Wie eenmaal zelf bolognesesaus maakt, wil niet snel meer terug naar een potje. Het is zo’n saus die je in één keer goed klaarmaakt, en daarna steeds opnieuw op tafel kunt zetten: op spaghetti, in een lasagne, of zelfs als vulling voor een ovenschotel. Met dit recept maak je een flinke pan vol – ideaal om porties in te vriezen voor later.
Het geheim van een goede bolognesesaus zit in de basis: verse tomaten, goed rundergehakt, gerookt spek en een mix van fijngesneden wortel, ui en bleekselderij. Die combinatie – in Italië bekend als soffritto – zorgt voor een diepe, volle smaak. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid groente: alles wordt fijn gesneden en suddert langzaam mee in de saus. Dat maakt ‘m juist rijker van smaak en lekker hartig.
Tijd is je beste ingrediënt
Wat bolognesesaus echt nodig heeft, is tijd. Je bakt eerst het spek en gehakt met de kruiden, dan voeg je de groenten toe, en daarna komen de wijn, bouillon en tomaten erbij. Vanaf dat moment doet het vuur het werk. Minstens een uur zachtjes sudderen, liever nog twee of drie. Zo krijg je die volle, diepe smaak zonder ingewikkelde stappen. De alcohol uit de wijn verdampt, dus ook kinderen kunnen gewoon mee-eten.
Gebruik een stevige pan met deksel, zodat de saus niet teveel inkookt. En proef op het eind nog even goed of je extra zout of peper nodig hebt. Heb je een restje? Bewaar het in de koelkast voor morgen – dan is-ie nog lekkerder. Of vries meteen wat porties in, dan heb je altijd een snelle oplossing in huis voor een doordeweekse pastadag.
Handig voor later
Maak je lasagne? Dan hoef je die saus niet meer op het laatste moment te maken. Pasta koken, saus erover en klaar. Bolognesesaus is een klassieker om in je repertoire te hebben – en als je ‘m zelf maakt, proef je echt het verschil.
Tomaten; het hele jaar de zon op je bord!
Tomaten, de zon op je bord! In de soep, in de salade, als gezonde snack, in alle soorten en kleuren. De meest gegeten groente!
Bolognesesaus maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 800 gram verse tomaten
- 800 gram rundergehakt
- 150 gram gerookt spek in blokjes
- 2 teentjes knoflook
- 2 uien
- 1 grote winterwortel
- 3 stengels bleekselderij
- 150 ml rode wijn
- 250 ml bouillon
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- zout en peper
- olijfolie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Begin met het ontvellen van de tomaten door een pan met water aan de kook te brengen. Snijd de tomaten kruislings in en leg ze een minuut in het kokend water. Haal ze eruit en schep ze in een bak met koud water. Haal de schil eraf. Snijd de groene kern eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
Snijd de ui, wortel en bleekselderij in fijne stukjes en zet alles opzij.
Verhit een koekenpan en bak hierin de spekblokjes uit. Voeg het gehakt eraan toe en bak dit rul. Voeg de gedroogde kruiden, een theelepel zout en peper naar smaak toe. Pers de knoflook uit boven de pan en bak even kort mee.
Voeg de gesneden wortel, ui en bleekselderij toe en bak even kort mee. Blus alles af met de wijn en de bouillon. Roer alle aanbaksels goed los.
Voeg de tomaten toe en roer door. Laat dit, onder af en toe roeren, minimaal een uur sudderen. Twee of drie uur mag ook, hoe langer, hoe lekkerder. Laat wel de deksel op de pan om te veel inkoken te voorkomen.
Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus indien nodig nog kort inkoken.
De bolognesesaus is nu klaar voor gebruik.
Tafel lekker !!
Fijne site
Dank!