• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Een explosie van smaken: witlofsalade met Stolwijker kaas

Met boerenkaas uit Het Groene Hart

0
Witlofsalade met Stolwijker

Witlofsalade met Stolwijker – Voor een salade in het najaar of de winter is witlof een heel geschikte basis. Je kunt de salade aankleden met de meest uiteenlopende ingrediënten, want bijna alles past bij witlof. Fruit is heel geschikt om een zoetje aan het licht bittere van het witlof toe te voegen. En voor het hartige aspect is kaas een ingrediënt dat je heel goed kunt gebruiken. Een witlofsalade met Stolwijker is dan ook een salade waar je veel mensen blij mee maakt. Met dit recept maak je een heerlijke maaltijdsalade, voor de lunch of het diner, maar in een kleinere portie is de salade ook een prima bijgerecht.

Stolwijker boerenkaas

Stolwijker is een boerenkaas die gemaakt wordt in Het Groene Hart van Nederland. De kaas wordt tegenwoordig nog steeds op traditionele wijze, volgens authentiek recept gemaakt van rauwe melk, en dat proef je. Stolwijker heeft een volle, diepe smaak en een licht pittige ondertoon. En dat maakt de kaas heel geschikt om hem te combineren met andere ingrediënten. In het recept van de witlofsalade met Stolwijker is de kaas dan ook een van de smaakmakers.

Witlofsalade met Stolwijker

Mocht je je bedenkingen hebben over witlof voor een salade vanwege de licht bittere smaak, bedenk dan dat juist dat bittertje het een heel geschikte basis maakt. De robuuste smaak van de Stolwijker, de noten en het zoete van de gedroogde cranberry’s en de appel maken er een smaakexplosie van. De dressing op basis van yoghurt en mayonaise die je erbij serveert, maakt de salade compleet.

Lekker variëren met dit recept

De witlofsalade met Stolwijker is een gerecht bij uitstek om mee te variëren. Als je de basis, het witlof en de Stolwijker, aanhoudt, kun je spelen met de andere ingrediënten. Vervang de appel door peer, of de gedroogde cranberry’s door verse blauwe bessen. Je kunt natuurlijk ook voor een andere dressing kiezen. Ook een zomerse variant met verse aardbeien is vast erg lekker. Kortom, wees creatief!

Witlofsalade

Met deze recepten maak je echt lekkere witlofsalade

Een witlofsalade salade is heerlijk knapperig en nooit saai. Of je nu kiest voor eenvoudig en snel of een lekkere luxe witlofsalade.

Witlofsalade met Stolwijker kaas

Porties: 3-4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 3 struikjes witlof
  • 3 bosuien
  • 1 friszoete appel
  • 125 gram Stolwijker kaas
  • 75 gram gemengde noten naar keuze
  • een handje gedroogde cranberry's
  • 1 eetlepel vers geperst citroensap
  • 5 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlelepls appelazijn
  • 2 theelepels honing
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een witlofsalade met Stolwijker kaas:

Verwijder de kern van het witlof en snijd hem in reepjes.

Schil de appel en snijd die in kleine blokjes. Meng met het citroensap.

Snijd de bosuien in ringen.

Snijd de Stolwijker kaas in kleine blokjes.

Meng de mayonaise, de Griekse yoghurt, de appelazijn, de honing en wat zout en peper tot een dressing.

Doe het witlof in een grote slakom. Meng de appel, de bosui, de noten, de gedroogde cranberry’s en de Stolwijker erdoor.

Serveer de witlofsalade met Stolwijker direct. Geef de dressing er apart bij, zodat ieder zelf kan nemen.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

  • kool uit de wok

    Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.