Salade met raapsteeltjes en spinazie – Heb je zin om het voorjaar op tafel te zetten? Dat doe je heel eenvoudig met een salade met raapsteeltjes en spinazie. Die twee bladgroenten zijn tenslotte echte voorjaarsgroenten. Aangevuld met peultjes en komkommer, maak je zo een prachtige groene salade. De kiwi zorgt voor het zoetje, en de feta geeft de salade een hartige touch. De peultjes blancheer je even tot ze beetgaar zijn, de rest verwerk je rauw, dus die salade staat in een handomdraai op tafel. De salade is een heerlijke lunch, maar ook geschikt als diner, in een wat grotere portie geserveerd. Neem een lekker glas droge witte wijn bij de salade met raapsteeltjes en spinazie, ga met je bord in de tuin of op het balkon zitten, dan heb je het voorjaarsgevoel zo te pakken.
Raapsteeltjes, dat betekent voorjaar!
Raapstelen horen tot een van de eerste voorjaarsgroenten die in de lente op de markt komen. Het zijn de jonge blaadjes van verschillende soorten knolgroenten of kolen. Denk hierbij aan meirapen, Chinese kool en koolraap. Raapstelen kun je op verschillende manieren klaarmaken en eten. Ze zijn lekker rauw in een salade met raapsteeltjes en spinazie bijvoorbeeld, in de raapstelenstamppot of als toevoeging in plaats van sla in broodjes en wraps. Ze kunnen ook gestoomd, gebakken of gekookt worden en je kunt ze toevoegen aan roerbakgerechten, soepen of stoofschotels.
Verse spinazie, ook een echte voorjaarsgroente
Ondanks dat verse spinazie tegenwoordig het hele jaar door in de winkels te vinden is, is die bladgroente toch een echte voorjaarsgroente. Voor een salade met raapsteeltjes en spinazie, en andere salades, kun je het best babyspinazie gebruiken. Dat zijn kleine blaadjes, die zich makkelijk laten verwerken tot een salade.
Salade met raapsteeltjes en spinazie; tips om te variëren
Je kunt makkelijk variëren met de salade met raapsteeltjes en spinazie door de kiwi te vervangen door bijvoorbeeld groene druiven. Ook de kaas kun je makkelijk door een andere soort vervangen. Oude Goudse, of boeren Leidse kaas is een prima keuze als je eens iets anders wilt.
Natuurlijk kun je ook met de groente variëren. Vervang de spinazie door rucola, of veldsla, of voeg wat knapperige koolrabi reepjes toe, voor een frisse bite.
Verse spinazie; lekker vers in voorjaar en zomer
Verse spinazie is er in diverse soorten. Hier vind je alles over deze bladgroente. Niet alleen info en tips, maar ook heel veel recepten.
Raapstelen, de eerste groente van de lente!
We zijn toe aan de lente! Dan is het ook tijd voor raapsteeltjes op het menu. We vertellen je er alles over, mèt heerlijke recepten erbij!
Champignon roomsoep; de allerlekkerste
Een werkelijk zalige champignon roomsoep die je met trots op tafel zet. Heerlijk romig, boordevol snaak en prachtig wit van kleur.
Stamppot groene kool met oude Goudse kaas
Een vegetarische stamppot, met een andere groente? Maak een stamppot groene kool met oude Goudse kaas. Die ga je vaker maken!
Salade met raapsteeltjes en spinazie
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram verse raapstelen
- 50 gram verse spinazie
- 1/2 komkommer, in halve plakjes, zonder zaad
- 100 gram verse peultjes
- 2 kiwi's, in plakjes
- 1 kleine ui, in dunne kwart ringen
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- 1 theelepel honing
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade met raapsteeltjes en spinazie:
Blancheer de peultjes een paar minuten tot ze beetgaar zijn, en spoel ze koud onder de kraan. Laat ze goed uitlekken.
Was de raapstelen, droog ze voorzichtig en snijd een stukje van de steeltjes af. Als je ongewassen spinazie hebt, was die dan ook. Meng de twee bladgroenten in een grote slakom.
Meng de komkommer, de ui en de peulen door de bladgroenten. Schep de feta en de kiwi voorzichtig door de salade.
Klop een vinaigrette van de olijfolie, de azijn, wat zout en peper en de honing. Je kunt die dressing door de salade mengen of er apart bij geven.
Serveer de salade met raapsteeltjes en spinazie direct.
Tafel lekker !!