• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Spitskool salade met yoghurt limoendressing

Deze frisse koolslade is licht, pittig en romig tegelijk – en staat in een kwartier op tafel

0
Spitskool salade met yoghurt limoendressing

Spitskool salade met yoghurt limoendressing is een frisse en eenvoudige manier om spitskool eens op een andere manier op tafel te zetten. In deze spitskool salade met yoghurt limoendressing combineer je zachte boerenyoghurt met het frisse van limoen en een klein beetje pit van rode peper. Het resultaat is een lichte koolsalade die je zo uit de kom eet, maar ook prima werkt als lekker broodbeleg of fris bijgerecht bij gegrild vlees of vis.

Met verse spitskool, winterwortel en lente-ui krijg je een knapperige salade die je in een kwartiertje maakt. Spitskool is lichter en malser dan witte kool, waardoor hij rauw goed tot zijn recht komt. De zelfgemaakte yoghurt limoendressing geeft een romige en frisse smaak die je helemaal naar jouw smaak kunt aanpassen. Hou je van meer pit, gebruik dan wat extra rode peper. Zo’n salade kun je makkelijk van tevoren maken; in de koelkast blijven de smaken mooi intrekken. Spitskool salade met yoghurt limoendressing is dus ideaal als snelle, gezonde aanvulling op drukke dagen. Probeer hem eens en ontdek hoe lekker rauwe spitskool kan zijn!

Spitskool salade met yoghurt limoendressing

Porties:4 personen
Voorbereiding:10 minuten
Bereiding:5 minuten
Wachttijd:60 minuten
Totale tijd:75 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gram spitskool
  • 100 gram winterwortel
  • 1 lente-ui
  • 100 ml volle boerenyoghurt
  • 1 limoen
  • 1 theelepel honing
  • 1-2 cm rode peper
  • zout

Zo maak je spitskool salade met yoghurt limoendressing:

Rasp de schil van een halve limoen. Pers de hele limoen uit.

Maak de dressing in een ruime kom. Voeg yoghurt, 2 eetlepels limoensap, limoenrasp, honing en een mespuntje zout toe.

Hak de rode peper heel fijn en voeg deze toe aan de dressing. Roer alles goed door elkaar.

Schil de winterwortel en rasp deze fijn.

Snijd de spitskool in zeer fijne reepjes.

Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.

Doe de groenten in de kom met de dressing en meng alles goed.

Zet de salade in de koelkast tot gebruik.

Laat de salade minstens een uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

GlutenvrijVegetarisch

Kooktechniek

Rauw

Kooktijd

Tot 15 minuten

Verse ingrediënten

SpitskoolWinterpeenYoghurt

Spitskool salade met yoghurt limoendressing is een mooie manier om te laten zien hoe je met simpele, verse ingrediënten een knapperige salade maakt die net even anders is. Spitskool salade met yoghurt limoendressing zet je zo op tafel en geeft elk gerecht een frisse boost.

Door spitskool rauw te gebruiken, blijft hij licht en knapperig. Snijd de spitskool altijd in hele fijne reepjes, zo neemt hij de dressing goed op en wordt hij niet te grof. Een spitskool salade met yoghurt limoendressing maak je het liefst met een mooie verse spitskool, die je bij de groenteboer of supermarkt makkelijk vindt. De winterwortel rasp je vers en voegt een zoete noot toe. Lente-ui maakt de salade net wat pittiger zonder te overheersen.

Spitskool salade smaakt beter met een zelfgemaakte dressing

Een groot verschil zit in de dressing. Bij een spitskool salade met yoghurt limoendressing maak je deze zelf van boerenyoghurt, vers limoensap en wat honing. De limoensmaak maakt het lekker fris en de honing haalt de zuren iets terug. Voeg zout toe naar smaak en roer alles goed door. Zo simpel kan het zijn. Door zelf een dressing te maken weet je precies wat erin zit en kun je hem aanpassen aan wat jij lekker vindt. Proef tussendoor en pas hem eventueel aan met wat extra limoensap of honing. Hak de rode peper fijn zodat hij mooi verdeelt door de yoghurt. Zo krijg je precies genoeg pit zonder dat het te scherp wordt.

