• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst

Een lekker recept om te serveren bij vlees

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
2
champignonsaus

Champignonsaus – Een goed gevulde saus is heerlijk bij veel gerechten. Denk aan de saus bij vlees, zoals biefstuk, kipfilet en schnitzel. Daarmee maak je dat stukje vlees net even af. Maar ook voor andere gerechten kan een goede saus erg lekker zijn. Die saus maak je natuurlijk wel zelf. Want tenslotte gaat er niets boven een zelf gemaakte, verse saus. Natuurlijk krijg je het recept voor een heerlijke champignonsaus.

Bij vlees of als vervanger van vlees

Een champignonsaus is erg lekker bij vlees. Behalve als begeleider is de saus ook een prima vegetarische optie. Geef je die als vleesvervanger bij de warme maaltijd? Neem dan wel een dubbel recept. Het is een niet al te zware saus omdat in dit recept de saus met bouillon gemaakt wordt en er optioneel een scheutje room door gaat. Je kunt voor de standaard witte champignon, maar ook voor de kastanjechampignon kiezen. Gebruik je room in de saus? Dan is de witte champignon aan te raden, omdat de champignonsaus er dan frisser uitziet. Bij een saus zonder room kun je de kastanjechampignon gebruiken omdat die hierin beter tot zijn recht komt. Kortom, kies wat je het beste past.

Tip: Gedroogde champignons geven pit aan je champignonsaus

Vermaal een wat gedroogde champignons of andere paddenstoelen in een koffiemolentje of blender en bewaar ze in een potje. Gebruik 1 theelepeltje van het poeder samen met de bouillon om de champignonsaus een extra krachtige smaak te geven.

Geen room, maar bouillon, voor een lactosevrije saus

Verwar de champignonsaus uit dit recept niet met een champignonroomsaus. In dit recept wordt de saus gemaakt met bouillon. Er kan en mag room of melk bij, maar zonder is het ook erg lekker. De saus is dus geschikt voor mensen met een lactose intolerantie. Gebruik dan natuurlijk wel plantaardige boter of olie in plaats van de roomboter.

Champignonsaus

Champignonsaus; de lekkerste recepten

Vind jij champignonsaus ook zo lekker? De lekkerste maak je zelf. Hier vind je tips en recepten om heerlijk mee te variëren!

Champignonsaus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 25 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 250 gram champignons
  • 1 kleine ui
  • 25 gram (plantaardige) boter
  • 25 gram bloem
  • 250 ml bouillon naar keuze
  • zout en peper
  • een scheutje room (optioneel)

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je champignonsaus:

Snijd de ui ragfijn.

Veeg de champignons schoon en verwijder eventueel de uitgedroogde stukjes van de steeltjes. Snijd ze doormidden of in stukken naar wens.

Smelt de boter en smoor hierin de ui zachtjes gaar, zonder dat het verkleurt.

Voeg de bloem toe en gaar die. Je kunt zien als de bloem gaar is als er een laagje op de bodem achterblijft tijdens het roeren.

Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe en roer steeds goed door. Laat even doorkoken en voeg er dan de rauwe champignons aan toe. Roer ze door de saus en laat de champignonsaus nog 5-10 minuten onder af en toe roeren garen.

Breng de champignonsaus op smaak met zout en peper en eventueel een scheutje room.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin2VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Kaassaus van boerenkaas
Saus

Zelf kaassaus maken met boerenkaas; daarmee maak je echt verschil

Reacties 6

  1. Geert H. says:
    3 jaar geleden

    De champignons geven meer smaak af wanneer je ze na het uitje mee laat bakken, tot alle vocht is verdampt. Dán pas voeg je de bloem toe. Even goed mengen en mee laten bakken.
    Het geheel blus je dan af met een flinke scheut medium sherry of witte wijn. Vervolgens de saus al roerend op gewenste dikte brengen met volle melk en daarna een blokje tuinkruiden toevoegen en laten oplossen.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Bedankt voor de lekkere tip Geert.

      Beantwoorden
      • Liesbeth says:
        2 jaar geleden

        Mensen met een lactose intolerantie kunnen ook plantaardige soja room toevoegen. Dat is erg lekker. Een teentje knoflook is ook lekker erdoor.

        Beantwoorden
        • Connie Derks says:
          2 jaar geleden

          Het recept is inderdaad makkelijk aan te passen met lactose vrije room en boter. En knoflook is altijd lekker bij champignons, dank je voor de aanvulling Liesbeth.

          Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief