Salade Tournaisienne – Dit is Doornikse salade in het Nederlands, een winterse salade op basis van veldsla, witlof, witte bonen, appel, rode kool en ui. Het recept om die salade te maken vind je onderaan het artikel.
Zachte, vlezige veldsla, met een knapperige beet door de appeltjes en het witlof, aangevuld met een zuurtje door ingelegde rode kool en dat alles perfect uitgebalanceerd door gepofte ui en de romigheid van de witte bonen. Dat maakt de salade Tournaisienne een salade om van te watertanden!
Een traditioneel recept uit Henegouwen
Traditioneel eet men dit streekgerecht uit de Belgische provincie Henegouwen op “Verloren maandag”, de eerste maandag na het Driekoningenfeest van 6 januari, als bijgerecht bij een stoofpotje van konijn. De salade Tournaisienne past goed bij stoofpotjes met vlees, maar het recept leent zich ook heel goed om bij winterse wildgerechten te serveren. Maar omdat het op zich zo’n gevulde, rijke en smakelijke salade is, kun je hem gerust ook als vegetarische, zelfs vegan hoofdmaaltijd opdienen. Vertel je gasten aan de feesttafel over de oorsprong van het recept en til hiermee de tafelervaring naar een hoger niveau. Altijd leuk toch, om je tafelgezelschap te verblijden met een leuk weetje?
De Doornikse salade is niet alleen erg smaakvol, ze oogt ook mooi door de aanwezigheid van verschillende kleurrijke groenten. Kijk naar die kleuren, die spatten van het bord!
Je doet de groenteboer een groot plezier!
Het recept voor de Doornikse salade is bovendien ook nog samengesteld met allemaal lokaal geteelde groenten. Stuk voor stuk zijn alle ingrediënten die in het gerecht gebruikt worden, op-en-top pareltjes van Nederlandse bodem. Je doet de groenteboer dus een groot plezier als je de ingrediënten voor je salade Tournaisienne bij hem komt inkopen!
De salade Tournaisienne samenstellen
Het samenstellen van de salade kost best een beetje tijd, dat wel… Vergeet ook niet de gedroogde witte bonen een nachtje te laten weken, de dag voor je de salade gaat maken. Je zou niet willen dat je naar een potje moet grijpen.
Voor een feestelijke salade als de Doornikse salade heb je de tijd die het kost om het recept te maken er graag voor over! Geloof ons, die tijd is een goede investering! Maak jij ook die heerlijk winterse salade Tournaisienne eens klaar?
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Salade Tournaisienne
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram veldsla
- 200 gram gedroogde witte bonen
- 500 gram witlof
- 300 gram rode kool
- 300 gram ui
- 300 gram appel
- 50 cl witte azijn
- 100 gram kristalsuiker
- zout en peper, uit de molen
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je salade Tournaisienne:
Week de witte bonen een nacht in koud water. Giet ze af, spoel ze en kook ze in 45 tot 60 minuten gaar.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Leg de uien met schil een half uur in de voorverwarmde oven. Laat de uien afkoelen.
Maak de rode kool schoon en schaaf in reepjes. Marineer de reepjes rode kool in een mengsel van 50 cl witte azijn en 100 gram kristalsuiker gedurende een uur.
Was de veldsla.
Snijd het witlof in fijne reepjes (de kontjes gebruik je hier niet, die zijn te bitter).
Snijd de appels in vieren, ontdoe ze van het klokhuis en snijd ze in fijne plakjes.
Ontdoe de afgekoelde uien van hun schil en snij ze in halve maantjes.
Giet de gekookte witte bonen af en spoel ze af onder koud stromend water.
Laat de gemarineerde rode kool uitlekken.
Meng alle ingrediënten in een grote saladeschaal en breng op smaak met zout en peper uit de molen.
Tafel lekker !!