Salade van rucola met witlof en croutons – ben je op zoek naar een frisse salade met een warme en winterse toets? Zoek niet verder! De salade van rucola met witlof is precies wat je nodig hebt! Hij past perfect bij vis- en vleesgerechten maar evengoed bij een vegetarische schotel. Ook naast een pastagerecht of een romige risotto misstaat dit gerechtje niet. Dit is de perfecte salade voor een feestelijk etentje, maar ook makkelijk en snel genoeg om doordeweeks op tafel te zetten.
Rucola en witlof zijn goede bondgenoten, dat bewijst de salade van rucola met witlof en croutons
Zowel rucola als witlof hebben beiden een bittertje. De twee passen dus perfect samen, de smaken zijn dan mooi in evenwicht. Witlof heeft een lichtzoete ondertoon, terwijl rucola nootachtig en pittig smaakt. Net die smaakcombinatie maakt de salade van rucola met witlof en croutons tot een succesformule! Hoewel de combinatie van alleen witlof en rucola op zich al geweldig smaakt, voeg je met croutons en schilfers Parmezaanse kaas een vleugje luxe aan dit gerechtje toe. Veel poespas heeft de salade eigenlijk niet nodig, maar een smaakvolle dressing van olijfolie en balsamicoazijn maakt hem nog lekkerder. Wil je nog wat meer luxe en diepte toevoegen aan de salade? Probeer eens olijfolie met truffelsmaak!
Witlof in fijne reepjes snijden
Bij rauw witlof denk je al snel aan witlof gesneden in de klassieke “maantjes”. Voor de salade van rucola met witlof en croutons snijd je het witlof echter in lange, fijne reepjes: halveer de stronken in de lengte en snijd vanaf de top tot de onderkant dunne reepjes. Zo krijg je witlofreepjes die ongeveer even lang zijn als een rucolablaadje. Dat geeft de salade een frisse beet en een lichte en luchtige textuur. Dat smaakt echt naar meer!
Ideeën om te serveren
De salade van rucola met witlof en croutons doet het geweldig als bijgerecht bij een uitgebreid diner, maar je kunt hem ook makkelijk omtoveren tot een maaltijdsalade. Voeg bijvoorbeeld gebakken spekblokjes of gegrilde kip toe. Serveer er dan een lekker frisse en droge witte wijn zoals een Sauvignon blanc bij.
Heerlijke recepten met rucola
Rucola is meer dan alleen sla, diverse recepten met rucola bewijzen dat sla je gerecht net dat beetje extra geeft.
Salade van rucola met witlof en croutons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram rucola
- 2 stronken witlof
- een handvol schilfers vers geschaafde Parmezaanse kaas
- 4 sneden witbrood
- 1 bosui
- zout en peper uit de molen
- 4 eetlepels olijfolie (met truffelsmaak) voor de dressing
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels (witte) balsamicoazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een lekker luxe salade van rucola met witlof en croutons:
Snijd het witlof in lange fijne reepjes. Meng in een slakom het gesneden witlof met de rucola.
Snijd een bosuitje in ringen en meng door de salade.
Snijd het brood in dobbelsteentjes van ongeveer twee centimeter. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Bak de dobbelsteentjes goudbruin. Laat de croutons even uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
Voeg de olijfolie (met truffelsmaak) en de balsamicoazijn toe aan de salade en meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper uit de molen. Strooi de croutons en de Parmezaanschilfers over de salade.
Serveer de salade van rucola met witlof en croutons direct.
Tafel lekker !!