Wortelsalade met Edammer en hazelnoten – Een goed klaargemaakte wortelsalade is fris, knapperig en zit boordevol smaak. Voeg daar Edammer kaas, geroosterde hazelnoten en nog wat andere ingrediënten aan toe en je hebt een salade die niet alleen qua smaken en textuur in balans is, maar die er ook nog eens lekker kleurig uitziet. En dat is toch waar je behoefte aan hebt, kleuren die de zon op je bord brengen. Ook in de winter en het najaar. Maar die wortelsalade met Edammer en hazelnoten is eigenlijk het hele jaar door heerlijk. Dit is een makkelijk recept dat je snel op tafel tovert.
Winterpeen in je salade
Winterpeen is een heel veelzijdig ingrediënt. De oranje wortel kom je overal tegen. In de soepgroenten, in mengsels van wokgroente, je maakt er hutspot van of een lekker soepje. Maar stop die wortels ook eens in een salade. Of beter nog, maak er de kleurige basis van je salade van. Dat is precies wat je doet als je een wortelsalade met Edammer en hazelnoten maakt. Alle andere ingrediënten die je toevoegt hebben een andere kleur, dus maak er een lekker bontgekleurde salade van.
Wortelsalade met Edammer
De hartige touch in deze wortelsalade voeg je toe in de vorm van kleine blokjes Edammer. Je weet wel, die kogelronde kazen met een rode korst van was. Die klassieke Hollandse kaas doet het heel goed samen met de wortels en de hazelnoten. Ondanks dat het misschien even zoeken is naar Edammer, is dat wel de moeite waard om te doen. Zeker een gerijpte Edammer kaas is een delicatesse. Edammer is niet alleen lekker in de wortelsalade, maar ook een bruine boterham met roomboter en Edammer kan erg lekker zijn.
Lekker variëren met dit recept
Je kunt heel makkelijk variëren met de wortelsalade met Edammer. Als je de winterpeen en de kaas als basis houdt, kun je de andere ingrediënten heel makkelijk vervangen door iets anders. De hazelnoten door (gerookte) amandelen, de cranberry’s door blanke rozijnen. Je kunt natuurlijk ook een andere dressing of vinaigrette bij de salade te serveren.
De lekkerste recepten voor wortelsalade
Een andere basis voor salades dan bladgroente? Maak je salades eens met wortel als basis. De lekkerste recepten voor wortelsalade!
Edammer kaas; over de hele wereld bekend!
Helaas in Nederland weinig gegeten, maar volop geëxporteerd. Bekend over de hele wereld, al vanaf de Gouden Eeuw, onze eigen Edammer kaas!
Wortelsalade met Edammer en hazelnoten
Ingrediënten voor dit recept
- 400 gram winterpeen
- 150 gram Edammer
- 100 gram hazelnoten
- een handje gedroogde cranberry's
- 3 eetlepels vers gehakte peterselie
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels vers geperst citroensap
- 2 eetlepels ahornsiroop
- 1 theelepel fijne pittige mosterd
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je wortelsalade met Edammer en hazelnoten:
Schil de winterpeen met een dunschiller en rasp ze op een wat grovere rasp. Doe de geraspte wortel in een grote slaschaal.
Hak de peterselie.
Snijd de Edammer in kleine blokjes.
Doe de olijfolie, het citroensap, de ahornsiroop en de mosterd in een kommetje en klop dit tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
Meng de wortel met de peterselie, de Edammer, de hazelnoten en de gedroogde cranberries.
Serveer de wortelsalade met Edammer direct en geef de dressing er apart bij.
Tafel lekker !!


