Spaanse bonensalade – Bonen zijn altijd een goed idee. Want ze zijn gezonde, lekkere en veelzijdige groente. Behalve in een warme maaltijd kun je bonen ook prima verwerken in een bonensalade. Bijvoorbeeld in een maaltijdsalade met haricots verts en kikkererwten. De salade doet lekker Spaans aan, met ingrediënten als manchego, de schapenkaas uit Spanje, de olijven en de uitgebakken chorizo. Het is dan ook een prima zomerse lunch, of een leuk bijgerecht voor een barbecue. Een lekker glas wijn erbij en het feestje is compleet!
Bonen en erwten
De bonen in de Spaanse bonensalade zijn haricots verts. Dit is de Franse variant van onze sperzieboon. Dus stiekem is de salade ook een beetje Frans. Verder zitten er ook kikkererwten in de salade. Het lekkerste wordt het natuurlijk als je zelf gedroogde kikkererwten weekt en kookt. Je kunt ze eventueel uit een blik of pot halen als je de salade snel op tafel wilt hebben staan.
Kaas en worst
De manchegokaas in de Spaanse bonensalade is een schapenkaas uit de Spaanse regio La Mancha. De kaas is verkrijgbaar in verschillende rijpingstijden. Je kunt zelf kiezen of je oude of wat jongere kaas wilt gebruiken. De chorizo is een Spaanse worstsoort, gemaakt van varkensvlees, die op smaak gebracht is met een al dan niet pittig paprikapoeder. Er is dan ook pittige en minder pittige chorizo te koop. Kies voor dit gerecht de chorizo die jij het lekkerst vindt! Je kunt chorizo uiteraard rauw eten, maar als je hem even uitbakt, heb je een lekker knapperig ingrediënt dat de salade net even een andere ‘bite’ geeft.
Spaanse bonensalade? Maak hem eens Italiaans!
Je kunt de Spaanse bonensalade heel snel een andere nationaliteit geven door de kikkererwten te vervangen door borlottibonen of witte bonen, de chorizo door salami, en de manchego door een andere kaas als mozzarella of pecorino in kleine stukjes. Zo tover je een Italiaanse bonensalade op tafel in plaats van een Spaanse!
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Manchego; Spaanse schapenkaas
Geef jij gerechten graag een Spaans tintje? Dat kan ook heel goed met kaas. Bijvoorbeeld met de Spaanse klassieker Manchego, uit La Mancha.
Spaanse bonensalade; met chorizo en manchego
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram haricot verts, afgehaald
- 250 gram kikkererwten, gekookt
- 250 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
- 1 kleine rode ui, in dunne kwart ringen gesneden
- 200 gram chorizo, in stukjes
- 150 gram manchego, in driehoekjes gesneden
- 75 gram olijven, naar keuze
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 0,5 rode chilipeper, fijn gehakt
- zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een Spaanse bonensalade; met chorizo en manchego:
Kook de haricots verts beetgaar in wat water met zout. Stort ze in een vergiet en spoel ze koud onder de kraan. Laat de bonen goed uitlekken.
Meng in een grote schaal de haricots verts, de kikkererwten, de cherrytomaatjes, de ui en de olijven.
Klop een vinaigrette van de olijfolie, en het citroensap. Voeg de chilipeper, de peterselie en de kappertjes hier aan toe. Breng op smaak met zout. Meng de vinaigrette door de salade.
Verhit een koekenpan. Bak daar in de chorizo uit. Voeg geen olie of iets dergelijks toe, in de worst zit van zichzelf genoeg vet. Let er op dat de chorizo niet verbrandt.
Meng de nog warme chorizo door de salade. Leg de kaasdriehoekjes op de salade en serveer direct.
Tafel lekker !!