Vietnamese salade met eend – Goi Vit – In Frankrijk is de Vietnamese keuken net zo bekend als bij ons de Indonesische. En ik vind hem heerlijk. Hoogste tijd om deze keuken in Nederland te introduceren. Pittig, fris, lichtverteerbaar en kruidig. Deze Vietnamese salade met eend is werkelijk voortreffelijk. Je kunt hem zowel met eendenborst maken als met gekonfijte eendenbout. Beiden kun je kopen bij een goede poelier.
Vietnamese salade met eend – Goi Vit
Nodig voor 4 personen:
- 1 flinke eendenborst of 2 gekonfijte eendenbouten
- 1 kleine witte kool (of een zak van 400 gr. voorgesneden witte kool)
- +/- 200 gr. winterpeen (of een zakje geraspte worteltjes)
- 1 rode ui
- 1 flinke bos munt (+/- 40 gr.)
- 1 bosje koriander (+/- 20 gr.)
- 2 teentjes knoflook
- 2 cm. gember
- 1 rood Spaans pepertje
- 2 el. vissaus
- 2 el. (bruine) (palm)suiker
- 2 el. plantaardige olie
- 1 limoen
- 1 el. (rijst)wijnazijn
- Peper uit de molen
- +/- 75 gr. pinda’s of cashewnoten
Plet de pinda’s/cashewnoten met een vijzel (of stop ze in een zakje en sla erop met een deegroller) en rooster ze even in een droge koekenpan.
Haal de pinda’s eruit en bewaar ze voor tot op het laatst.
Doe nu de eendenborst of de eendenbouten met de velzijde in de koekenpan. De eendenborstfilet mag wat hoger staan (middelhoog vuur), de eendenbouten op een zacht vuurtje. Na ongeveer 10 minuten de stukken eend eenmaal keren. Bak de eendenborstfilet naar eigen wens nog 2 minuten rosé of vijf minuten meer doorbakken. De bouten kunnen rustig nog 5 minuten op een zacht vuurtje staan.
Zet het vuur dan uit.
Als je geen voorverpakte groenten gebruikt (beter!) rasp je ze (of snijd ze in dunne reepjes). Meng de groenten in een grote slakom. Snipper de rode ui in dunne reepjes en hak de kruiden fijn. Bewaar nog een paar blaadjes koriander voor de decoratie. Voeg de kruiden en de ui toe aan de groenten en hussel alles goed door.
Zo maak je de Vietnamese saus:
Hak de gember, knoflook en pepertjes fijn. Pers de limoen uit. Meng met de vissaus, olie, suiker, azijn en peper uit de molen. Leg er nog een paar blaadjes koriander op voor het oog.
Snijd de (lauwe) eendenborst in dunne plakjes of trek het vlees van de eendenbouten uit elkaar tot dunne draadjes. Het vlees van de eendenbouten kun je het beste gewoon door de sla husselen, de plakjes eendenborst kun je het beste op de salade draperen.
Tenslotte strooi je er de stukjes pinda of cashewnoot over heen.
Serveer de Vietnamese salade met eend met de saus. Ăn ngon miêng nhé! (Eet smakelijk in het Vietnamees).