• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Bospaddenstoelensaus

Een lekkere saus maak je zelf!

Redactie door Redactie
in Saus
0
Bospaddenstoelensaus

Bospaddenstoelensaus – Een lekkere saus, gemaakt van gemengde paddenstoelen, die heerlijk smaakt bij een stukje vlees of wild. Maar er kan veel meer met de bospaddenstoelensaus dan alleen dat. Als je een grotere hoeveelheid van het recept maakt, kun je de saus ook gebruiken als een heerlijke pastasaus. Kortom, dit is een saus die je kunt inzetten bij verschillende gerechten.

Waarom je altijd zelf een sausje moet maken

Je kunt overal kant-en-klare sausjes, ook bospaddenstoelensaus, kopen. In potjes, maar ook in zakjes. Lekker makkelijk, en zo klaar. Soms hoef je ze alleen maar op te warmen. Toch zijn er heel veel redenen om sauzen zelf te maken. Want waarom zou je een sausje uit een zakje serveren bij een mooi stuk vlees of wild, waar je ook nog eens veel aandacht aan besteedt tijdens de bereiding ervan? Je proeft altijd dat het uit een zakje komt. Dus als je tijd en liefde steekt in een mooi recept, maak dan ook een kwartiertje extra vrij om zelf een lekkere saus te maken. De bospaddenstoelensaus uit het recept staat snel op tafel. Je kunt de saus ook van tevoren maken en later opwarmen.

Neem paddenstoelen die jij lekker vindt

‘Bospaddenstoelen’ is natuurlijk een ruim begrip. In elke supermarkt worden doosje gemengde paddenstoelen verkocht, en ze zijn allemaal anders van samenstelling. En dan is er natuurlijk nog het feit dat ze meestal niet eens uit het bos komen, maar gewoon van een paddenstoelenkwekerij. Doe er niet te ingewikkeld over welke soorten je moet hebben voor een echte bospaddenstoelensaus. Maak een mengsel dat jij lekker vindt, of kies voor een soort. Denk aan oesterzwammen of shiitakes, of als je het wat meer bijzonder wilt, cantharellen. Maar ook met kastanjechampignons of witte champignons maak je een lekkere paddenstoelensaus met dit recept.

Bospaddenstoelensaus voor over de pasta

Ga je de bospaddenstoelensaus gebruiken om over de pasta te serveren? Maak dan wel een wat grotere hoeveelheid. Als je het recept volgt zoals het is beschreven, is de saus zonder vlees. (De saus is door het gebruik van Worcestershire sauce niet vegetarisch!) Wil je hem met pasta serveren en er toch graag wat vlees in hebben? Bak dan wat gerookte spekblokjes uit en voeg die aan de saus toe, zodat die wat gevulder wordt. Je kunt ook kiezen voor kleine gehaktballetjes van wildgehakt. Dan maak je van een gewone pastaschotel een gerecht dat ook niet misstaat bij een etentje met een wat meer speciaal karakter.

Paddenstoelen

Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!

In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?

Bospaddenstoelensaus

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 30 gram sjalot
  • 350 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 takje oregano
  • 50 ml witte wijn
  • 150 ml paddenstoelenbouillon
  • 250 ml kookroom
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 50 gram boter
  • 1 theelepel Worcestershire sauce
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je bospaddenstoelensaus:

Snipper de sjalot heel fijn.

Snijd de paddenstoelen in stukjes.

Verhit de boter in een sauspan.

Bak hierin de sjalot aan.

Voeg de paddenstoelen, de tijm en de oregano toe en bak tot de paddenstoelen zacht zijn.

Blus af met de wijn, en laat die verdampen.

Voeg de bouillon, de kookroom en de mosterd toe.

Laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.

Breng de saus op smaak met de Worcestershire sauce, zout en peper.

Serveer de bospaddenstoelensaus warm.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Kaassaus van boerenkaas
Saus

Zelf kaassaus maken met boerenkaas; daarmee maak je echt verschil

Reacties 3

  1. LAMBEETS Marleen says:
    1 jaar geleden

    Goede avond,
    Ik zou het recept “Bospaddenstoelensaus” willen maken, dat op jullie site staat!
    Ik heb wel een vraagje, nl. hebben jullie een recept om de paddenstoelenbouillon te maken?

    Kan je mij dit overmaken?
    Grtj, en bij voorbaat dank je wel,

    Marleen

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Zelf paddenstoelenbouillon maken is eigenlijk niet goed te doen, Marleen. In ieder geval al niet van verse paddenstoelen. Ik adviseer je dan ook om in dit geval gewoon paddenstoelenbouillon van een tablet te gebruiken.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief