• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Wittekoolsalade met Leidse kaas

Het recept voor deze koolsalade is verrassend anders dan dat je misschien gewend bent

Redactie door Redactie
in Salade
0
Wittekoolsalade met Leidse kaas

 

Wittekoolsalade met Leidse kaas – Witte kool, dat staat bekend als een echte wintergroente, zoals de meeste kolen. Meestal wordt kool gekookt of gestoofd gegeten. Erg lekker natuurlijk, maar weet je dat je die witte kool ook rauw kunt eten? Je maakt er bijvoorbeeld een heerlijk frisse, knapperige wittekoolsalade met Leidse kaas van. En als je die dan ook nog eens aankleedt met wat kruiden, een vinaigrette en wat lekkere kaas, dan heb je maar zo het recept voor een gezonde en vullende maaltijdsalade. Die wittekoolsalade heb je dan ook heel snel op tafel staan. Kool is dus eigenlijk een groente die je het hele jaar door kunt serveren. De salade is niet alleen geschikt als maaltijdsalade, ook als bijgerecht bij een barbecue misstaat hij zeker niet.

Leidse kaas, minder vet, maar veel smaak!

In het recept voor de wittekoolsalade gaat Leidse kaas met komijn. In Leiden wordt al eeuwen lang een heerlijke Nederlandse kaas met komijn gemaakt. Die komijnekaas was vroeger een bijproduct bij het maken van boter. De melk werd na het melken een nachtje weggezet, zodat de room naar de oppervlakte kon komen. Die room werd er vervolgens afgeschept om boter van te maken. De magere melk die dan overbleef werd gebruikt om kaas te maken. Waar dan vervolgens komijn aan toegevoegd werd om het langer houdbaar te maken.

Die Leidse kaas ging mee op de VOC-schepen, als eiwitbron voor de bemanning, maar werd ook gebruikt als ruilmiddel. Tegenwoordig wordt de kaas met de rode korst nog steeds gemaakt. Omdat het een 35+ kaas is, zit er dus aanzienlijk minder vet in dan in Goudse 48+ kaas, maar dat gaat niet ten koste van de smaak. In het recept voor de wittekoolsalade met Leidse kaas, is het een fijne hartige tegenhanger voor de frisse kool.

Tips bij het maken van de wittekoolsalade

Als je niet aan Leidse kaas kunt komen, neem dan gewoon Goudse komijnekaas om het recept te maken. Houd je niet van komijnekaas? Kies dan bijvoorbeeld voor een belegen of oude Goudse. Zo maak je een leuke variant op de wittekoolsalade met Leidse kaas. Zelfs een blauwader kaas zou goed in het recept passen.

Let er op dat je de kool heel fijn snijdt, dikke stukken kool in de wittekoolsalade met Leidse kaas is niet lekker. Je kunt kool ook heel goed fijn raspen.

Een aangesneden witte kool kun je in huishoudfolie verpakken en nog prima een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren.

Leidse kaas

Leidse kaas; weet jij het verschil met Goudse komijnekaas?

Iedereen kent Goudse kaas, en natuurlijk de Edammer. Maar we hebben nóg een beroemde kaas, namelijke Leidse kaas. Vol smaak en lekker mager!

Witte kool

Witte kool; veelzijdige en budgetvriendelijke recepten

Met een witte kool kan je vele kanten op of het nu een fris zoete salade is of een winterse stoofschotel; witte kool is er geschikt voor.

Wittekoolsalade met Leidse kaas

Porties: 4-6 personen
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kleine witte kool, of een halve als je een grote hebt
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 20 gram verse tuinkruiden, bijv. selderij, peterselie, bieslook
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 1 theelepel Zaanse mosterd
  • 1 theelepel honing
  • peper en zout
  • 200 gram Leidse kaas, in kleine blokjes

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een wittekoolsalade met Leidse kaas:

Snijd of rasp de kool heel fijn. Doe de kool in een grote kom.

Voeg de ui en de fijn gesneden kruiden toe. Meng alles goed door elkaar.

Klop een vinaigrette van de olijfolie, de appelazijn, de mosterd en de honing. Breng ze op smaak met zout en peper. Meng door de kool.

Schep de stukjes Leidse kaas door de salade en serveer die direct. Wittekoolsalade met Leidse kaas is een prima maaltijdsalade, maar ook lekker als bijgerecht bij bijvoorbeeld een barbecue.

Tafel lekker !!

DeelPin1VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing
Salade

Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Bloemkoolsalade met paprika en komkommer
Salade

Bloemkoolsalade met paprika en komkommer; snel gezond eten

Fruitsalade met kwark in een potje
Salade

Fruitsalade met kwark in potjes

Salade van rode bietjes
Salade

Salade van rode bietjes geserveerd met geitenkaas en avocado

Gemengde salade met een tropisch tintje
Salade

Gemengde salade met een tropisch tintje –

Spitskool salade met yoghurt limoendressing
Salade

Spitskool salade met yoghurt limoendressing

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!