Rauwkostsalade – Een rauwkostsalade? Ja, echt. Dit is een superleuk recept om zelf te maken. Je gaat echt aan de slag met alleen maar verse ingrediënten. Rauwkost, dat klinkt veel mensen al snel in de oren als ‘konijnenvoer’. Maar misschien moet je dat toch eens anders bekijken. Want rauwkostsalade kan een heerlijke en gezonde manier zijn om je voeding aan te vullen en aan je dagelijkse minimale 250 gram groente te komen. Ondanks dat er wortel in het recept verwerkt wordt, hoeft het echt geen konijnenvoer te zijn. Een goede combinatie van groenten en een passende dressing of vinaigrette kunnen een rauwkostsalade echt tot iets lekkers maken.
Heel fijn gesneden rauwkost
In het recept van de rauwkostsalade hieronder is een mooie mix van kleurige groenten heel fijn gesneden. In feite is het een luxe versie van een wortelsalade. ‘Waarom zou je die groente heel fijn snijden?’, denk je nu waarschijnlijk. Nu, dat heeft dus wel een reden. Het snijden van rauwkost in heel fijne stukjes heeft verschillende voordelen. Het zorgt ervoor dat de smaken en texturen beter vermengd worden, waardoor elke hap een harmonieus geheel wordt. Bovendien maakt het fijn snijden het gemakkelijker om rauwkost te combineren met of te gebruiken in andere gerechten. De fijne textuur zorgt ervoor dat de rauwkost als het ware een explosie van smaken wordt. Natuurlijk kun je de rauwkostsalade gewoon als salade eten, naast je warme maaltijd. Maar het is net zo leuk om het eens onderdeel van iets anders te laten zijn. Voeg het in plaats van sla eens toe aan een taco of een wrap of een gevuld pitabroodje. Of maak het onderdeel van een uitgebreidere salade.
Door groenten heel fijn te snijden kunnen de smaken en texturen beter mengen
Tips bij het maken van de rauwkostsalade
Voor dit recept ga je de groenten heel fijn snijden. Dat kost je natuurlijk wat meer tijd, dan als je een salade maakt die wat grover gesneden is. Maar het is echt wel de moeite waard, en denk er eens aan om een wat grotere hoeveelheid te snijden. Je kunt de salade afgedekt en zonder dressing wel 2 dagen in de koelkast bewaren.
Zorg voor een geschikt en scherp mes bij het snijden van de rauwkostsalade. Gebruik dus geen aardappelschilmesje om rauwkost te snijden. Het werkt een stuk prettiger, sneller én veiliger, als je het juiste mes gebruikt.
Door 3 eetlepels olijfolie te mengen met 2 eetlepels vers geperst citroensap en wat zout en peper, maak je een simpele vinaigrette, die prima bij dit recept past.
De lekkerste recepten voor wortelsalade
Een andere basis voor salades dan bladgroente? Maak je salades eens met wortel als basis. De lekkerste recepten voor wortelsalade!
Rauwkostsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 rode ui
- 1 winterpeen
- 1/2 komkommer
- 1 rode puntpaprika
- een handvol radijsjes
- een handvol snacktomaatjes
- bosje peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je rauwkostsalade:
Neem een grote saladekom, waarin je alle gesneden groenten in doet.
Snipper de rode ui heel fijn. Schrap de winterpeen, verwijder de zaadlijst uit de puntpaprika, verwijder het loof van de radijs en eventuele kroontjes van de tomaatjes en snijd alles in kleine blokjes. De komkommer gebruik je ongeschild en snijd je ook in kleine blokjes. Hak de peterselie heel fijn.
Meng alles door elkaar en serveer de rauwkostsalade met een dressing of een vinaigrette. Wil je een eventueel restje kunnen bewaren, serveer de dressing er dan apart bij. Lekker als salade bij een warme maaltijd of als onderdeel van een ander gerecht.
Tafel lekker !!
Ik had afgelopen weekend een picknick in ons dorp. Mijn broers zouden er voor komen, dus ik had een grote kom rauwkostsalade gemaakt samen met een bloemkoolsalade. Ik dacht dat het veel te veel zou zijn, want mijn broers hadden ook nog een lunchpakket besteld, maar veel bleef er niet over. Onze complimenten dus voor jullie recept! De picknick was erg gezellig met live muziek en een gezondheidsmarkt.
Hopelijk komt er volgend jaar een herhaling, mijn broers willen ook wel weer. Lieve groet Cecile
Dankjewel voor het compliment, Cecile. Een goede rauwkostsalade gaat er inderdaad altijd wel in. Fijn te horen dat het recept in de smaak viel!