• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Zoetzure komkommer met variaties

Lekker en makkelijk te maken

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
1
zoetzure komkommer

Zoetzure komkommer – ouderwetse zoetzure komkommer met een modern tintje

Komkommer kun je de hele dag door eten. Ze zijn lekker fris op een boterham of zo uit het vuistje maar ook als bijgerecht bij de warme maaltijd. Komkommer is altijd lekker.

Zoetzure komkommer heeft meer smaak en is langer houdbaar

Vooral zoetzure komkommer is erg lekker. Je legt de komkommer dan in een zoetzure marinade. Die marinade zorgt ervoor dat de komkommer meer smaak heeft en langer houdbaar is. Maak in het begin van de week een pot vol en je kunt er de hele week van eten. Een paar schijfjes op je broodje, bij de nasi, of bij een blokje kaas, die pot gaat makkelijk leeg.

Maak zoetzure komkommer het liefst een dag van tevoren, dan is die nog lekkerder

De basis van de zoetzure marinade is azijn, water, suiker en zout. Heel simpel. Giet een beetje kokend water over de suiker, roer tot de suiker is opgelost en voeg azijn en zout naar smaak toe. Met die basis kun je veel kanten op. Voeg verse kruiden toe zoals tijm, dragon of dille. Gebruik specerijen zoals steranijs, kurkuma of chilivlokken voor de zoetzure komkommer. Laat je fantasie erop los en creëer zelf de lekkerste variaties.

Komkommer in plakjes, reepjes, blokjes of linten

Zoetzure komkommer is in feite een komkommersalade en die kun je prima maken van ongeschilde komkommer. Eet je liever de komkommer zonder schil dan kan dat, geen probleem! De schil zorgt wel voor net een beetje meer smaak en het ziet er net iets kleurrijker uit. Op de foto staat een pot met gesneden minikomkommer, maar een gewone grote komkommer kan ook. Varieer ook eens met de manier waarop je de komkommer snijdt. Snijd er fijne of grove blokjes van, in kwarten, in halve boogjes of in linten, het kan allemaal.

Maak maar genoeg, want je kunt het overal bij gebruiken

Op alle momenten van de dag kun je met zoetzure komkommer uit de voeten. Zomaar wat ideeën op een rij:

  • In salades. Verwerk de zoetzure komkommer in een bladsalade, maar ook in een aardappelsalade of noedelsalade.
  • Bij vis. Naast gebakken vis, maar ook naast zalm, tonijn of garnalen is dit een lekkernij.
  • Aziatische gerechten. Bij de nasi, bami, rijst of wokschotel. Het compenseert de smaken van de specerijen.
  • Barbecue. Bij gegrild vlees. Het helpt om de vettere smaken te verlichten.
  • Broodjes en wraps. Gebruik zoetzure komkommer op broodjes (kipburger) of als smaakmaker in een wrap.
  • Indonesische gerechten. Bij nasi, bami, maar ook saté is de komkommer een fantastische aanvulling.
  • Borrelplank. Een beetje komkommer op een borrelplank wordt enorm gewaardeerd!
Komkommersalades

Verse komkommersalade recepten om echt mee te verrassen

Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!

Zoetzure komkommer

Porties: een kom vol
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 komkommer
  • 50 gram suiker
  • 100 ml (appel) azijn
  • 150 ml water
  • 1/2 theelepel zout
  • een takje dragon
  • chilivlokken naar smaak

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je zoetzure komkommer:

Doe de suiker in een hittebestendige pot of kom en giet er kokend water over. Roer tot de suiker is opgelost.

Voeg er de azijn, de dragon en zout en chilivlokken naar smaak aan toe.

Giet in een ruime afsluitbare pot of kom.

Snijd de komkommer in schijfjes en doe die bij de marinade in de kom. Sluit af en zet minimaal 2 uur, maar liever een dag koud weg om de smaken in te laten trekken.

De zoetzure komkommer zal slinken en lekker veel smaak krijgen.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin1VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Ouderwetse kropsla recept
Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Salade

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Reacties 7

  1. Geertj says:
    1 jaar geleden

    Ik heb het net gemaakt, maar de vloeistof aangegen in het recept, bedekt maar de helft van de komkommer.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      1 jaar geleden

      Als het een tijdje in de vloeistof staat slinkt de komkommer en heb je veel meer vocht.

      Beantwoorden
  2. Eric. says:
    2 jaar geleden

    De zoet zure komkommer, moet de zaadjes eruit gehaald worden of niet. Voordat je in de marinade doet, anders wordt toch waterig? Staat er namelijk niet bij.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      2 jaar geleden

      Als je de komkommer in plakjes snijdt, hoeft dat niet Eric. Als je er reepjes van snijdt, is het wel beter om eerst de zaadlijsten te verwijderen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!