Salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas – Een salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas is een kleurrijk en smaakvol gerecht dat eenvoudig te maken is. Dit recept is perfect als lichte lunch of als bijgerecht bij een diner. De combinatie van zoete bietjes, frisse sinaasappel en romige geitenkaas zorgt voor een heerlijke balans van smaken.
Bietjes marineren voor een salade met nog meer smaak
Salades zijn altijd lekker, ook in de winter. De salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas is echt een salade die je winterse maaltijd iets extra’s geeft. Vaak worden bietjes warm gegeten, maar gebruik ze eens in een salade, je zult verrast zijn.
Door de gare bietjes te marineren in de dressing krijgen de bietjes nog meer smaak en worden friszuur door het sinaasappelsap. De uien verkleuren een beetje en de sterke smaak zwakt af door het zuur wat de salade nog lekkerder maakt. Je kunt de bietjes zelfs al een dag eerder marineren voor een optimale smaakbeleving. De dag dat je de rode bietensalade met sinaasappel gaat eten ben je snel klaar, want je hoeft dan alles alleen nog maar te mengen.
De salade van rode bieten met sinaasappel is lekker fris en voedzaam
Rode bieten zijn niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Daarnaast zijn ze een natuurlijke bron van nitraat, wat bijdraagt aan een goede bloedcirculatie en energieboost. Gecombineerd met sinaasappel, die rijk is aan vitamine C, en walnoten, die gezonde vetten bevatten, krijg je een voedzame en smaakvolle salade op je bord.
Lekkere tips om te variƫren op de rode bietensalade
Dit recept voor rode bietensalade met sinaasappel is een basisrecept. Die basis gebruik je als leidraad en kun je makkelijk aanpassen naar je eigen smaak of met wat er op dat moment in huis is.
Heb je geen geitenkaas of houd je er niet van? Vervang de geitenkaas dan door feta, mozzarella, blokje jonge Goudse kaas of zelfs blauwe kaas.
Gebruik eens pompoen of zonnebloempitten als afwisseling op de walnoten.
Strooi voor een kruidige twist eens een beetje verse tijm of munt over de salade.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas
Print receptIngrediƫnten voor dit recept
- 350 gram gekookte rode bieten
- 3 sinaasappels
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel rode balsamicoazijn
- 1 eetlepel honing
- 1 kleine rode ui
- 80 gram veldsla
- 100 gram zachte geitenkaas
- 75 gram walnoten
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas:
Snijd met een scherp mes de schil van de sinaasappel.
Neem een kom en snijd hierboven het vruchtvlees er in partjes uit. Doe de partjes in een kommetje.
Pers het sap uit de restanten en vang het sap op in de kom.
Doe de honing, de olie, de balsamicoazijn en een beetje zout en peper bij het sap in de kom en roer dit door elkaar tot een dressing.
Maak de ui schoon en snijd hem in dunne halve maantjes en leg ze in de dressing.
Snijd de gekookte rode biet in blokjes en leg ook die in de dressing.
Laat de bietjes en de ui het liefst een paar uur marineren.
Verdeel de veldsla over een schaal of bord.
Schep de bietjes met de ui in een zeef en vang de dressing op, doe de dressing in een flesje of potje.
Verdeel de blokjes biet, de ui en de partjes sinaasappel over de veldsla.
Breek de geitenkaas in stukjes en verdeel ook die over de veldsla.
Hak de walnoten grof en bestrooi daarmee de salade van rode bieten met sinaasappel.
Serveer de salade van rode bieten met sinaasappel en geitenkaas direct. Geef de dressing er apart bij, zodat iedereen kan nemen zoveel hij lekker vindt.
Tafel lekker !!