur en een perfecte begeleider voor de stoere raapsteeltjes.
Een kleurrijke salade
Een salade van raapsteeltjes en graskaas is een salade van contrasten. Hij heeft lekker veel structuren, met allemaal frisse kleuren, de zomer op je bord dus. Om het feestje compleet te maken worden er nog heerlijk sappiger reepjes mango aan toegevoegd en als je dan toch met kleur bezig bent ook nog een beetje geraspte wortel.
De dressing is heerlijk fris en gemaakt op basis van vruchten azijn, dit geeft die heerlijke salade een lekker fris zuurtje wat de salade echt af maakt.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Raapsteeltjes salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram raapsteeltjes
- 100 gram graskaas
- ½ mango
- 2 eetlepels vruchten azijn of sinaasappelsap
- 1 eetlepel olijfolie
- 50 gram pijnboompitjes
- 50 gram wortel
Bereidingswijze van dit recept
Een raapsteeltjes salade met graskaas maak je zo:
Rooster de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan om het maximale uit de smaak te halen.
Schil de mango en snijd fijne reepjes van het vruchtvlees. Vang als de mango erg rijp is het sap op in een schaal.
Snijd de kaas ook in reepjes en rasp de wortel grof.
Doe de kaas, wortel en mango in een schaal.
Meng in een kommetje de vruchtenazijn, de olie en een beetje zout en peper. Roer goed door.
Snij de gewassen raapsteeltjes 1 of 2 keer door en zet opzij
Doe de raapsteeltjes en de dressing in de schaal en schep alles luchtig door elkaar, doe dit echt pas vlak voor het serveren. Dit is omdat het zuur van de dressing de jonge frisse blaadjes anders laten verleppen.
Bestrooi de zomerse salade met pijnboompitjes en geniet van al die heerlijke smaken.
Tafel lekker !!