Tomatensalade met ansjovisdressing – Tomaten zijn er in de zomer volop. En, ze zijn dan ook op zijn lekkerst. Je hebt dan ook juist in de zomer alle reden om dit makkelijke recept eens te proberen.
Tomaten en ansjovis
In de zomermaanden kun je echt overal verse tomaten kopen. Ze zijn dan goedkoper, maar vooral ook lekkerder. Dan kun je daar een makkelijke tomatensalade van maken. Maar in dit recept ga je aan de slag met een tomatensalade die net een beetje luxer is. Om die zonnige tomatensalade een lekker mediterraan tintje mee te geven ga je er een lekker pittige dressing van ansjovis bij maken. Zelfs als je niet van vis houdt, zou je die ansjovisdressing eens moeten proberen. De ansjovis wordt gepureerd, je vindt geen hele vis of stukken vis terug. Maar het geeft wel een heerlijke, zilte smaak aan het gerecht. Dus … gewoon eens proberen, dit recept voor tomatensalade met ansjovisdressing!
Welke tomaten gebruik je voor de tomatensalade?
In principe kun je elke soort tomaten gebruiken die jij lekker vindt. Maar de tomatensalade met ansjovisdressing wordt natuurlijk extra lekker als je een tomaat gebruikt die van zichzelf al veel smaak heeft. Een soort als de Coeur de Boeuf smaakt fantastisch in een salade. Wil je het eenvoudiger? Een rijpe pomodori of trostomaat kan natuurlijk ook. Je kunt natuurlijk ook verschillende soorten mengen. Het is ook leuk om snacktomaatjes in verschillende kleuren te gebruiken. De verschillende kleurtjes maken de tomatensalade met ansjovisdressing extra zonnig!
De tomatensalade met ansjovisdressing kan altijd
Het leuke van dit recept is dat je het op heel veel manieren kunt inzetten. Als je een lekkere lunch maakt, kan de salade er in een klein kommetje bij. Voor de romantici onder ons, in de picknickmand is de tomatensalade met ansjovisdressing een echte lekkernij. Nodig je vrienden uit voor een barbecue en serveer de tomatensalade erbij. Je kunt ongetwijfeld zelf nog meer van die momenten verzinnen. En, je hebt dan ook alle reden om dit recept gewoon een keer te gaan maken.
Tomatensalades; de lekkerste recepten
Tomatensalades zijn heerlijk en makkelijk te maken. Je kunt er heerlijk mee variëren door het gebruik van andere ingrediënten.
Tomatensalade met ansjovisdressing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram verse tomaten, naar keuze
- 6 eetlepels olijfolie
- 5 ansjovisfilets op olie (blikje)
- 1 1/2 eetlepel (appel)azijn
- 6 grote takjes peterselie
- 1 teentje knoflook, grof gehakt
- 1 groene chilipeper, eventueel zonder zaad
- 25 gram zwarte olijven, heel of gesneden
- 25 gram kappertjes
Bereidingswijze van dit recept
Verder nodig: een staafmixer
Zo maak je een tomatensalade met ansjovisdressing:
Was de tomaten en dep ze droog. Grote tomaten snijd je in blokjes, snacktomaatjes kun je halveren. Doe de tomaten in een kom of een slaschaal.
Doe de olijfolie, de ansjovisfilets, de azijn, de knoflook, de peterselie en de chilipeper in de maatbeker van de staafmixer of de hakmolen en pureer dit goed tot een gladde dressing. Wanneer gewenst kun je ook de olie uit het blikje ansjovis hiervoor gebruiken.
Schep de olijven en de kappertjes door de tomaten. Schenk de dressing er overheen en serveer de tomatensalade met ansjovisdressing direct.
Tafel lekker !!