Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Citroenolie zelf maken

Een heerlijke en eerlijke olie te gebruiken voor talloze gerechten

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
0
Citroenolie

Citroenolie zelf maken – Wist je dat citroenolie maken heel makkelijk is? Je hoeft er geen kapitalen voor neer te leggen om een echt lekkere en vooral ook eerlijke citroenolie te maken. De enige ingrediënten in het recept zijn olijfolie en biologische citroenen, puurder kan het niet. Geen chemische smaakmakers of andere toevoegingen. Hij is misschien iets minder lang houdbaar dan de in de winkel verkochte citroenolie, maar hij is zo lekker en makkelijk toepasbaar dat hij geen kans krijgt om te bederven.

Een leuk klusje met een lekker resultaat

Het maken van een citroenolie is zo gebeurd. Tenminste de tijd die je er effectief mee bezig bent stelt niets voor. Was een paar biologische citroenen, snijd het gele gedeelte eraf en infuseer dat in een eenvoudige neutrale olijfolie. Dat infuseren doe je door de schillen zachtjes te verwarmen, zodat de oliën vrijkomen. Eenmaal op temperatuur zet je het vuur uit en laat je alles een paar uur trekken. Daarna is het nog een kwestie van zeven en in een steriele fles of pot doen en klaar is je zelfgemaakte citroenolie. De olie is maximaal een half jaar houdbaar in de koelkast. De zelfgemaakte citroenolie hoort fris te ruiken en helder te zijn.

Bewaar de zelfgemaakte citroenolie maximaal een half jaar in de koelkast

Citroenolie wat doe je er mee?

Citroenolie is in heel veel recepten toepasbaar. Denk aan een lekkere citroendressing of marinade. Maar ook als smaakmaker bij een stukje vis of als laatste afwerking bij een pasta of salade. Citroenolie is bij zoveel gerechten lekker dat je er vast zelf ook wel een paar kunt verzinnen.

Nog meer smaken

Vind je citroenolie lekker, maar wil je nog net iets meer smaak zoals rozemarijn, tijm, oregano of zelfs chili? Dat kan door het toevoegen van een theelepeltje van de gewenste kruiden aan het recept. Gebruik wel altijd de gedroogde versies in verband met de houdbaarheid. Een olie met toegevoegde kruiden is iets minder lang houdbaar dan de olie met alleen citroen, die van zichzelf zuiverend werkt. De gedroogde kruiden kunnen bacteriën bevatten door het droogproces, maar ze zijn nog steeds beter dan de verse varianten waar teveel vocht in zit wat niet goed samengaat met de olie. Vind je de citroenolie zo lekker en wil je ook van ander fruit olie maken? Dit recept kun je ook gebruiken voor ander citrusfruit zoals limoen of sinaasappel.

Citroen

Citroen; een veelzijdige supervrucht

De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.

Zelf citroenolie maken

Porties: 250 ml
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 2 biologische citroenen
  • 250 ml olijfolie
  • 1 eetlepel baking soda

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je citroenolie:

Los de baking soda op in een liter lauw water en was hierin de citroenen. Spoel ze goed af en droog ze met een schone doek.

Haal met een dunschiller het gekleurde gedeelte van de schil en doe dit in een pannetje. Voeg er de olijfolie aan toe en verwarm dit op een zacht vuur. Laat de olie niet koken! Verwarm de olie tot maximaal 80 graden en zet het vuur dan uit. Laat de schillen minimaal een uur maar liever een dag trekken in de olie.

Zeef de olie en doe hem over in een steriel flesje.

Je kunt de citroenolie maximaal een half jaar in de koelkast bewaren. De olie zal iets dikker en troebel worden door de kou, dit is normaal. Haal hem daarom een kwartier voor gebruik uit de koelkast. Op kamertemperatuur hoort de olie mooi helder te zijn en fris te ruiken.

Tafel lekker !!

Tags: FruitMarineren
DeelPin10TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!