Venkel-komkommersalade met daslook – Op het moment dat de daslook uit de grond schiet weet je dat het voorjaar is begonnen. Je kunt deze heerlijke groente, die ook wel bekend is onder de naam ‘wilde knoflook’ gebruiken in de lekkerste voorjaarsgerechten. Na de wintergerechten als stamppot en zware ovenschotels zijn we allemaal wel toe aan iets lichters. Dus dan komt deze lichte, frisse komkommersalade met venkel en daslook op het juiste moment! De subtiele knoflooksmaak combineert bijzonder goed met de venkel en de komkommer. Met bijvoorbeeld een stukje gegrilde zalm en wat gekookte aardappels of aardappelpuree vormt de salade een lekkere en gezonde maaltijd.
Daslook
Daslook of wilde knoflook is een heel vroege voorjaarsgroente. Deze plant, afkomstig uit de narcisfamilie, komt in Nederland in het wild voor. Het wordt door sommigen dan ook beschouwd als onkruid. Jammer, want het is een heerlijke groente en je maakt er de lekkerste gerechten mee. De bladeren van de daslook zijn eetbaar, de plant verspreidt een lichte knoflookgeur en heeft dan ook een subtiele knoflooksmaak. Daslook is lekker om rauw in een salade te verwerken, maar ook in warme gerechten als soepen en risotto komt de groente prima tot zijn recht. Wil je daslook gaan eten? Dan moet je op zoek, want de meeste groentewinkels en supermarkten kunnen je er niet aan helpen. Misschien ken je iemand die daslook in de(moes)tuin heeft, en mag je, als je hem of haar lief aankijkt wat bladeren daarvan oogsten. Je kunt deze plantjes in tuincentra kopen. Ze komen elk jaar weer op, dus als je van daslook houdt zijn ze zeker de investering waard. Je kunt ook daslook in het wild gaan plukken, sinds 2017 is dat weer toegestaan. Daarvoor was de plant beschermd. Mocht je besluiten om daslook in het wild te gaan plukken, let er dan alsjeblieft heel goed op dat je ook echt daslook plukt, en geen lelietjes-van-dalen of herfsttijloos. Deze lijken namelijk erg op daslook, maar zijn allebei erg giftig en je kunt er erg ziek van worden. Bij twijfel geen risico nemen!
Venkel; een groente met een bijzondere smaak!
Ze behoren tot de stengelgroenten, deze wit met lichtgroene knollen, oftewel venkel. Heb jij deze heerlijke, frisse groente al eens geproefd?
Komkommersalades; de lekkerste!
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
Daslook; de lekkerste recepten met ‘onkruid’
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!
Venkel-komkommersalade met daslook
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kleine venkel
- 1 komkommer
- 1 kleine ui
- 25 gram daslook
- 150 gram feta in blokjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een venkel-komkommersalade met daslook:
Verwijder eventueel groen loof van de venkelknol. Snijd hem in vieren en schaaf of snijd er heel dunne plakjes van. Halveer de komkommer in de lengte en schaaf of snijd ook hier heel dunne plakjes van. Snijd de ui heel dun in halve of kwart ringen. Snijd de daslook in dunne reepjes en hak deze vervolgens fijn met een scherp mes.
Meng alle groenten door elkaar in een schaal en schep voorzichtig de feta er doorheen. De venkel-komkommersalade met daslook is het lekkerst met een klassieke vinaigrette.
Tafel lekker !!