Witlofsalade met Remeker kaas – Een witlofsalade met kaas en gedroogde vijgen is een echt lekkere salade in het najaar en in de winter. Het is een makkelijk te maken witlofsalade, waar je maar een paar ingrediënten voor nodig hebt. De kaas die we hier voor de witlofsalade gebruikt hebben is de Remeker Pracht, een krachtig smakende streekkaas van 18 maanden oud, die geweldig lekker is bij het lichte bittertje van het witlof.
Remeker Pracht, een oude rauwmelkse streekkaas uit de Gelderse Vallei
De Remeker kaas in de witlofsalade is een Nederlandse kaas uit de Gelderse vallei en wordt gemaakt van de rauwe melk van Jersey koeien. De gehoornde koeien grazen in de zomermaanden buiten in kruidenrijke grasklaverweiden. De koeien worden grasgevoerd, met een beperkte aanvulling van onbewerkte producten, als haver en rogge. Hierdoor is de melk heel romig en zit vol caroteen, wat voor een felgele kaas zorgt. De kaas is biologisch en wordt kort gepekeld, waardoor het zoutgehalte laag is. Hij is verkrijgbaar van 2 maanden oud tot 18 maanden oud. Voor in de witlofsalade is gekozen voor de oude Remeker Pracht, een kaas met lekker veel zoutkristallen. En dat geeft echt een mooi contrast in deze witlofsalade.
Witlofsalade met Remeker kaas is makkelijk en altijd lekker
Een salade kan in de zomer, maar ook in de winter. Zo een salade is makkelijk te maken en je hebt er vaak niet heel veel ingrediënten voor nodig. Witlof is een lokale groente, die vanaf oktober tot en met april volop verkrijgbaar is. Het is dan ook een heel goede keuze voor een winterse salade. Voor de witlofsalade met Remeker kaas gebruikten we, buiten de Remeker Pracht, nog gedroogde vijgen, een paar walnoten uit de boomgaard en een lekkere vijgenazijn. Heb je geen vijgenazijn, dan is een heerlijk stroperige balsamicoazijn ook erg lekker. De friszure, maar ook enigszins zoete smaak van de azijn geeft de salade zo veel smaak mee, dat er alleen nog maar een beetje olie nodig is. Makkelijker kan bijna niet.
Witlofsalade; een salade om van te smullen
Een witlofsalade salade is heerlijk knapperig en nooit saai. Of je nu kiest voor eenvoudig en snel of een lekkere luxe witlofsalade.
Witlofsalade met Remeker kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 4 struikjes witlof
- 75 gram Remeker Pracht
- 4 gedroogde vijgen
- 8 walnoten
- 2 eetlepels olie (walnoot)
- 2 eetlepels balsamicoazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witlofsalade met Remeker kaas:
Snijd het witlof doormidden en verwijder het grootste gedeelte van de harde kern. Snijd het witlof in grove stukken en doe ze in een ruime schaal.
Snijd het topje van de gedroogde vijgen en snijd ze in 8 partjes.
Kraak de walnoten en breek die in grove stukken.
Steek met een puntig mes stukjes van de kaas.
Meng het grootste gedeelte van de vulling met de gesneden witlof.
Decoreer met de achtergebleven vulling.
Verdeel er vlak voor het serveren een beetje vijgen of balsamicoazijn en een beetje olie over en klaar is je salade.
Tafel lekker !!