Allioli met verse tomaten – Allioli is een saus die in Spanje en Frankrijk veel wordt gegeten. Vaak geserveerd als tapa, met vers stokbrood, maar ook wel bij vlees- en visgerechten en salades. Je kent ongetwijfeld de klassieke allioli, die je maakt door knoflookteentjes, zout en olijfolie in een vijzel fijn te wrijven. Weet je dat er ook varianties op allioli zijn, waaraan andere ingrediënten worden toegevoegd? Een daar van is allioli amb tomaquet, oftewel allioli met verse tomaten. En die is erg lekker bij bijvoorbeeld geroosterd vlees, of als dressing over een groene salade. Haal de vijzel maar vast tevoorschijn!
Allioli met verse tomaten én verse knoflook!
Je maakt de allioli met verse tomaten, maar in dit recept ga je nog een stapje verder en gebruik je ook verse knoflook. Nu denk je misschien dat knoflookteentjes altijd vers zijn, maar die bolletjes die je in de supermarkt of op de markt koopt zijn eigenlijk gedroogde knoflook. Niets vers aan dus. Nu wordt er in Nederland ook verse knoflook verkocht. Die verse knoflook lijkt totaal niet op die gedroogde bolletjes, die vaak uit China komen.
Verse knoflook wordt gewoon lokaal in Nederland geteeld. Verse knoflook heeft een veel fijnere smaak dan gedroogde knoflook en het ruikt echt naar knoflook. Je hoeft de bolletjes niet te pellen, je snijdt gewoon een stukje van de bol af, of je gebruikt een hele bol. Verse knoflook is iets duurder, maar de allioli met verse tomaten wordt er echt veel fijner van smaak van. En je geeft het Spaanse sausje zo een subtiel Nederlands tintje mee.
Een snellere variant maken?
Heb je geen vijzel, of vind je het teveel gedoe om de allioli met verse tomaten daarin fijn te wrijven? Gebruik dan een staafmixer of een blender. Doe alle ingrediënten bij elkaar in de beker van de blender of de staafmixer en mix ze tot een saus.
Let er op dat de allioli gemaakt is van verse ingrediënten en dat er rauw eigeel in zit. Bewaar de saus dus maximaal een dag in de koelkast en pas op met kwetsbare ouderen, jonge kinderen en zwangere vrouwen om een listeriabesmetting te voorkomen.
Knoflook; een geurige smaakmaker
Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Allioli met verse tomaten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- een halve bol verse knoflook
- 2 tomaten
- 1 eierdooier
- zout
- olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je allioli met verse tomaten:
Snijd een halve bol verse knoflook in stukjes.
Kruis de tomaten aan de onderkant en de bovenkant in en dompel ze even in kokend water. Spoel ze koud in een zeef onder de kraan. Je kunt nu de velletjes makkelijk verwijderen. Verwijder ook de pitten.
Wrijf in een vijzel een halve bol verse knoflook met een beetje zout fijn.
Voeg de ontvelde en ontpitte tomaten toe en wrijf alles tot een fijne pasta.
Voeg de eierdooier toe.
Voeg nu de olijfolie beetje bij beetje aan dit mengsel toe, terwijl je blijft roeren met de stamper van de vijzel. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van hoe dik je de saus wilt hebben.
De saus is minder compact dan de klassieke allioli. Breng indien nodig op smaak met nog wat zout.
Allioli met verse tomaten is heerlijk bij geroosterd vlees.
Tafel lekker !!