• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

Redactie door Redactie
in Saus
0
bearnaisesaus

Bearnaisesaus, de koning onder de sauzen – Bearnaise- of Béarnaisesaus is een saus die in de 19e eeuw in Frankrijk ‘per ongeluk’ is ontstaan in een van de toen prestigieuste restaurants van Parijs. Het is een rijke saus, zo dik ongeveer als mayonaise, gemaakt met boter en eigeel, die zijn heerlijke smaak ontleent aan het zuurtje van de azijn en aan de dragon. We kennen de bearnaisesaus vooral als kant-en-klare saus voor bij de barbecue, maar zoals het zo vaak is: zelf maken is zoveel lekkerder! De saus smaakt dus heerlijk bij een stuk gegrild vlees, maar past ook goed bij vis (vooral zalm). Hij hoort eigenlijk warm gegeten te worden, maar koud smaakt hij nog steeds goed.

Eenvoudiger dan je denkt

Lees ik dit goed, denk je waarschijnlijk?? Ja, gelukkig wel! Bearnaisesaus wordt door veel (hobby)koks gemeden vanwege het risico op schiften. Dit recept is een bewerking van het recept zoals het door de cordon bleu – een Franse beroemde koksopleiding – wordt geleerd. Hij is in een kwartiertje klaar. Hij zou in theorie kunnen mislukken, ja, dat wel. Maar als de bearnaisesaus al dreigt te gaan schiften, dan kun je dat met een eenvoudig trucje weer ongedaan maken. Dit is geen theoretische prietpraat, maar gebaseerd op ruime eigen ervaring. Dus de vraag is nu: durf je het aan?

botersauzen

Botersauzen; deze recepten moet je uit je hoofd leren

Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

saus maken op basis van eieren

Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)

Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Bearnaisesaus zelf maken

Porties: ca. 50 ml
Bereidingstijd: 15 minuten
Niveau: Gemiddeld
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 eetlepels (witte) wijnazijn
  • 2 eetlepels water
  • 1 sjalotje
  • een beetje peper(korrels)
  • 1 flinke eetlepel gedroogde dragon
  • 2 eidooiers
  • 100 gram boter
  • beetje zout

Bereidingswijze van dit recept

Tip: heb je verse dragon in huis- of in de tuin? Dat is dan nóg beter! Gebruik dan 4 theelepels dragonblaadjes.

Bearnaisesaus zelf maken doe je zo:

Je maakt de bearnaisesaus in twee stappen: eerst maak je de gastrique, de smaakbasis, op het laatst de saus zelf. De eerste stap kan ruim van tevoren.

Bearnaisesaus maken stap 1:

Snipper het sjalotje heel fijn. Doe in een roestvrijstalen pannetje azijn, water, het fijngesnipperde sjalotje, een paar peperkorrels (of een flinke draai van de pepermolen) en de gedroogde dragon. Laat de boel ongeveer 3 minuten inkoken. Zet het vuur af. Wacht een minuutje.

Bearnaisesaus maken stap 2:

Voeg aan de basis 2 eidooiers toe. Zet het vuur heel zachtjes aan en klop alles flink door met de garde, ongeveer 2 minuten. Voeg dan ongeveer 100 gram in stukken gesneden boter toe en blijf met de garde nog goed doorroeren (ongeveer 3 minuten). Misschien moet er naar smaak nog wat zout erbij.

Als het vuur te hoog staat of je het vuur niet op tijd uitzet, kan het zijn dat de saus gaat schiften. Haal de pan dan meteen van het vuur, giet er een paar eetlepels koud water bij en klop als een bezetene met de garde. Je zult zien dat de saus na een halve minuut kloppen weer goed wordt. Even op adem komen, op een nog zachter vuurtje zo nodig nog doorkloppen totdat de saus de juiste dikte heeft bereikt.

Zodra de bearnaisesaus zo dik is als mayonaise, zet je het vuur af. Je kunt de bearnaisesaus eventueel nog warm houden door het deksel erop te zetten.

Serveer de bearnaisesaus bij een mooi stuk vlees of vis. Een lekkere entrecote bijvoorbeeld!

NB: je kunt de saus alleen niet opnieuw verwarmen, dan gaat hij echt schiften. Zorg er dus voor dat je overige gerechten klaar zijn. Vlees of vis kun je ondertussen warm houden op een bordje in de oven op 50 graden, of als de oven bezet is met aluminiumfolie.

Tafel lekker !!

Tags: ODZuivel
DeelPin7VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Kaassaus van boerenkaas
Saus

Zelf kaassaus maken met boerenkaas; daarmee maak je echt verschil

Reacties 3

  1. Hans Brouwer says:
    3 jaar geleden

    Van: Hans Brouwer (jwb120@chello.nl)
    Hello, can you answer this question of do you know somebody who can?

    Question: I have a small bottle (400 gr) of “Sliced Mango Pickle”, produced by Farm SRF. It tastes immensly salted. How can I use it? Or how to cook with it?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Salt or Sour Hans?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief