• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Salade met verse vijgen

Een geweldige maaltijdsalade waar ook vegetariërs van zullen genieten

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
0
Salade met verse vijgen

Salade met verse vijgen: een geweldige salade barstensvol met smaak met als basis little gem. De royale vulling van vijgen, gorgonzola, en noten maakt er een maaltijdsalade van waar ook de vegetariërs van zullen genieten.

Verse vijgen in de salade

Er zijn heel veel soorten verse vijgen. Misschien heb je zelf wel een vijgenboompje en oogst je na een mooie warme zomer de lekkerste vijgen uit eigen tuin. Die vijgen zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten of op de borrelplank bij een stukje kaas.

Maar wist je dat een salade met verse vijgen ook geweldig lekker is? Zeker als je een pittige gorgonzola en knapperig geroosterde noten toevoegt. Een salade maken is echt zo moeilijk niet en zo’n salade is geweldig als lunch of als avondmaaltijd. Veel meer dan een paar knapperige blaadjes sla mengen met de juiste ingrediënten en even zelf een dressing maken is het niet. Een dikke plak vers brood erbij en je hebt een maaltijd waar je U tegen zegt.

Stevige blaadjes sla

Een salade met veel grove vulling, zoals een salade met verse vijgen, kan het beste gemaakt worden met een stevige slasoort die de vulling ook kan dragen. Little gem is hiervoor een goede keuze. De blaadjes sla zijn licht met een knapperige nerf die de juiste stevigheid geeft. De sla is vrij neutraal van smaak en lekker knapperig en geeft de verse vijgen alle eer die ze toekomen.

Een lekkere dressing voor de salade met verse vijgen

Een salade met verse vijgen verdient een echt lekkere zelfgemaakte dressing. Een dressing hoort de salade in balans te brengen. Geen klodders mayonaise die de smaken vertroebelen. Een goede dressing versterkt de smaken en geeft de salade de juiste frisheid die hij verdient.

Een dressing voor een salade met verse vijgen is echt niet moeilijk om te maken. Het is een kwestie van de juiste ingrediënten in een jampotje doen en even flink schudden. In dit recept is vijgenazijn gebruikt, je kunt dit eventueel ook vervangen door een zoete balsamicoazijn.

Zoetzure rode uien

In dit recept voor salade met verse vijgen zijn zoetzure rode uien gebruikt. Die uien kleuren prachtig paars door het zuur en zijn geweldig lekker in de meest uiteenlopende salades of op je broodje kipfilet of kaas. Het recept is heel eenvoudig en je kunt de zoetzure uien minimaal een week in de koelkast bewaren.

Je maakt de zoetzure uien door 200 ml water aan de kook te brengen. Dat hete water giet je in een jampot. Los er 2 eetlepels suiker en 100 ml neutrale azijn in op. Schaaf nu de uien in zo dun mogelijke ringen en doe die in het zoutzure mengsel. Zet de afgekoelde uien liefst een dag, maar langer mag ook in de koelkast voor het beste resultaat.

Verse vijgen; verrassend veelzijdig

Verse vijgen; verrassend veelzijdig

Geniet in de nazomer van verse vijgen. Deze zijn met hun eigenzinnige structuur zalig in zowel zoete als hartige gerechten.

Salade met verse vijgen

Porties: 2 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 kropjes little gem
  • 3-4 verse vijgen
  • 1 conference peer
  • 100 gram gorgonzola
  • 1/3 komkommer
  • zoetzure rode uien (zie tekst)
  • handje pecannoten
  • 2 eetlepels vijgenazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je salade met verse vijgen:

Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan, schud ze op een bordje om af te koelen.

Maak de dressing door de olie, azijn en een beetje zout en peper naar smaak in een jampotje te doen. Draai de deksel erop en schud alles goed door elkaar.

Haal de blaadjes sla los en was de sla in ruim water. Laat de sla uitlekken en snijd de grote blaadjes in repen.

Snijd de peer in kwarten en schil de peer. Snijd de peer in plakken.

Snijd de komkommer in reepjes.

Snijd de vijgen in 8 partjes. Verdeel de sla over 2 borden en verdeel er de verse vijgen en de plakjes peer over.

Decoreer de salade met verse vijgen met uienringen, noten en stukjes kaas.

Geef de dressing apart zodat ieder kan nemen zoveel hij graag lust.

Serveer met lekkere dikke plakken vers brood.

Tafel lekker !!

Tags: Fruit
DeelPin5VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Ouderwetse kropsla recept
Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Salade

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Fruit

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief