Witlofsalade met appel en ui – Met een witlofsalade met appel en ui maak je een lekker fris bijgerecht, dat de perfecte begeleider is bij verschillende vleesgerechten. Omdat je met dit gerecht het witlof wat zoeter maakt, doet de witlofsalade erg zomers aan en is ze dus ook perfect bij de barbecue. De mogelijkheden zijn eindeloos met deze witlofsalade!
Witlof; niet alleen in de winter
Eigenlijk is witlof een wintergroente, maar tegenwoordig is het het hele jaar door goed verkrijgbaar, zelfs van eigen bodem. Dus, waarom maak je niet eens een salade met deze heerlijke bladgroente? De knapperige, frisse textuur van witlof leent zich tenslotte perfect voor een zomerse salade.
Je hebt er niet veel voor nodig en je kunt er lekker snel een heerlijke witlofsalade mee maken
Geef een friszoete toets aan de witlofsalade, met appel en ui
Witlof is ietwat bitter en mogelijk houd je daar niet zo van. Toch is witlof een erg veelzijdige, knapperige bladgroente als je het rauw serveert en witlof is zeker de moeite waard om met regelmaat op tafel te zetten. Probeer eens deze witlofsalade met appel en ui uit! Je geeft in dit gerecht het witlof een friszoete toets door een zoet appeltje in de witlofsalade te verwerken en het witlof te omhullen met een dressing met honing. Wedden dat je het erg lekker vindt?
Witlofsalade; een salade om van te smullen
Een witlofsalade salade is heerlijk knapperig en nooit saai. Of je nu kiest voor eenvoudig en snel of een lekkere luxe witlofsalade.
Witlofsalade met appel en ui
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 6 stronkjes witlof
- 1 zoete appel
- 1 kleine ui (50 gram)
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel appelazijn
- zout en peper naar smaak
- optioneel, voor de afwerking- 2 theelepels mosterdzaad
- 1 eetlepel citroensap
Bereidingswijze van dit recept
Witlofsalade met appel en ui maak je zo:
Haal de buitenste blaadjes van het witlof en snijd de kontjes van het witlof. Vanaf het puntje van de stronkjes snijd je reepjes van het witlof. Als je ongeveer bij het midden van de witlofstronk bent (daar waar het witlof niet meer mooi in reepjes valt) neem je een nieuw stronkje. Het vaste, middelste deel van de stronk is het bitterste en dat wil je niet in de salade. Snijd alle stronkjes op die manier.
Was de appel, dep droog en snij hem in vieren. Verwijder het klokhuis. Snij de appel in fijne schijfjes en meng met het gesneden witlof.
Besprenkel de salade met het citroensap, zowel witlof als appel worden na het snijden snel bruin, oxideren heet dat. Het citroensap gaat het oxideren tegen.
Pel de ui en snij hem in ringen. Duw de uiringen los van elkaar met je vingers zodat je mooie, losse ringetjes krijgt. Meng de uiringen door de salade.
Voeg de appelazijn en de honing toe, kruidt af met zout en peper naar smaak en voeg eventueel nog mosterdzaadjes toe, die geven een knapperige twist aan de salade. Heb je geen mosterdzaad in huis? Dat is niet erg! Het kan ook zonder.
Serveer de witlofsalade met appel en ui direct.
Tafel lekker !!