Bospaddenstoelensaus – Een lekkere saus, gemaakt van gemengde paddenstoelen, die heerlijk smaakt bij een stukje vlees of wild. Maar er kan veel meer met de bospaddenstoelensaus dan alleen dat. Als je een grotere hoeveelheid van het recept maakt, kun je de saus ook gebruiken als een heerlijke pastasaus. Kortom, dit is een saus die je kunt inzetten bij verschillende gerechten.
Waarom je altijd zelf een sausje moet maken
Je kunt overal kant-en-klare sausjes, ook bospaddenstoelensaus, kopen. In potjes, maar ook in zakjes. Lekker makkelijk, en zo klaar. Soms hoef je ze alleen maar op te warmen. Toch zijn er heel veel redenen om sauzen zelf te maken. Want waarom zou je een sausje uit een zakje serveren bij een mooi stuk vlees of wild, waar je ook nog eens veel aandacht aan besteedt tijdens de bereiding ervan? Je proeft altijd dat het uit een zakje komt. Dus als je tijd en liefde steekt in een mooi recept, maak dan ook een kwartiertje extra vrij om zelf een lekkere saus te maken. De bospaddenstoelensaus uit het recept staat snel op tafel. Je kunt de saus ook van tevoren maken en later opwarmen.
Neem paddenstoelen die jij lekker vindt
‘Bospaddenstoelen’ is natuurlijk een ruim begrip. In elke supermarkt worden doosje gemengde paddenstoelen verkocht, en ze zijn allemaal anders van samenstelling. En dan is er natuurlijk nog het feit dat ze meestal niet eens uit het bos komen, maar gewoon van een paddenstoelenkwekerij. Doe er niet te ingewikkeld over welke soorten je moet hebben voor een echte bospaddenstoelensaus. Maak een mengsel dat jij lekker vindt, of kies voor een soort. Denk aan oesterzwammen of shiitakes, of als je het wat meer bijzonder wilt, cantharellen. Maar ook met kastanjechampignons of witte champignons maak je een lekkere paddenstoelensaus met dit recept.
Bospaddenstoelensaus voor over de pasta
Ga je de bospaddenstoelensaus gebruiken om over de pasta te serveren? Maak dan wel een wat grotere hoeveelheid. Als je het recept volgt zoals het is beschreven, is de saus zonder vlees. (De saus is door het gebruik van Worcestershire sauce niet vegetarisch!) Wil je hem met pasta serveren en er toch graag wat vlees in hebben? Bak dan wat gerookte spekblokjes uit en voeg die aan de saus toe, zodat die wat gevulder wordt. Je kunt ook kiezen voor kleine gehaktballetjes van wildgehakt. Dan maak je van een gewone pastaschotel een gerecht dat ook niet misstaat bij een etentje met een wat meer speciaal karakter.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Bospaddenstoelensaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 30 gram sjalot
- 350 gram gemengde paddenstoelen
- 1 eetlepel verse tijmblaadjes
- 1 takje oregano
- 50 ml witte wijn
- 150 ml paddenstoelenbouillon
- 250 ml kookroom
- 1 eetlepel grove mosterd
- 50 gram boter
- 1 theelepel Worcestershire sauce
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je bospaddenstoelensaus:
Snipper de sjalot heel fijn.
Snijd de paddenstoelen in stukjes.
Verhit de boter in een sauspan.
Bak hierin de sjalot aan.
Voeg de paddenstoelen, de tijm en de oregano toe en bak tot de paddenstoelen zacht zijn.
Blus af met de wijn, en laat die verdampen.
Voeg de bouillon, de kookroom en de mosterd toe.
Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
Breng de saus op smaak met de Worcestershire sauce, zout en peper.
Serveer de bospaddenstoelensaus warm.
Tafel lekker !!
Goede avond,
Ik zou het recept “Bospaddenstoelensaus” willen maken, dat op jullie site staat!
Ik heb wel een vraagje, nl. hebben jullie een recept om de paddenstoelenbouillon te maken?
Kan je mij dit overmaken?
Grtj, en bij voorbaat dank je wel,
Marleen
Zelf paddenstoelenbouillon maken is eigenlijk niet goed te doen, Marleen. In ieder geval al niet van verse paddenstoelen. Ik adviseer je dan ook om in dit geval gewoon paddenstoelenbouillon van een tablet te gebruiken.