• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Rundvleessalade; een goedgevulde salade vol vlees en groente

Ook de basis voor een koude schotel

Redactie door Redactie
in Salade
0
Rundvleessalade

Rundvleessalade – Een koude schotel, een mooi opgemaakte salade, is een gerecht dat in de culinaire traditie van bepaalde streken in Nederland een belangrijke plaats inneemt. Vaak wordt een koude schotel geserveerd bij een feestelijke gelegenheid, denk aan carnaval, oudejaarsavond of bij een picknick. De basis van zo’n koude schotel is dan vaak een rundvleessalade. Zo’n salade kun je kant-en-klaar kopen, bij de slager bijvoorbeeld. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om hem vers te maken. Met een goed recept is dat echt niet moeilijk en je hebt er geen lastig te verkrijgen ingrediënten voor nodig.

De samenstelling van een rundvleessalade

Wat de salade bijzonder maakt, is de balans tussen de smaken en de texturen. De basis is gegaard rundvlees, dat wordt aangevuld met verschillende groenten, kleine blokjes gekookte aardappel, verschillende kruiden en specerijen en een dressing op basis van mayonaise. Die dressing maakt van de rundvleessalade een geheel en geeft een romige en rijke smaak aan het gerecht. Nu is er, zoals bij veel klassiekers, geen exact recept, en dat maakt het klaarmaken van een rundvleessalade dan ook leuk. Je kunt er namelijk precies de draai aan geven die jij het lekkerst vindt.

Je kunt de salade zo serveren, maar je kunt hem ook mooi opmaken en dan mag de rundvleessalade de titel ‘koude schotel’ dragen. Aan jou de keus.

Een tijdloos gerecht

Een rundvleessalade is een voorbeeld van een tijdloos gerecht. Het concept voor koude vleessalades gaat terug tot in de 18e eeuw. Maar tegenwoordig eten veel mensen nog steeds graag een dergelijke salade. Opgemaakt als koude schotel, maar ook als een wat eenvoudiger bijgerecht bij een barbecue, als onderdeel van een buffet, of gewoon als lunch. Het leuke van een rundvleessalade is dat je hem ook van restjes kunt maken. Met een restje rundvlees, een paar aardappels en wat groenten als doperwten en winterpeen kom je al een heel eind. Wat tafelzuur en een appel voor de frisse noot in het geheel maakt de salade compleet.

Het rundvlees

In dit recept voor een rundvleessalade is gestoofd rundvlees gebruikt. Het maken van gestoofd rundvlees kost de nodige tijd. Daarom is het een goed idee om als je vlees stooft voor bij een warme maaltijd, eens wat extra te stoven en dat te gebruiken voor het maken van een heerlijke rundvleessalade. Dan heb je geen extra werk, maar wel genoeg vlees over. Gebruik riblappen of sukadelappen om lekker mals rundvlees te stoven. Overigens kun je, als je dat lekkerder vindt, ook gegrild rundvlees gebruiken dat je in heel kleine stukjes snijdt.

Rundvlees

Rundvlees; soorten + heel veel heerlijke recepten

Hier vind je alles over rundvlees. Soorten rundvlees als biefstuk, picanha, ossenhaas en rosbief worden hier uitgelegd, inclusief recepten.

Rundvleessalade

Porties: 6-8 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 500 gram gaar rundvlees
  • 150 gram doperwten
  • 150 gram wortel
  • 100 gram augurk
  • 100 gram zilveruitjes
  • 1 friszure appel
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels vocht van de augurken
  • mosterd
  • zout en peper
  • 2 eetlepels gehakte tuinkruiden naar keuze

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een rundvleessalade:

Schil de aardappels en snijd ze in heel kleine blokjes van een halve centimeter. Zet een pan water op en voeg, als het water kookt, de blokjes aardappel toe. Breng het water weer aan de kook en laat een minuut doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat de aardappelblokjes even staan. Controleer of ze gaar zijn door te proeven. Als ze gaar zijn stort je ze in een vergiet en spoel je ze af onder de koude kraan om het garingsproces te stoppen. Laat ze goed uitlekken.

Snijd de wortel in kleine blokjes.

Kook de doperwten beetgaar in wat water met zout en laat ze uitlekken.

Snijd de augurk fijn.

Schil de appel, snijd hem in blokjes en meng die met het citroensap. Dit is om verkleuring te voorkomen.

Snijd het rundvlees in heel kleine blokjes.

Hak de tuinkruiden.

Schep alle fijngesneden ingrediënten, de kruiden, de doperwten en de zilveruitjes door elkaar.

Meng de mayonaise met het vocht van de augurken en maak hier de salade mee aan.

Serveer de rundvleessalade in een passende schaal, of als je hem wilt opmaken als koude schotel, op een platte schaal die je met wat slabladeren bekleedt. Garneer de salade in dat geval met gekookt ei, cherrytomaatjes, zilverui, augurk of vleeswaren, et cetera, naar keuze.

Tafel lekker !!

Tags: Vlees
DeelPin11VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Ouderwetse kropsla recept
Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Salade

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vlees

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief