• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Champignonroomsaus zelf maken

Verse champignons en een romige ragout, dit is de extra die heel veel gerechten een boost geeft

Redactie door Redactie
in Saus
0
2
Champignonroomsaus

Champignonroomsaus – Bij een lekker stukje vlees als biefstuk of een varkenshaasje hoort een lekker sausje. Champignonroomsaus is een van de favoriete sauzen die bij vlees geserveerd worden. En dat sausje maak je natuurlijk wel zelf, met verse ingrediënten! Met onderstaand recept is dat zo gepiept!

Champignonroomsaus haal je niet uit een pakje

In elke supermarkt kun je zakjes en pakjes met droge ingrediënten voor champignonroomsaus of kant-en-klare potjes champignonroomsaus kopen. Maar waarom zou je die champignonsaus niet zelf maken? Met dit recept is het niet moeilijk om het zelf te doen en door het gebruik van verse ingrediënten wordt het resultaat zeker lekkerder dan als je een zakje gedroogde champignons en sauspoeder met water mengt. De crème fraîche inhet recept maakt de saus lekker romig en de verse peterselie maakt het af. Waarom zou je je er voor de champignonroomsaus gemakkelijk van afmaken, als je veel zorg besteedt aan een mooi stukje vlees? Gewoon zelf maken dus, dan zet je met trots een mooi gerecht op tafel!

Je kunt de saus van tevoren klaarmaken

Het is heel goed mogelijk om de champignonroomsaus van tevoren klaar te maken. De saus zal wel wat dikker worden, maar dat kun je eventueel oplossen door als je hem weer opwarmt iets te verdunnen met een beetje groentebouillon of een scheutje melk. Bewaar de champignonroomsaus als je je hem niet direct serveert na he afkoelen wel afgedekt in de koelkast.

Je maakt makkelijk een variatie op het recept door andere paddenstoelen, bijvoorbeeld oesterzwammen, cantharellen of gemengde paddenstoelen te gebruiken. Je kunt ook andere kruiden gebruiken in het recept. Denk bijvoorbeeld aan verse tijm.

Behalve bij een lekker stukje vlees kun je champignonroomsaus ook gebruiken om te serveren als pastasaus. Wil je de saus wat gevulder maken, voeg dan wat stukjes gebakken kipfilet of wat uitgebakken spekjes toe.

Champignonsaus

Champignonsaus; de lekkerste recepten

Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!

Champignonroomsaus

Porties: 4-5 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 350 gram champignons, naar keuze
  • 65 gram ui
  • 50 gram boter
  • 125 ml witte wijn
  • 125 ml groentebouillon
  • 300 gram crème fraîche
  • zout en peper
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je champignonroomsaus:

Snipper de ui fijn.

Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes.

Smelt de boter in een sauspan of hapjespan. Laat hem niet bruin kleuren.

Zet de ui aan in de boter en laat hem glazig worden.

Voeg de champignons toe en bak ze gaar.

Schenk de wijn en de groentebouillon in de pan en breng aan de kook. Laat een paar minuten inkoken.

Voeg de crème fraîche toe en roer goed, zodat hij in de saus smelt. Laat even zachtjes koken.

Breng de champignonroomsaus op smaak met zout en peper.

Roer de gehakte peterselie door de saus.

Serveer bij een stukje vlees als een biefstukje of varkenshaas.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin4VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Spread van snijbonen en Rotterdamsche Oude
Saus

Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Bramenjam
Jam en chutney

Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Sambal zelf maken
Saus

Sambal zelf maken: pittig, mild of precies ertussenin

Curd van verse frambozen
Jam en chutney

Curd van verse frambozen voor in taart of op brood

Rode bessengelei
Jam en chutney

Rode bessengelei maken van verse rode bessen

Gremolata
Saus

Gremolata zelf maken voor bij vlees, vis of pasta

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen
  • Cajun kruidenmix maak je lekker zelf

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Marleen Lambeets op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!