Salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen – Couscous kun je, behalve warm, ook heel goed koud eten. En daarmee is couscous een prima basis voor een maaltijdsalade. Met een salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen serveer je een voedzaam gerecht, vol verrassende smaken. Lees snel verder en kijk eens naar het makkelijk te maken recept voor een bijzondere salade.
Een parel van een couscous
Parelcouscous is uitermate geschikt om een salade mee te maken. Dit soort heeft een minder fijne structuur dan de gewone couscous, die vaak te fijn is voor een salade met grovere ingrediënten. Parelcouscous zijn wat grote balletjes, vandaar die naam parelcouscous natuurlijk. Die kun je heel goed combineren in een recept met wat grover gesneden groenten et cetera. Altijd handig om een zakje van in huis te hebben. Je kunt er tenslotte altijd nog een salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen mee maken.
Een salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen, vol verrassende smaken
Een recept voor een goede salade moet verrassingen bevatten en niet altijd hetzelfde smaken. De salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen zit vol verrassingen. De salade heeft als speciale smaakmaker gedroogde vijgen en zoetzure ui. Die combinatie van zoet en zuur met de iets zilte smaak van de geitenkaas zorgt voor een heerlijke smaakbeleving.
Een dressing van balsamico en olijfolie
Om de smaken in een salade samen te laten komen gebruik je een dressing. Dit kan een mengsel zijn dat je kunt maken van olie en azijn of op basis van mayonaise of yoghurt. Voor de salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen gebruik je balsamicoazijn met olijfolie. De balsamicoazijn is licht zoetig, wat goed past bij de rest van de ingrediënten. Balsamicoazijn is er in heel veel smaken. De meest gebruikte, is de rode balsamicoazijn. Die smaakt heerlijk en hij is helemaal goed voor dit recept. De dadel en vijgen balsamico die gebruikt is in onderstaand recept, is zo’n flesje dat je ergens onderweg bij een speciaalzaak koopt, omdat je het niet kunt laten. Ken je dat?
Tip: geen fan van geitenkaas? Neem dan Brie
Salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram parelcouscous
- 200 gram geitenkaas
- 6-8 gedroogde vijgen
- 75 gram olijven
- 1 rode ui
- 2 verse tomaten
- 1 rode puntpaprika
- 2 stengels bleekselderij
- 2 lente-uien
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- gemengde sla
- 100 gram azijn
- 1 eetlepel suiker
- verse peterselie of bieslook
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen:
Snijd de rode ui in dunne ringen en doe die in een glazen potje met deksel. Doe de azijn en de suiker erbij. En ook een beetje zout en peper. Schud goed en zet opzij.
Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing in water met zout. Spoel de parelcouscous als die gaar is direct met koud water.
Was de sla en laat uitlekken.
Snij de tomaten in vieren en haal de zaden en zaadlijsten eruit. Snijd in stukjes. Doe dit ook met de paprika. Snijd de bleekselderij en lente-ui in fijne reepjes. Snijd de olijven in ringetjes en de vijgen in grove stukken.
Doe de gesneden groenten in een kom samen met de parelcouscous. Voeg de balsamicoazijn en de olijfolie er aan toe. Meng door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Neem 1/3 van de rode ui uit de marinade en doe dit bij de couscous, bewaar de rest voor een andere keer.
Snijd een beetje peterselie of bieslook en meng ook die erdoor.
Verkruimel de helft van de geitenkaas door de salade.
Verdeel de gewassen sla over borden of een grote kom en schep de couscous salade er overheen. Maak de salade af met de rest van de geitenkaas.
Serveer de salade koud of op kamertemperatuur.
De salade van parelcouscous met geitenkaas en vijgen is vooraf te maken en 1 tot 2 dagen te bewaren. Schep de couscous salade pas op de gemengde salade als je gaat serveren, om te voorkomen dat de sla verlept.
Tafel lekker !!