Een spitskool salade met yoghurt limoendressing kun je perfect voorbereiden. Maak hem gerust een paar uur van tevoren klaar. Laat hem daarna even in de koelkast staan, zo kunnen de smaken goed intrekken. Bewaar de salade in een afgesloten bakje, dan blijft hij vers en fris. Roer voor het serveren nog even alles door elkaar.

Verse is het geheim

Het gebruik van verse ingrediënten is bij een spitskool salade met yoghurt limoendressing echt het geheim. Kies voor een stevige, frisse spitskool zonder bruine plekken. Een winterwortel schil je het best vlak voor gebruik, zodat hij niet uitdroogt. De lente-ui snijd je dun, dat geeft een mooie frisse bite. Gebruik voor de dressing een volle boerenyoghurt; die is romiger en geeft meer smaak dan magere varianten. En natuurlijk een limoen die lekker sappig is.

Als je alles gesneden en gemengd hebt, kun je de salade op verschillende manieren serveren. Zet hem op tafel als bijgerecht bij een zomerse barbecue of gegrild vlees. Of beleg er een broodje mee samen met een plakje kaas of ham. Zo maak je van een simpel broodje een knapperige en frisse lunch. Spitskool salade met yoghurt limoendressing is ook handig als je vooruit wilt werken; je maakt hem in één keer voor meerdere dagen en hoeft hem daarna alleen nog uit de koelkast te pakken.

Bewaar- en serveertips

Spitskool salade met yoghurt limoendressing kun je makkelijk bewaren. Zet hem in een luchtdichte bak in de koelkast. Zo blijft hij twee tot drie dagen goed. Roer de salade altijd even om voordat je hem serveert. Heb je nog een restje over? Vul er gerust een wrap mee voor de lunch of serveer hem als topping op een broodje hamburger. Zo verspil je niets en heb je altijd iets fris achter de hand.

Een spitskool salade met yoghurt limoendressing laat zien dat een salade helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Verse ingrediënten, een simpele dressing en een uurtje in de koelkast – meer heb je niet nodig. Zo zet je iets lekkers en fris op tafel, dat ook nog eens origineel en veelzijdig te gebruiken is.

Spitskool salade met yoghurt limoendressing

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram spitskool
  • 100 gram winterwortel
  • 1 lente-ui
  • 100 ml volle boerenyoghurt
  • 1 limoen
  • 1 theelepel honing
  • 1-2 cm rode peper
  • zout

Bereidingswijze van dit recept

Rasp de schil van een halve limoen. Pers de hele limoen uit.

Maak de dressing in een ruime kom. Voeg yoghurt, 2 eetlepels limoensap, limoenrasp, honing en een mespuntje zout toe.

Hak de rode peper heel fijn en voeg deze toe aan de dressing. Roer alles goed door elkaar.

Schil de winterwortel en rasp deze fijn.

Snijd de spitskool in zeer fijne reepjes.

Snijd de lente-ui in dunne ringetjes.

Doe de groenten in de kom met de dressing en meng alles goed.

Zet de salade in de koelkast tot gebruik.

Laat de salade minstens een uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Spitskool met ei

    Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

  • spitskool uit de wok

    Spitskool met paprika uit de wok – budgetgerecht voor 4 personen

  • Farmer salade

    Farmer salade; zo maak je die zelf

  • kip tikka masala

    Kip tikka masala maken: zelfgemaakt smaakt altijd beter

  • komkommersalade met dille

    Komkommersalade met dille; zo makkelijk, zo veelzijdig!

  • yoghurt soorten

    Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

  • Baba ganoush

    Baba ganoush; een heerlijke traktatie van gepofte aubergine

  • Yoghurttaart met fruit

    Yoghurttaart met fruit als zomerse traktatie

  • Gekarameliseerde pruimen met granola en yoghurt

    Gekarameliseerde pruimen met romige yoghurt en crunch

  • Gebakken tong met kruidensaus

    Gebakken tong met kruidensaus – In 20 minuten op tafel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.