Rundvleessalade – Een koude schotel, een mooi opgemaakte salade, is een gerecht dat in de culinaire traditie van bepaalde streken in Nederland een belangrijke plaats inneemt. Vaak wordt een koude schotel geserveerd bij een feestelijke gelegenheid, denk aan carnaval, oudejaarsavond of bij een picknick. De basis van zo’n koude schotel is dan vaak een rundvleessalade. Zo’n salade kun je kant-en-klaar kopen, bij de slager bijvoorbeeld. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om hem vers te maken. Met een goed recept is dat echt niet moeilijk en je hebt er geen lastig te verkrijgen ingrediënten voor nodig.
De samenstelling van een rundvleessalade
Wat de salade bijzonder maakt, is de balans tussen de smaken en de texturen. De basis is gegaard rundvlees, dat wordt aangevuld met verschillende groenten, kleine blokjes gekookte aardappel, verschillende kruiden en specerijen en een dressing op basis van mayonaise. Die dressing maakt van de rundvleessalade een geheel en geeft een romige en rijke smaak aan het gerecht. Nu is er, zoals bij veel klassiekers, geen exact recept, en dat maakt het klaarmaken van een rundvleessalade dan ook leuk. Je kunt er namelijk precies de draai aan geven die jij het lekkerst vindt.
Je kunt de salade zo serveren, maar je kunt hem ook mooi opmaken en dan mag de rundvleessalade de titel ‘koude schotel’ dragen. Aan jou de keus.
Een tijdloos gerecht
Een rundvleessalade is een voorbeeld van een tijdloos gerecht. Het concept voor koude vleessalades gaat terug tot in de 18e eeuw. Maar tegenwoordig eten veel mensen nog steeds graag een dergelijke salade. Opgemaakt als koude schotel, maar ook als een wat eenvoudiger bijgerecht bij een barbecue, als onderdeel van een buffet, of gewoon als lunch. Het leuke van een rundvleessalade is dat je hem ook van restjes kunt maken. Met een restje rundvlees, een paar aardappels en wat groenten als doperwten en winterpeen kom je al een heel eind. Wat tafelzuur en een appel voor de frisse noot in het geheel maakt de salade compleet.
Het rundvlees
In dit recept voor een rundvleessalade is gestoofd rundvlees gebruikt. Het maken van gestoofd rundvlees kost de nodige tijd. Daarom is het een goed idee om als je vlees stooft voor bij een warme maaltijd, eens wat extra te stoven en dat te gebruiken voor het maken van een heerlijke rundvleessalade. Dan heb je geen extra werk, maar wel genoeg vlees over. Gebruik riblappen of sukadelappen om lekker mals rundvlees te stoven. Overigens kun je, als je dat lekkerder vindt, ook gegrild rundvlees gebruiken dat je in heel kleine stukjes snijdt.
Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten
Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.
Rundvleessalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo vastkokende aardappels
- 500 gram gaar rundvlees
- 150 gram doperwten
- 150 gram wortel
- 100 gram augurk
- 100 gram zilveruitjes
- 1 friszure appel
- 1 eetlepel vers geperst citroensap
- 6 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels vocht van de augurken
- mosterd
- zout en peper
- 2 eetlepels gehakte tuinkruiden naar keuze
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een rundvleessalade:
Schil de aardappels en snijd ze in heel kleine blokjes van een halve centimeter. Zet een pan water op en voeg, als het water kookt, de blokjes aardappel toe. Breng het water weer aan de kook en laat een minuut doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat de aardappelblokjes even staan. Controleer of ze gaar zijn door te proeven. Als ze gaar zijn stort je ze in een vergiet en spoel je ze af onder de koude kraan om het garingsproces te stoppen. Laat ze goed uitlekken.
Snijd de wortel in kleine blokjes.
Kook de doperwten beetgaar in wat water met zout en laat ze uitlekken.
Snijd de augurk fijn.
Schil de appel, snijd hem in blokjes en meng die met het citroensap. Dit is om verkleuring te voorkomen.
Snijd het rundvlees in heel kleine blokjes.
Hak de tuinkruiden.
Schep alle fijngesneden ingrediënten, de kruiden, de doperwten en de zilveruitjes door elkaar.
Meng de mayonaise met het vocht van de augurken en maak hier de salade mee aan.
Serveer de rundvleessalade in een passende schaal, of als je hem wilt opmaken als koude schotel, op een platte schaal die je met wat slabladeren bekleedt. Garneer de salade in dat geval met gekookt ei, cherrytomaatjes, zilverui, augurk of vleeswaren, et cetera, naar keuze.
Tafel lekker !!