• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Een heerlijke saus gemaakt met slechts drie ingrediënten

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
1
botersaus

Een goede botersaus is goud waard aan tafel. Je maakt ‘m met roomboter, een beetje bloem en warme bouillon – meer heb je eigenlijk niet nodig. En dat is meteen het fijne aan dit recept: geen poespas, maar gewoon zelf maken met wat je meestal al in huis hebt.

Het begint met een roux, dat is een mengsel van boter en bloem. Die bak je kort, zodat de bloem zijn rauwe smaak verliest. Daarna voeg je beetje bij beetje warme bouillon toe, tot je een mooie, gladde saus hebt. De rest van de boter roer je er pas op het einde doorheen. Dat zorgt voor de volle, romige smaak die zo goed past bij bijvoorbeeld asperges, bloemkool of een stukje vis.

Gebruik vooral de bouillon die past bij je gerecht – kip of rund bij groente, visbouillon bij vis. Of vang het kookvocht van je groenten op voor nóg meer smaak. Wil je extra pit? Voeg dan een snuf nootmuskaat of wat verse kruiden toe, maar houd het subtiel. De saus moet je gerecht ondersteunen, niet overstemmen.

botersauzen

Botersauzen; deze recepten moet je uit je hoofd leren

Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

Botersaus

Porties: 250 ml
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 60 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 250 ml warme bouillon
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je botersaus:

Smelt 15 gram van de boter (de rest gebruik je later) in een pan en roer de bloem erdoor. Bak dit even kort, zodat de bloem gaar kan worden.

Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen.

Laat de saus al roerend 2 minuten zachtjes doorkoken.

Roer, van het vuur af, de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Een staafmixer is hierbij erg handig, maar met een garde lukt het ook prima.

Breng de botersaus op smaak met zout en peper.

Tafel lekker !!

Tags: Zuivel
DeelPin23VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Kaassaus van boerenkaas
Saus

Zelf kaassaus maken met boerenkaas; daarmee maak je echt verschil

Teriyaki saus
Saus

Teriyaki saus; breng je gerecht naar een ander level

Reacties 22

  1. Tamara says:
    3 jaar geleden

    Het ziet er heel duidelijk en interessant uit.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Dank je Tamara voor het compliment. We inspireren graag.

      Beantwoorden
  2. Astrid says:
    3 jaar geleden

    Ik maak al heel mijn leven de botersaus op deze manier, maar tegenwoordig gebruik ik een groentebouillon tablet en ik voeg er een theelepel mosterd bij. Dat kleine beetje zuur is erg lekker vind ik..
    lekker bij asperges maar ook bij vis.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      3 jaar geleden

      Leuk hoe zo’n recept door de tijd heen verandert Astrid ?

      Beantwoorden
  3. Gerda says:
    3 jaar geleden

    Wie eet er nu Asperges uit een pot of blik…?
    Verse Asperges zijn super lekker en makkelijk klaar te maken…
    Ik kook vooraf de schil, haal de schillen uit de pot en kook in hetzelfde water de Asperges gaar…
    Daar dan dat super lekkere Botersausje erbij en je hebt een echt feestmaaltje…
    Ik gebruik voor de saus vaak ook half melk en half asperge kookvocht, kwestie van de aspergesmaak te bewaren.
    Groeten uit België.

    Beantwoorden
  4. Truus says:
    8 jaar geleden

    Vandaag voor het eerst gemaakt, asperges kwamen uit pot maar het sausje kwam van hier. Receptje bewaard want wij hebben er van genoten en daar kan een pakje nie tegen op. Bedankt voor het delen.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Dankjewel Truus, bewaar het recept maar goed tot de verse asperges er weer zijn volgend jaar ?

      Beantwoorden
  5. Bob says:
    8 jaar geleden

    Mooie saus maar weet iemand de koolhydraten. Mijn meisie heeft diabetus….

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      8 jaar geleden

      Geen idee Bob, dat laten we aan een voedingsdeskundige over. Wij kiezen gewoon voor smaak. En uiteraard geldt dat je bepaalde ingrediënten of gerechten met mate moet consumeren.

