Champignonsaus – Een goed gevulde saus is heerlijk bij veel gerechten. Denk aan de saus bij vlees, zoals biefstuk, kipfilet en schnitzel. Daarmee maak je dat stukje vlees net even af. Maar ook voor andere gerechten kan een goede saus erg lekker zijn. Die saus maak je natuurlijk wel zelf. Want tenslotte gaat er niets boven een zelf gemaakte, verse saus. Natuurlijk krijg je het recept voor een heerlijke champignonsaus.
Bij vlees of als vervanger van vlees
Een champignonsaus is erg lekker bij vlees. Behalve als begeleider is de saus ook een prima vegetarische optie. Geef je die als vleesvervanger bij de warme maaltijd? Neem dan wel een dubbel recept. Het is een niet al te zware saus omdat in dit recept de saus met bouillon gemaakt wordt en er optioneel een scheutje room door gaat. Je kunt voor de standaard witte champignon, maar ook voor de kastanjechampignon kiezen. Gebruik je room in de saus? Dan is de witte champignon aan te raden, omdat de champignonsaus er dan frisser uitziet. Bij een saus zonder room kun je de kastanjechampignon gebruiken omdat die hierin beter tot zijn recht komt. Kortom, kies wat je het beste past.
Tip: Gedroogde champignons geven pit aan je champignonsaus
Vermaal een wat gedroogde champignons of andere paddenstoelen in een koffiemolentje of blender en bewaar ze in een potje. Gebruik 1 theelepeltje van het poeder samen met de bouillon om de champignonsaus een extra krachtige smaak te geven.
Geen room, maar bouillon, voor een lactosevrije saus
Verwar de champignonsaus uit dit recept niet met een champignonroomsaus. In dit recept wordt de saus gemaakt met bouillon. Er kan en mag room of melk bij, maar zonder is het ook erg lekker. De saus is dus geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Gebruik dan natuurlijk wel plantaardige boter of olie in plaats van de roomboter.
Champignonsaus; de lekkerste recepten
Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!
Champignonsaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram champignons
- 1 kleine ui
- 25 gram (plantaardige) boter
- 25 gram bloem
- 250 ml bouillon naar keuze
- zout en peper
- een scheutje room (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je champignonsaus:
Snijd de ui ragfijn.
Veeg de champignons schoon en verwijder eventueel de uitgedroogde stukjes van de steeltjes. Snijd ze doormidden of in stukken naar wens.
Smelt de boter en smoor hierin de ui zachtjes gaar, zonder dat het verkleurt.
Voeg de bloem toe en gaar die. Je kunt zien als de bloem gaar is als er een laagje op de bodem achterblijft tijdens het roeren.
Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe en roer steeds goed door. Laat even doorkoken en voeg er dan de rauwe champignons aan toe. Roer ze door de saus en laat de champignonsaus nog 5-10 minuten onder af en toe roeren garen.
Breng de champignonsaus op smaak met zout en peper en eventueel een scheutje room.
Tafel lekker !!
De champignons geven meer smaak af wanneer je ze na het uitje mee laat bakken, tot alle vocht is verdampt. Dán pas voeg je de bloem toe. Even goed mengen en mee laten bakken.
Het geheel blus je dan af met een flinke scheut medium sherry of witte wijn. Vervolgens de saus al roerend op gewenste dikte brengen met volle melk en daarna een blokje tuinkruiden toevoegen en laten oplossen.
Bedankt voor de lekkere tip Geert.
Mensen met een lactose intolerantie kunnen ook plantaardige soja room toevoegen. Dat is erg lekker. Een teentje knoflook is ook lekker erdoor.
Het recept is inderdaad makkelijk aan te passen met lactose vrije room en boter. En knoflook is altijd lekker bij champignons, dank je voor de aanvulling Liesbeth.