Deze voorjaarssalade met krieltjes en asperges heeft dezelfde hoofdingrediënten als het bekende aspergegerecht met ham en ei, maar wordt geserveerd als een salade. Heerlijk op een warme dag.
Asperge traditioneel
De traditioneelste manier van asperges serveren is met krieltjes, gekookte ham en gekookte eieren. Deze combinatie van asperge, aardappelen, ei en ham werkt niet alleen warm erg goed, maar is als aardappelsalade ook erg lekker. Zeker op een warme zomerdag is deze salade een heerlijke niet al te zware maaltijd.
Koop echt lekkere ham
Koop bij asperges echt lekkere beenham van goed kwaliteit. Het beste kun je hier voor naar je slager gaan. De smaak van de ham is voor een groot deel bepalend voor de smaak van je voorjaarssalade.
Dressing
Bij deze voorjaarssalade wordt gebruikgemaakt van een frisse dressing om hem licht te houden. Wanneer je er liever mayonaise bij gebruikt kan dat ook. Doe deze er dan extra bij nadat de krieltjes zijn afgekoeld. Roer hiervoor 2 eetlepels mayonaise los met 1/2 eetlepel vocht van de asperges om klontjes te voorkomen.
Aspergesalades; lekker anders
Eet asperges eens anders dan met aardappels, ei en ham. In een salade dus. Lekker Tafelen presenteert je de lekkerste aspergesalades!
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes
Hou jij ook zo van krieltjes? Krieltjes zijn kleine aardappeltjes waarmee je veel meer kunt dan basic koken en bakken. Lekker om te variëren!
Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram krieltjes
- 750 gram asperge
- 150 gram gekookte ham
- 5 eieren
- 1/4 rode ui
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- Peper en zout naar smaak
- 2-3 eetlepels bieslook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je voorjaarssalade met krieltjes en asperges:
Snij de rode ui in flinterdunne reepjes. Giet de azijn over de uien en laat dit minimaal 15 minuten staan. Kook de eieren 6 minuten en laat deze afkoelen.
Was en kook de krieltjes beetgaar. Schil de asperge en snij deze in stukken van ongeveer 5 cm. Kook deze in ongeveer 10 minuten beetgaar, let op kook ze niet te gaar anders vallen ze uit elkaar in de salade. Laat deze in een vergiet afkoelen.
Trek de schilletjes van de nog warme krieltjes of gebruik ze ongeschild. Snij de krieltjes eenmaal doormidden. Maak de dressing van de azijn die je van de uien afschudt samen met de olie, mosterd, peper en zout en schud deze over de warme krieltjes. Laat afkoelen.
Snij de ham in grove reepjes en 3 eieren in grove stukken. Knip de bieslook in grove stukken en meng alles luchtig door elkaar. Decoreer de voorjaarssalade met in partjes gesneden gekookte eieren en bieslook. Deze voorjaarssalade met krieltjes en asperges is zowel lauwwarm als koud erg lekker.
Tafel lekker !!