Zomerse salade met graskaas en wilde perzik – Word jij ook zo vrolijk van al die mooie verse ingrediënten die overal op de markt en in de winkel liggen? Wij in ieder geval wel. De aanblik van wilde perziken, graskaas en verse sla maken onze dag helemaal goed. En niet geheel toevallig lagen deze producten dan ook in onze koeling. Op een warme zomerse dag heb je wellicht geen zin in een warme maaltijd, maar misschien wel in een frisse salade. Daarom hebben wij deze salade gemaakt met zomerse ingrediënten en lekkere gedroogde ham.
French dressing
Voor deze salade met kaas maken we een French dressing. Dit is een basis dressing uit, je raadt het al, de Franse keuken. Het is één van de eerste basisdressings die een kok leert tijdens zijn opleiding en heel gemakkelijk in de basis. Het basisrecept bestaat altijd uit 3 delen olie, 2 delen azijn, een theelepel mosterd en zout & peper. Vaak wordt er nog een heel fijn gehakt uitje aan toegevoegd en gehakte peterselie. Of een tl. honing om het wat zoeter te maken. De kenmerkende smaak in een French dressing is altijd mosterd, dit is ook gelijk het ingrediënt wat ervoor zorgt dat de olie en azijn met elkaar bindt tot een dressing. Dit is maar voor korte tijd, dus als je de dressing niet gelijk gebruikt zul je hem opnieuw moeten mengen met een garde. Vanuit deze basis kun je veel variaties maken. Gebruik verschillende soorten olie zoals olijf of walnoot. Varieer in azijn door bijvoorbeeld witte wijnazijn te gebruiken of appelciderazijn. En uiteraard kun je ook met de mosterd variëren of voeg eens verse kruiden toe.
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Perzik en nectarine; veelzijdige zomerse vruchten
Het verschil tussen perzik en nectarine. Waar komen ze vandaan, hoe koop je de beste exemplaren en nog meer tips.
Zomerse salade met graskaas en wilde perzik
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gr. Lollo Bianco
- 2 wilde perziken
- 6 plakjes gedroogde ham
- 150 gr. graskaas
- 3 el. zonnebloemolie
- 2 el. appelciderazijn
- 1 tl. mosterd
- 2 tl. honing
- zout & peper
Bereidingswijze van dit recept
Scheur de sla in stukken en leg deze op een groot bord. Snij de perziken rondom door midden en draai de helften van elkaar af. Snij de helft met de pit nogmaals rondom door en draai ook die delen van elkaar af. De pit in het laatste stukje perzik kun je er makkelijk met een mesje afsnijden als het niet met de hand los komt. Snij de perzik in kleine partjes.
Verdeel de partjes over de sla. Snij de plakken rauwe ham door de helft en stop ze in propjes in je salade. Als laatste snij je de kaas in blokjes. Ik heb gekozen om de stukjes kaas in verschillende vormen te snijden door steeds anders het stukje kaas van het blok kaas af te snijden. Zo krijg je speelse blokjes kaas. Verdeel de kaas over de salade.
Doe in een kom de zonnebloemolie, de appelciderazijn, mosterd en honing en klop dit met een garde tot een samenhangende dressing. Breng de dressing op smaak met zout en peper. Doe de dressing pas op deze zomerse salade met graskaas en wilde perzik wanneer je hem gaat serveren en bewaar de salade tot serveren in de koelkast.
Ook lekker: Grill de perzik even in de grillpan of op de barbecue.
Tafel Lekker!