Romige eiersalade – Eiersalades zijn lekker en makkelijk te maken. Ze zijn heerlijk op een broodje bij de lunch of ’s avonds als smeersel op een toastje of stukje stokbrood. Een paar eitjes koken en het werk is al bijna gedaan. Er zijn zoveel soorten dat het kiezen welke eiersalade je gaat maken misschien nog wel meer werk is,
Romige eiersalade begint met het ei
Als je een romige eiersalade maakt, begin je natuurlijk, net als bij iedere eiersalade, met hard gekookte eieren, die ongeveer 8 minuten gekookt zijn, zodat de dooier mooi stevig is. Vind je het lastig om de eieren de juiste garing te geven? Dan vind je hier hoe je het beste eieren kookt. Als de eieren eenmaal gekookt zijn leg je ze in koud water, dat doe je om ze te laten schrikken, zodat je ze makkelijker kunt pellen. De eieren pellen het makkelijkst als ze goed koud zijn. Dus als je er aan denkt, kook de eieren dan het liefst een paar uur eerder. Ook bij het verwerken is het belangrijk dat ze goed zijn afgekoeld. Zijn de eieren nog maar een klein beetje lauw, dan heb je al kans op een slappe eiersalade, die ook niet meer opstijft.
Romig en vol van smaak
Een romige eiersalade maak je met roomkaas. Roomkaas is heerlijk romig en vol van smaak en vrij stevig. Neem hiervoor niet de light variant, want als je die doorroert, neemt de stevigheid af en krijg je een lopende salade. Dit is niet prettig eten en geeft een hoop geknoei. Ook is de smaak hiervan stukken minder romig. Dat is logisch, want het vet geeft de romigheid. Smeer liever iets dunner met een erg lekkere en romige eiersalade dan dat je aan smaak in moet leveren.
Gezeefde dooiers
De dooiers voor de romige eiersalade moeten helemaal fijn zijn voor je ze door de roomkaas roert. Dit gaat het beste door ze door een zeef te duwen. Je krijgt dan hele fijne korreltjes eidooier. Omdat ze zo fijn zijn verdeel je ze beter, dit komt de smaak maar ook de kleur ten goede.
Romige eiersalade, met een beetje pit
Zou je alleen maar roomkaas en ei gebruiken, dan krijg je een vrij laffe smaak. Voor een beetje pit in de salade snijd je een beetje prei ragfijn en pers je er een teentje knoflook boven uit. Net dat kleine beetje extra zorgt ervoor dat het een heerlijk romige eiersalade wordt, met een klein beetje pit.
Eiersalade; zelfgemaakt het allerlekkerst
Als er iets makkelijk is om zelf te maken, dan is het wel eiersalade, het resultaat is echt veel smaakvoller dan de gekochte versies.
Romige eiersalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 5 hard gekookte eieren
- 200 gram roomkaas
- 1 teen knoflook
- 5 takjes peterselie
- 25 gram groen van prei
- 2 eetlepels melk
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je romige eiersalade:
Kook de eieren hard en laat ze goed afkoelen.
Snijd de prei ragfijn, pers het teentje knoflook uit en hak de peterselie grof. Schil de eieren en snijd ze doormidden. Haal de dooiers eruit en duw die door een zeef zodat ze helemaal fijn zijn. Snijd de eiwitten in blokjes.
Roer de roomkaas los met de dooiers en de kruiden en voeg er eventueel een beetje melk aan toe. Breng verder op smaak met zout en peper. Roer er de eiwitstukjes doorheen. Doe de romige eiersalade in een afsluitbaar bakje en zet koel weg tot gebruik.
Tafel lekker !!
Een goed en gemakkelijk recept. Gewoon zelf maken dus.
Zeker Jacoba, zelfgemaakte eiersalade is het lekkerst en zo gemaakt.