Salade met roodlof en blauwe kaas – Je eet vast wel eens een salade met witlof. Maar wil je het eens anders en met een beetje meer kleur op het bord? Een kleurrijke salade met roodlof, het zusje van witlof is dan het antwoord. Heb je nog nooit van roodlof gehoord? Lees dan snel verder. Of beter nog, neem eens wat mee als je het tegenkomt en maak een salade met roodlof en blauwe kaas. Kleuriger wordt het niet!
Roodlof, wat is dat?
Roodlof is een groente die in Italië al eeuwen geoogst werd. Roodlof is ontstaan uit een kruising van radicchio rosso en witlof. Het roodlof heeft, net als witlof, een licht bittere smaak. Behalve dat roodlof er prachtig uitziet in een salade, geeft het de salade ook een lekkere bite.
Kaas en noten, een prima combinatie, ook in een salade
Kaas en noten is een combinatie die je vaak tegenkomt. En zeker in salades is dat vaak het geval. Dit is niet voor niets, want ze vullen elkaar prima aan. De kaas is zacht en de noten knapperig. Voeg daarbij de licht bittere smaak van de roodlof en je hebt een geweldige salade met kaas, vol met smaken en texturen.
Serveer de dressing bij de salade met roodlof er apart bij
Bij een salade met een vrij zware dressing is het verstandig om die apart te serveren. De dressing zal alles grauw doen verkleuren en doordat die vrij zwaar is, zal de salade inzakken, waardoor het geheel er niet echt mooi en fris meer uitziet. En lekker fris, dat is natuurlijk wel hoe een salade er uit hoort te zien. Doe je de dressing op je bord over de salade dan kan ook iedereen zelf bepalen hoeveel ze willen gebruiken. De een houdt nu eenmaal van veel dressing, terwijl de ander juist liever een klein beetje heeft.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Salade met roodlof en blauwe kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 kropjes roodlof
- 1/2 krop bladsla
- 100 gram blauwe kaas
- 50 gram pecannoten
- 100 ml melk
- peper
- 1 eetlepel mayonaise
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de salade met roodlof:
Bak de pecannoten even kort in een droge koekenpan en zet opzij.
Neem ongeveer 2/3 van de blauwe kaas en roer die los met de mayonaise. Verdun met kleine beetjes met de melk tot je de gewenste dikte hebt. Breng royaal op smaak met de peper. Breng de saus over in een kommetje en serveer ze er apart bij.
Was de bladsla en scheur ze in stukken.
Snijd de onderkant van de roodlof en maak de blaadjes los. Was ze en snijd de grote in grove stukken.
Meng de sla losjes door elkaar en doe ze in een grote schaal of op een bord.
Neem de rest van de blauwe kaas en brokkel die over de sla. Hak de pecannoten grof en strooi ook die er overheen. Serveer de salade met roodlof en blauwe kaas samen met de dressing.
Tafel lekker !!