Zalmsalade – Een salade waarin zalm de hoofdrol speelt kun je op heel veel manieren maken. Een salade met sla als basis, een borrelsalade, of een koude schotel met zalm, het kan allemaal. Het recept uit dit artikel, de koude schotel met zalm, is een voorbeeld van een zalmsalade die bedoeld is als maaltijd, of als onderdeel van een buffet. Je maakt hem met gerookte zalm.
Zalmsalade, huzarensalade of koude schotel
Je kent ongetwijfeld wel de huzarensalade. Die salade wordt ook in bepaalde streken in Nederland, denk aan Limburg, ‘koude schotel’ genoemd. Overigens is een koude schotel altijd gegarneerd. Bij een huzarensalade hoeft dat niet het geval te zijn. Koude schotel is een gerecht dat meestal met gegaard rundvlees wordt gemaakt. Maar zoals met veel traditionele gerechten, zijn daar in de loop van de tijd de nodige variaties op ontstaan. Zo kun je ook een koude schotel maken met vis. De zalmsalade uit dit recept is een koude schotel die wordt gemaakt met gerookte zalm.
Zalmsalade met gerookte zalm
Waarom gebruik je gerookte zalm voor dit recept? Het voordeel van gerookte vis gebruiken voor een salade is dat de vis gebruiksklaar is. Als je verse zalm zou gebruiken, dan moet je die eerst garen door hem te bakken of te koken. Dan moet de vis afkoelen voor je hem verder kunt verwerken. De zalmsalade met gerookte zalm is dus makkelijker en sneller te maken. En dat is altijd handig, nietwaar. Je kunt plakjes gerookte zalm kopen, en die zelf snijden. Je kunt eventueel ook gerookte zalm ‘flakes’ gebruiken. Hak het gedeelte dat door de salade gaat dan wel iets fijner.
Aardappels voor de salade
Let er op dat je voor het maken van de zalmsalade echt vastkokende aardappels gebruikt. Die blijven heel tijdens het koken. Omdat je de aardappels voor dit recept in heel kleine blokjes snijdt, zou het een kleffe massa worden als je kruimig kokende aardappels zou gebruiken. En dat maakt een koude schotel niet bepaald een aantrekkelijk gerecht. Als je vastkokende aardappels gebruikt krijg je een veel luchtiger zalmsalade.
Gerookte zalm; recepten van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
Zalmsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kilo kruimig kokende aardappels
- 350 gram gerookte zalm
- 50 gram augurken (+ extra om te garneren)
- 100 gram kleine zilveruitjes (+ extra om te garneren)
- 3 eetlepels kappertjes
- een bosje verse dille
- 6 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepels vocht van de zilveruitjes
- 1 theelepel fijne mosterd
- zout en peper
- optioneel: hard gekookt eieren om te garneren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je zalmsalade met gerookte zalm:
Schil de aardappels en snijd ze in heel kleine blokjes van een halve centimeter. Zet een pan water op en voeg als het water kookt de blokjes aardappel toe. Breng het water weer aan de kook en laat een minuut doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat de aardappelblokjes even staan. Controleer of ze gaar zijn door te proeven. Als ze gaar zijn stort je ze in een vergiet en spoel je ze af onder de koude kraan om het garingsproces te stoppen. Laat ze goed uitlekken.
Snijd 200 gram van de zalm in kleine blokjes. Snijd de rest in reepjes voor de garnering.
Hak de augurk fijn.
Laat de zilveruitjes en de kappertjes goed uitlekken.
Hak de dille.
Meng de mayonaise met het vocht van de zilveruitjes en de mosterd.
Meng de aardappel met de in blokjes gesneden zalm.
Schep de dille, augurk, de zilveruitjes en de kappertjes door de salade.
Maak de zalmsalade aan met het mayonaisemengsel en breng op smaak met zout en peper.
Schep de salade over in een mooie schaal en garneer met de reepjes zalm, de extra augurk en zilveruitjes en hardgekookt ei.
Serveer de zalmsalade direct of bewaar hem afgedekt met plasticfolie in de koelkast.
Tafel lekker !!
In het recept staat kruimige aardappels, terwijl er in de inleiding, de vastkokende worden aangeraden. Verder lijkt het me erg lekker, dus ga het zeker proberen