Salade met peer en spek – Met een lekkere salade kun je nooit de mist ingaan. Je serveert die salade als bijgerecht bij een warme maaltijd, of als lunch. Maar in een grotere portie heb je er ook een prima hoofdgerecht aan. De salade met peer en spek is zo’n salade waar je altijd mee scoort. De basis van het recept is veldsla en dat wordt aangevuld met blokjes peer, gebakken champignons en reepjes uitgebakken spek. Een salade vol met herfstige en kraak verse ingrediënten dus.
Vers fruit in de salade
Genoeg vers fruit eten vindt niet iedereen even makkelijk. Je kunt het voor jezelf een beetje makkelijker maken door fruit toe te voegen aan je maaltijden. Bij een ontbijt is dat makkelijk, maar bij de lunch gaat je dat ook lukken als je fruit in het recept van een salade verwerkt. In de salade met peer en spek verwerk je heerlijk verse, Hollandse handperen. In dit recept zijn Conference peren gebruikt, maar je kunt ook heel goed voor Doyenné du Comice peren kiezen voor de salade. Neem de peren die jij het lekkerst vindt.
Salade met peer, spek en champignons
Behalve fruit gaat er uiteraard ook groente in de salade. In dit geval zijn dat veldsla en champignons. De champignons bak je even in dezelfde pan als die waarin je het gerookt spek hebt uitgebakken. De salade met peer en spek is wat betreft de smaken in het recept heel goed in balans. De frisse basis wordt gevormd door de veldsla, de champignons geven er een aards tintje aan, het hartige komt natuurlijk van de gerookte spekreepjes, en het zoetje komt van de peren. Daar hoort dan ook nog een zuurtje bij, en dat voeg je toe met de balsamicocrème. Zo zet je dus heel makkelijk een complete salade op tafel.
Maak de salade met peer en spek niet van tevoren klaar, maar pas op het moment dat je hem ook wilt gaan eten. Dat om te voorkomen dat de veldsla verlept.
Kun je niet aan balsamicocrème komen, maak dan een dressing op basis van balsamicoazijn en olijfolie.
Salades met peer
Het is niet het eerste waar je aan denkt bij peer, maar wist je dat je met gemak de heerlijkste salades met peer op tafel zet?
Salade met peer en spek
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100 gram veldsla
- 125 gerookte spekreepjes
- 150 gram champignons
- olie om in te bakken
- zout en peper
- balsamicocrème
- 1 grote peer of twee kleintjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade met peer en spek:
Verdeel de veldsla over twee borden.
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Bak het spek zachtjes uit in een droge koekenpan. Laat het vervolgens even uitlekken op wat keukenpapier.
Verhit een scheutje olijfolie in de pan waarin je de spekjes hebt gebakken. Bak hierin de champignons gaar. Breng ze op smaak met wat zout en peper.
Was de peer en snijd hem in blokjes.
Verdeel de spekjes, de champignons en de peer over de veldsla.
Top de salade af met wat balsamicocrème.
Serveer de salade met peer en spek direct.
Tafel lekker !!