• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Een heerlijke saus gemaakt met slechts drie ingrediënten

1
botersaus

Een goede botersaus is goud waard aan tafel. Je maakt ‘m met roomboter, een beetje bloem en warme bouillon – meer heb je eigenlijk niet nodig. En dat is meteen het fijne aan dit recept: geen poespas, maar gewoon zelf maken met wat je meestal al in huis hebt.

Het begint met een roux, dat is een mengsel van boter en bloem. Die bak je kort, zodat de bloem zijn rauwe smaak verliest. Daarna voeg je beetje bij beetje warme bouillon toe, tot je een mooie, gladde saus hebt. De rest van de boter roer je er pas op het einde doorheen. Dat zorgt voor de volle, romige smaak die zo goed past bij bijvoorbeeld asperges, bloemkool of een stukje vis.

Gebruik vooral de bouillon die past bij je gerecht – kip of rund bij groente, visbouillon bij vis. Of vang het kookvocht van je groenten op voor nóg meer smaak. Wil je extra pit? Voeg dan een snuf nootmuskaat of wat verse kruiden toe, maar houd het subtiel. De saus moet je gerecht ondersteunen, niet overstemmen.

botersauzen

Botersauzen; deze recepten moet je uit je hoofd leren

Het basisrecept voor botersauzen. Een van de velen die je echt moet kennen. Je maakt er de lekkerste sauzen, soepen en zelfs kroketten mee.

Botersaus

Porties: 250 ml
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 60 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 250 ml warme bouillon
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je botersaus:

Smelt 15 gram van de boter (de rest gebruik je later) in een pan en roer de bloem erdoor. Bak dit even kort, zodat de bloem gaar kan worden.

Schenk een deel van de bouillon erbij en blijf roeren tot er een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle bouillon is opgenomen.

Laat de saus al roerend 2 minuten zachtjes doorkoken.

Roer, van het vuur af, de resterende boter met kleine stukjes tegelijk door de saus. Een staafmixer is hierbij erg handig, maar met een garde lukt het ook prima.

Breng de botersaus op smaak met zout en peper.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Roomsaus of bechamelsaus

    Basisrecept voor roomsaus of bechamelsaus – snel klaar en veelzijdig

  • Drie-in-de-pan

    Drie-in-de-pan; ouderwets lekker

  • bearnaisesaus

    Bearnaisesaus eenvoudig zelf maken

  • Raita

    Raita; uit de Indiase keuken

  • Pannenkoek met gist naar oma’s recept

    Pannenkoek met gist naar oma’s recept

  • Boter klaren

    Boter klaren, hoe doe je dat en waarom?

  • Dragonsaus

    Dragonsaus een zalige romige kruidensaus

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas

  • frozen yoghurt barks

    Frozen yoghurt barks; met fruit en/of noten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.