• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
woensdag 12 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

De echte allioli zelf maken is supermakkelijk met dit recept!

Knoflook heeft zeker een hoofdrol in de saus, maar de overige ingrediënten zijn traditioneel slechts zout en olijfolie.

0
Allioli

Allioli zelf maken – Allioli wordt, onterecht, vaak weggezet als knoflookmayonaise. Te vaak wordt gedacht dat dit gewoon mayonaise is waaraan wat knoflook is toegevoegd. Knoflook heeft zeker een hoofdrol in de saus, maar de overige ingrediënten zijn traditioneel slechts zout en olijfolie. De saus wordt veel gegeten in Spanje en Frankrijk. Het wordt als een tapa geserveerd, met vers brood, maar ook wel bij allerlei soorten salades en koud vlees en vis.

De traditionele allioli

Je kunt allioli heel makkelijk zelf maken. De traditionele variant maak je met een vijzel. Verder heb je er alleen wat knoflook, zeezout en olijfolie voor nodig. En een beetje spierkracht om te vijzelen. De traditionele saus wordt minder dik en compact dan de onderstaande variant met eigeel.

Allioli met eigeel

Een bekende variant van allioli is die waar eigeel aan toe wordt gevoegd. Dat is dan een romige saus, die wel iets weg heeft van mayonaise. Dit is een variant die je heel makkelijk kunt maken met een vijzel, maar ook met een staafmixer gaat het prima. Je kunt aan het eind van de bereiding een beetje honing naar smaak toevoegen. Daarmee maak je de saus wat zoeter. Dit is lekker bij gegrild vlees of gevogelte.

Realiseer je wel dat de allioli die je met eieren (eigeel) maakt veel sneller bederft dan de traditionele variant met alleen knoflook, olijfolie en zout. Bewaar sauzen waar rauw ei in verwerkt is dan ook altijd in de koelkast.

Andere varianten

Er bestaan nog meer soorten dan alleen de traditionele en de variant met eigeel. Een soort waar tomaat aan wordt toegevoegd wordt allioli amb tomaquet genoemd. Dit is een wat minder compacte saus, die het vooral goed doet bij vleesgerechten of als saus over een groene salade. Dan is er nog een minder compacte saus van alleen knoflook en olijfolie die vooral gebruikt wordt als smaakmaker bij het klaarmaken van andere gerechten.

In de kookinstructies vind je een basisrecept voor allioli, gemaakt met een vijzel.

Knoflook

Knoflook; een geurige smaakmaker

Je houdt er van, of je vindt het helemaal niets... we hebben het over knoflook, een van de geurigste smaakmakers uit de uienfamilie!

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Allioli

Porties: een schaaltje
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 teentjes knoflook
  • zeezout
  • olijfolie
  • 1 eierdooier (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je allioli:

Nodig: een vijzel

Pel de knoflook.

Wrijf de knoflook met een beetje zeezout fijn in de vijzel, tot je een fijne pasta hebt.

Voeg vervolgens, druppel voor druppel, olijfolie toe, terwijl je met de stamper in één richtig blijft roeren.  Let er op dat je je de olijfolie echt druppelsgewijs toevoegt tot er een wat dikkere, compacte saus ontstaat. Daarna kun je eventueel wat meer olijfolie toevoegen.

Wil je de alliolie met eigeel maken? Voeg de eierdooier dan aan de knoflook en het zout toe als je begint. Verder kun je het recept gewoon aanhouden.

Serveer als tapa met wat stokbrood, of bij vlees of vis.

Tafel lekker !!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Gebakken rijst met ei

    Gebakken rijst met ei (Egg fried rice)

  • Spitskool met ei

    Spitskool met ei – makkelijk, snel en lokaal

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • Het perfecte roerei maken

    Het perfecte roerei maken

  • Kaiserschmarrn

    Kaiserschmarrn à la gasthof Schönblick

  • Klassieke eiersaus

    Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

  • Uitsmijter

    Uitsmijter, verwen jezelf met een smakelijke lunch

  • Roerei met zalm

    Vers roerei met zalm voor ontbijt of lunch; iedereen lachend aan tafel

  • Avocado eisalade

    Avocado eisalade; voor ontbijt, lunch of borrel

  • Aardappelsalade met ei

    Aardappelsalade met ei

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans
  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.