Champignonroomsaus – Bij een lekker stukje vlees als biefstuk of een varkenshaasje hoort een lekker sausje. Champignonroomsaus is een van de favoriete sauzen die bij vlees geserveerd worden. En dat sausje maak je natuurlijk wel zelf, met verse ingrediënten! Met onderstaand recept is dat zo gepiept!
Champignonroomsaus haal je niet uit een pakje
In elke supermarkt kun je zakjes en pakjes met droge ingrediënten voor champignonroomsaus of kant-en-klare potjes champignonroomsaus kopen. Maar waarom zou je die champignonsaus niet zelf maken? Met dit recept is het niet moeilijk om het zelf te doen en door het gebruik van verse ingrediënten wordt het resultaat zeker lekkerder dan als je een zakje gedroogde champignons en sauspoeder met water mengt. De crème fraîche inhet recept maakt de saus lekker romig en de verse peterselie maakt het af. Waarom zou je je er voor de champignonroomsaus gemakkelijk van afmaken, als je veel zorg besteedt aan een mooi stukje vlees? Gewoon zelf maken dus, dan zet je met trots een mooi gerecht op tafel!
Je kunt de saus van tevoren klaarmaken
Het is heel goed mogelijk om de champignonroomsaus van tevoren klaar te maken. De saus zal wel wat dikker worden, maar dat kun je eventueel oplossen door als je hem weer opwarmt iets te verdunnen met een beetje groentebouillon of een scheutje melk. Bewaar de champignonroomsaus als je je hem niet direct serveert na he afkoelen wel afgedekt in de koelkast.
Je maakt makkelijk een variatie op het recept door andere paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen, cantharellen of gemengde paddenstoelen te gebruiken. Je kunt ook andere kruiden gebruiken in het recept. Denk bijvoorbeeld aan verse tijm.
Behalve bij een lekker stukje vlees kun je champignonroomsaus ook gebruiken om te serveren als pastasaus. Wil je de saus wat gevulder maken, voeg dan wat stukjes gebakken kipfilet of wat uitgebakken spekjes toe.
Champignonsaus; de lekkerste recepten
Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!
Champignonroomsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram champignons, naar keuze
- 65 gram ui
- 50 gram boter
- 125 ml witte wijn
- 125 ml groentebouillon
- 300 gram crème fraîche
- zout en peper
- 1 eetlepel gehakte peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je champignonroomsaus:
Snipper de ui fijn.
Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Smelt de boter in een sauspan of hapjespan. Laat hem niet bruin kleuren.
Zet de ui aan in de boter en laat hem glazig worden.
Voeg de champignons toe en bak ze gaar.
Schenk de wijn en de groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat een paar minuten inkoken.
Voeg de crème fraîche toe en roer goed, zodat hij in de saus smelt. Laat even zachtjes koken.
Breng de champignonroomsaus op smaak met zout en peper.
Roer de gehakte peterselie door de saus.
Serveer bij een stukje vlees als een biefstukje of varkenshaas.
Tafel lekker !!