Waldorfsalade met Emmentaler – Je hebt van die klassiekers waarvan niemand het exacte recept weet. Zo is ook het authentieke recept van de Waldorfsalade niet helemaal bekend. De naam van de salade is afkomstig van het Waldorf-Astoria Hotel in New York. Daar werd de originele salade in 1893 voor het eerst geserveerd. Maar hoe belangrijk is dat nu eigenlijk, dat je precies weet ‘hoe het hoort’? Het gaat er toch vooral om dat je lekker eet, en dat de salade die je in dit artikel vindt lekker is, dat is in ieder geval wel zeker. Dit recept voor een Waldorfsalade met Emmentaler is genoeg voor een lunch voor 2 personen. Serveer je de salade als bijgerecht, dan is de hoeveelheid genoeg voor 4 personen.
Waldorfsalade met Emmentaler, hoort dat wel?
Wat je hierboven al las, je kunt eindeloos debatteren over wat er nu precies in hoort. Wat er in elk geval in zou moeten zitten is bleekselderij, appel, rozijnen, mayonaise, citroensap en walnoten. Al is er over de walnoten ook weer discussie. Een Waldorfsalade met Emmentaler is ongetwijfeld niet authentiek. Maar wel lekker. Dus die Emmentaler zit er gewoon in. En die walnoten zitten ook in het recept dat je hier vindt. Simpelweg omdat ze zo’n lekkere bite aan een salade geven. Naast het frisse van de appel zit er een klein handje rozijnen in de variant uit dit artikel. Omdat het zo lekker samen gaat met de Emmentaler. Maar aarzel niet om het recept naar jouw hand te zetten. Tenslotte is koken een creatief proces. En dat geldt ook voor het samenstellen van een Waldorfsalade met Emmentaler.
Een heerlijke bijpassende dressing
Bij een salade hoort een dressing. Met een paar eenvoudige ingrediënten maak je een dressing die goed bij de Waldorfsalade met Emmentaler past. Doe de volgende ingrediënten bij elkaar in een kommetje:
- 1 theelepel fijne mosterd, naar keuze
- 2 eetlepels appelazijn
- 4 eetlepels goede olijfolie
- 1 eetlepel mayonaise, eventueel yoghurt
- zout en peper naar smaak
Klop alle ingrediënten goed door elkaar met een garde. De dressing kun je ook gebruiken voor andere salades dan alleen de Waldorfsalade met Emmentaler.
Salades met appel
Appels zijn erg veelzijdig en lekker fris van smaak, deze salades met appel zijn heel verschillend in smaak en allemaal even lekker.
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas
Emmentaler; de beroemde Zwitserse gatenkaas. Deze kaas is onmisbaar in de Zwitserse kaasfondue en op een Zwitsers kaasplankje!
Waldorfsalade met Emmentaler
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 75 gram veldsla
- 100 gram Emmentaler
- 1 rode appel
- 2 stengels bleekselderij
- een handje blanke rozijnen
- 50 gram walnoten
- een handje verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Waldorfsalade met Emmentaler:
Verdeel de veldsla over de borden of doe de sla in een grote schaal of slakom.
Snijd de bleekselderij in dunne boogjes.
Snijd de appel in reepjes.
Snijd de Emmentaler in kleine blokjes.
Hak de peterselie fijn.
Verdeel de bleekselderij en de appel door de veldsla.
Strooi de Emmentaler, de rozijnen en de walnoten over de salade.
Strooi de peterselie over de salade.
Maak de salade aan met de dressing of geef die er apart bij.
Serveer de Waldorfsalade met Emmentaler direct, om verkleuren van de appel te voorkomen.
Tafel lekker !!