Witte koolsalade – Het is heel makkelijk om wat extra groente aan je dagelijkse inname toe te voegen door naast de warme maaltijd een salade te serveren. Van een eenvoudig ingrediënt als witte kool maak je met een eenvoudig recept een lekker fris bijgerechtje. Met een paar toevoegingen geef je die witte koolsalade een Grieks tintje.
Koop eens een hele kool voor de witte koolsalade
Het is natuurlijk verleidelijk om een zakje voorgesneden kool te kopen als je dit recept wilt gaan maken. Want met een zakje leegschudden verkort je de bereidingstijd met een paar minuten. Maar is het ook de lekkerste optie? Die kool zit al een paar dagen in dat zakje, dus je kunt niet echt meer spreken van ‘vers gesneden’. En het is een feit dat de smaak van vers gesneden groente gewoon lekkerder is. En kom op, is het zo erg om een paar minuten uit te trekken om zelf kool te snijden voor je witte koolsalade? Nee toch! En ook de smoes dat een hele witte kool véél te veel is, gaat niet op. Want met de andere helft van die kool kun je later in de week nog een maaltijd maken. Zo maak je twee keer een verse maaltijd voor de prijs van een zakje witte kool. Witte koolsalade maken? Zelf het mes ter hand nemen dus!
Zo geef je de salade meer smaak
Normaal gesproken maak je een salade zo kort mogelijk voordat je hem wilt gaan eten. Want dan blijven de ingrediënten lekker knapperig. Maar doe het bij dit recept eens anders. Maak de witte koolsalade minstens een uur voor je hem wilt serveren. Maar liever nog iets langer van tevoren. Zo marineer je de kool in de dressing, waardoor de kool wat zachter wordt, en meer smaak opneemt. Je kunt de witte koolsalade zelfs een dag eerder klaarmaken. Bewaar hem dan afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. De aangegeven bereidingstijd betreft dus alleen het klaarmaken van de salade, exclusief de wachttijd.
Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten
Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.
Witte koolsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram witte kool
- 4 eetlepels vers geperst citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels gehakte, verse peterselie
- 1 theelepel karwijzaad
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witte koolsalade:
Schaaf de witte kool op een mandoline of snijd hem met een scherp mes in flinterdunne reepjes.
Pers de citroen uit.
Hak de peterselie.
Doe de witte kool in een grote kom.
Meng het citroensap, de olijfolie en het zout door elkaar en meng het goed met de witte kool.
Schep de peterselie en het karwijzaad door de kool. Breng op smaak met wat peper.
Dek de komaf en laat de kool een uurtje staan. De kool zal in die tijd wat zachter worden.
Proef de witte koolsalade voor het serveren nog even, en voeg eventueel nog wat zout of citroensap toe.
Lekker als bijgerecht bij een warme maaltijd.
Tafel lekker !!