      Beantwoorden
    • Desiree says:
      8 jaar geleden

      Hou Bob,
      Ik heb zelf ook diabetes en moet dus ook van heel veel voedingsmiddelen uitrekenen hoeveel KH er in zitten. Niet leuk maar wel noodzakelijk. Ik gebruik daarvoor meestal de app “fat secret” ( daar is ook een web-versie van). Belachelijke naam, ik weet het, vooral als je deze app niet gebruikt om calorieën maar koolhydraten te berekenen, maar daar kan ik dus ook niets aan doen.
      Volgens deze app bevat deze botersaus in totaal tussen de 27 en 28 gram KH, je vriendin moet dus zelf even bepalen (wegen) hoeveel ze er van neemt en de KH naar haar portiegrootte omrekenen.

      Beantwoorden
      • Lekker Tafelen says:
        8 jaar geleden

        Dank voor de tip Desiree, wat leuk dat je meedenkt!

        Beantwoorden
    • RInr says:
      3 jaar geleden

      Beste Bob
      zelf ben ik ook een diabeet patiênt en het zou geweten moeten zijn hoeveel gram bloem zoveel koolhydraten bevatten. Zoals elke diabeet zou moeten weten is hier ook een app voor genaamd sweet bee , hier kan je alles in terug vinden hoeveel koolhydraten wat bevat .

      de saus zelf zal geen invloed hebben op haar suiker spiegel met dat dit zo’n kleine hoeveelheid is.

      mvg Rin

      Beantwoorden
    • kitty wal says:
      2 jaar geleden

      als je meisie kha eet mag ze dit gewoon lekker eten hoor

      Beantwoorden
  6. Henny Bindels says:
    12 jaar geleden

    Botersaus maken met melk, zout en peper. Bak Champignons apart.doe bij de saus,roer er creme freche doorheen en een scheut cognac naar behoefte,lekker bij varkensvlees.

    Beantwoorden
    • Lutra says:
      8 maanden geleden

      Dan is het geen Botersaus meer maar een Bechamel 😉

      Beantwoorden
      • Connie Derks says:
        8 maanden geleden

        De ingrediënten zijn inderdaad hetzelfde als een bechamel, maar de verhoudingen voor een botersaus zijn anders.

        Beantwoorden
  7. Eefje says:
    12 jaar geleden

    Vanavond heb ik voor het eerst botersaus gemaakt, een recept met boter.bloem. en water.. en inderdaad het was erg waterig en flauw. Volgende keer dus met boullion! Met melk, dan wordt het weer een ‘gewone’ basissaus denk ik..

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      12 jaar geleden

      Leuk dat je het deelt. Probeer het zeker eens met bouillon, dat is echt voortreffelijk Eefje!

      Beantwoorden
  8. Lekker Tafelen says:
    12 jaar geleden

    Herkenbaar Xandra, bij mij zou ie gewoon de vuilnisbak in gaan. Maar we komen van de week nog even terug op de basis van deze saus. Beloofd!

    Beantwoorden
  9. Xandra (lekker tafelen) says:
    12 jaar geleden

    Van de week over de asperges gebruikt. Manlief heeft gesmikkeld. Hij was toch weer zo eigenwijs geweest om een zakje saus te kopen. Tja … Hoe kom ik daar nu van af? Van het zakje instant bedoel ik natuurlijk .. hihi … Het blijft waarschijnlijk jaren achterin de kast liggen 😉

    Je moet even geduld hebben en goed roeren, wanneer je denk dit wordt niks, nog een beetje vocht erbij, blijven roeren … een wonderbaarlijk iets gebeurt … je hebt ineens een mooie en lekkere saus!

    Beantwoorden
  10. g says:
    12 jaar geleden

    botersaus is inderdaad heel erg lekker.
    maar het is een geduld receptje,vind ik.
    maar dan heb je daarna een heerlijke saus.
    vaak lukt het niet,en dan weer wel.
    dan ben je heel erg trots.

    Beantwoorden
    • Lekker Tafelen says:
      12 jaar geleden

      De botersaus is goed te maken! Is ook erg lekker over aardappelen. Vervang bouillon door melk! De basis is een roux, dat is niet moeilijk maar moet je even oefenen.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief