Selderijsalade met mandarijn – Serveer knolselderij eens op een andere manier en maak er een heerlijke salade mee. Mandarijntjes zorgen voor een heerlijke frisheid in die salade, gemaakt van twee soorten selderij. De selderijsalade met mandarijn is lekker als lunch of als bijgerecht.
Selderijsalade maak je makkelijk zelf
Als je een knolselderij hebt, gebruik je die meestal in de soep, maar van de knol kun je ook de heerlijkste salades maken. Want ook de bekende selderijsalades uit de supermarkt zijn gewoon gemaakt van knolselderij. Waarom zou je die salade dan niet zelf maken? Het is met een goede rasp zo gebeurd. En de bleekselderij die je toevoegt aan de selderijsalade met mandarijn, gaat dan weer een stuk makkelijker.
De lekkerste salades zijn vaak zoetzuur. In de selderijsalade met mandarijn werk je met stukjes mandarijn, maar ook met het sap van mandarijnen en citroen in de dressing. Om het geheel niet al te zuur te laten worden, gebruik je gembersiroop als zoete tegenhanger. Heb je dat niet in huis, dan zou je hiervoor ook honing kunnen gebruiken. De dressing houd je licht door yoghurt en mayonaise te combineren. Door de dressing een paar uurtjes in te laten trekken, wordt de salade een stuk zachter en krijgt die veel meer smaak.
Zorg voor een goede rasp, het maakt salades maken zo veel makkelijker!
Fruit in salades
Er zijn veel soorten fruit die in salades worden gebruikt. Het meest wordt gebruikgemaakt van citrus. Vaak alleen voor de dressing, maar ook partjes citrusfruit, zijn heerlijk in een salade. Zeker een stevige salade, zoals de selderijsalade met mandarijn, wordt een heel stuk frisser door de toevoeging van citrusfruit. Dit kan door hele partjes toe te voegen, maar dan krijgt de salade wel een heel robuuste uitstraling. Door de mandarijn te schillen en het hele bolletje in plakken te snijden, zorg je op een makkelijke manier voor kleine stukjes mandarijn, die mooi door de salade verdeeld zitten.
Selderijsalade met mandarijn heeft een stevige bite
De knolselderij in de salade heeft een stevige bite. Wil je de salade iets zachter, dan kun je de reepjes gesneden knolselderij even een minuut of twee in kokend water blancheren, en dan direct weer koud spoelen. Even goed uitlaten lekken voor je hem verwerkt tot selderijsalade met mandarijn.
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Bleekselderij: de perfecte combinatie
Ontdek de vele voordelen van verse bleekselderij. Natuurlijk vullen we de tips aan met een aantal heerlijke recepten.
Mandarijn; niet alleen lekker als tussendoortje
Ze staan erom bekend dat ze zo lekker uit het vuistje te eten zijn, maar met mandarijn kan nog verrassend veel meer.
Selderijsalade met mandarijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 mandarijntjes
- 1/4 knolselderij
- 2 stengels bleekselderij
- 1 jonagold appel
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel gembersiroop
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel kerriepoeder
- 4 takjes peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je selderijsalade met mandarijn:
Pers 2 mandarijntjes uit en doe het sap samen met het citroensap, de gembersiroop, yoghurt, mayonaise en kerrie in een kom. Roer dit tot een egale massa. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Snijd de appel in fijne reepjes en doe die direct in de dressing om verkleuren te voorkomen.
Schil en was de knolselderij en rasp die grof of in fijne reepjes.
Snijd de stengels bleekselderij in dunne boogjes.
Pel de vier overgebleven mandarijntjes en snijd ze in dunne plakken. Haal de plakken een beetje uit elkaar zodat er grotere en kleinere stukjes ontstaan.
Hak de peterselie grof en meng alles door elkaar met de dressing.
Zet de salade minimaal twee uur koud weg om de smaken goed in te laten trekken.
De selderijsalade met mandarijn is erg lekker bij gourmet of barbecue maar ook bij de lunch, op een boterham met kaas of als bijgerecht bij de warme maaltijd.
Tafel lekker !!