Fris zoete rode kool salade met ananas – Kool is niet alleen om te koken of te stoven. Weet je dat je met kool ook de lekkerste salades kunt maken? Onderaan dit artikel vind je een lekker en makkelijk recept om een fris zoete rode kool salade met ananas te maken. Lekker om bij een BBQ te serveren, maar ook lekker als extra groente bij een warme maaltijd.
De ene rode kool is de andere niet
Je staat er vaak niet bij stil, een rode kool is toch gewoon een rode kool? Toch is de ene kool is de andere niet, want wist je dat er heel veel verschillende rassen rode kool zijn? Die rassen en soorten hebben wel degelijk invloed op de bereiding van recept voor een rode kool salade. Let er dus op als je een salade gaat maken.
Zomer of winterkool?
Het belangrijkste verschil is de zomer en de winter rode kool. De zomer rode kool is verkrijgbaar van mei tot september en is malser en zachter van structuur dan de winter rode kool die verkrijgbaar is vanaf oktober. Een recept geeft vaak een kooktijd aan, die is altijd globaal, want sappige zomerkool is eerder gaar dan een stevige winterkool. Ook is de winterkool langer houdbaar omdat die net wat meer kan hebben. De zomerse kool is het geschiktst voor het recept van de rode kool salade, maar als je een winterkool hebt zal die makkelijker verteerbaar worden door er zuur zoals een dressing aan toe te voegen. Laat de salade na het maken ook minimaal een uur, maar liever nog wat langer, rusten voor je hem serveert. De salade is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.
Rode kool salade is niet alleen voor bij een BBQ
Dit recept is niet alleen bedoeld om voor bij een BBQ te maken. Een salade is altijd lekker. Geef eens een rode kool salade bij een tosti of op een broodje met wat kaas. En wat dacht je van een broodje met een hamburger en een gegrilde schijf ananas met daarop wat van de rode kool salade. Hoezo hamburgers zijn ongezond? Laat de kool bij gebruik op brood wel eerst goed uitlekken want anders trekt het vocht te veel in het brood wat er onsmakelijk uit gaat zien en daarnaast ook niet heel smakelijk is.
Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas
Heerlijk fris zo uit het vuistje, maar ook erg lekker in zowel hartige als zoete gerechten, verse ananas is een topper in de keuken.
Rode kool salade op meerdere manieren
Maak eens een rode kool salade. Heb je een lekker stukje vlees of wild? Serveer er rode kool salade bij. Ontdek de diverse mogelijkheden.
Fris zoete rode kool salade met ananas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram rode kool
- 100 gram wortel
- 250 gram ananas
- 1 eetlepel appelazijn
- 2 theelepels honing
- 2 eetlepels (walnoot)olie
- sap 1 limoen
- zout en peper
- 1 lente-ui
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de rode kool salade met ananas:
Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes.
Maak de ananas schoon en snijd 250 gram hiervan in kleine blokjes.
Rasp de wortel en snijd de lente-ui in ringetjes.
Meng de overige ingrediënten en maak hiervan een dressing.
Schenk de dressing over de rode kool en kneed de kool even samen met de dressing door zodat de kool een beetje gekneusd wordt en de dressing zo beter in kan trekken. Voeg de rest van de ingrediënten toe en zet de salade minimaal 1 uur, maar liever langer, koel weg. Schep de salade tussendoor een keer om.
Heb je geen verse ananas? Uit blik kan ook, voeg dan wel een eetlepel azijn meer toe.
Tafel lekker !!