Een salade van courgette is een frisse en snelle manier om groente op tafel te zetten. Met deze salade van courgette maak je in tien minuten iets lekkers, zonder dat je daar ingewikkelde technieken voor nodig hebt. De courgette is de ster in dit gerecht: je schaaft er mooie linten van die lekker stevig blijven. Samen met de pittige rucoladressing, de zoute feta en knapperige zonnebloempitten krijg je een salade vol smaak en bite. Alles komt vers uit je eigen keuken.
Deze salade van courgette is ideaal als licht lunchgerecht of als bijgerecht bij een stukje gegrild vlees of vis. Ook als je niet zo vaak zelf salades maakt, lukt dit altijd: je hebt alleen een dunschiller, een staafmixer en een pan nodig. Gebruik mooie stevige courgettes en draai ze goed tijdens het schaven voor een mooi groen randje. Zo gebruik je zoveel mogelijk van de groente en gooi je niets weg. De rucoladressing maak je in een paar tellen zelf, veel lekkerder dan kant-en-klaar. Een echte aanrader voor een zomerse tafel.
Salade van courgette
Ingrediënten:
- 2 courgettes
- 35 gram rucola
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1/2 theelepel zout
- snuf peper
- 100 gram feta
- 1 eetlepel zonnebloempitten
Zo maak je de salade van courgette:
Maak de dressing, doe hiervoor de rucola in een hoge smalle kom.
Doe er de olie, azijn, zout en peper bij en maal dit tot een gladde groene dressing.
Bak de zonnebloempitten kort in een droge hete pan.
Was de courgettes en snijd de boven- en onderkant eraf.
Schaaf met een dunschiller of scherpe kaasschaaf linten van de courgette. Draai steeds met de courgette zodat vrijwel alle linten een groen randje krijgen. De middelste kern is prima voor in de soep die wordt voor de salade niet gebruikt.
Meng vlak voor het serveren de dressing, de helft van de zonnebloempitten en verkruimel er de helft van de feta bij.
Schep de salade op een bord en bestrooi met de overgebleven zonnebloempitten en feta.
Tafel lekker !!
Deze salade van courgette is een fijn voorbeeld van hoe makkelijk het is om verse groenten te gebruiken. Door zelf de dressing te maken, weet je precies wat erin zit en proef je echt de pittigheid van de rucola. Dat geeft een lekkere kick aan de milde courgette. Door de courgette niet te koken, blijft de groente fris en knapperig. Het schaven van de linten is even een werkje, maar met een goede dunschiller draai je zo mooie stroken die er ook nog eens feestelijk uitzien.
De courgettelinten kun je al van tevoren maken
Deze salade van courgette kun je ook goed voorbereiden. Schaaf de courgette en bewaar de linten afgedekt in de koelkast. De dressing kun je een dag van tevoren maken; even doorroeren voor gebruik en klaar. Gooi de waterige kern van de courgette niet weg: die kun je makkelijk in een soep of pastasaus verwerken. Zo haal je alles uit je verse groente. Rooster de zonnebloempitten pas op het laatste moment, dan blijven ze lekker krokant.
Groenten saai? Nee, juist een feest op tafel
Verse feta maakt echt verschil in deze salade van courgette. Kies een blok feta in pekelvocht voor de beste smaak en verkruimel hem zelf. Dat is net even smaakvoller dan voorgesneden blokjes. Serveer de salade op een groot bord of schaal en bestrooi met extra pitten en feta voor een mooie afwerking. Deze salade van courgette past goed bij een barbecue, bij gegrilde kip of vis, maar is ook heerlijk als lichte lunch. Heb je wat dressing over? Die kun je prima bewaren in een afgesloten potje in de koelkast en gebruiken als saus over gegrilde groenten of een koude pastasalade. Zo maak je met weinig moeite steeds weer iets nieuws.
Salade van courgette
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 courgettes
- 35 gram rucola
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1/2 theelepel zout
- snuf peper
- 100 gram feta
- 1 eetlepel zonnebloempitten
Bereidingswijze van dit recept
Maak de dressing, doe hiervoor de rucola in een hoge smalle kom.
Doe er de olie, azijn, zout en peper bij en maal dit tot een gladde groene dressing.
Bak de zonnebloempitten kort in een droge hete pan.
Was de courgettes en snijd de boven- en onderkant eraf.
Schaaf met een dunschiller of scherpe kaasschaaf linten van de courgette. Draai steeds met de courgette zodat vrijwel alle linten een groen randje krijgen. De middelste kern is prima voor in de soep die wordt voor de salade niet gebruikt.
Meng vlak voor het serveren de dressing, de helft van de zonnebloempitten en verkruimel er de helft van de feta bij.
Schep de salade op een bord en bestrooi met de overgebleven zonnebloempitten en feta.
Tafel lekker !!