Citroenolie zelf maken – Wist je dat citroenolie maken heel makkelijk is? Je hoeft er geen kapitalen voor neer te leggen om een echt lekkere en vooral ook eerlijke citroenolie te maken. De enige ingrediënten in het recept zijn olijfolie en biologische citroenen, puurder kan het niet. Geen chemische smaakmakers of andere toevoegingen. Hij is misschien iets minder lang houdbaar dan de in de winkel verkochte citroenolie, maar hij is zo lekker en makkelijk toepasbaar dat hij geen kans krijgt om te bederven.
Een leuk klusje met een lekker resultaat
Het maken van een citroenolie is zo gebeurd. Tenminste de tijd die je er effectief mee bezig bent stelt niets voor. Was een paar biologische citroenen, snijd het gele gedeelte eraf en infuseer dat in een eenvoudige neutrale olijfolie. Dat infuseren doe je door de schillen zachtjes te verwarmen, zodat de oliën vrijkomen. Eenmaal op temperatuur zet je het vuur uit en laat je alles een paar uur trekken. Daarna is het nog een kwestie van zeven en in een steriele fles of pot doen en klaar is je zelfgemaakte citroenolie. De olie is maximaal een half jaar houdbaar in de koelkast. De zelfgemaakte citroenolie hoort fris te ruiken en helder te zijn.
Bewaar de zelfgemaakte citroenolie maximaal een half jaar in de koelkast
Citroenolie wat doe je er mee?
Citroenolie is in heel veel recepten toepasbaar. Denk aan een lekkere citroendressing of marinade. Maar ook als smaakmaker bij een stukje vis of als laatste afwerking bij een pasta of salade. Citroenolie is bij zoveel gerechten lekker dat je er vast zelf ook wel een paar kunt verzinnen.
Nog meer smaken
Vind je citroenolie lekker, maar wil je nog net iets meer smaak zoals rozemarijn, tijm, oregano of zelfs chili? Dat kan door het toevoegen van een theelepeltje van de gewenste kruiden aan het recept. Gebruik wel altijd de gedroogde versies in verband met de houdbaarheid. Een olie met toegevoegde kruiden is iets minder lang houdbaar dan de olie met alleen citroen, die van zichzelf zuiverend werkt. De gedroogde kruiden kunnen bacteriën bevatten door het droogproces, maar ze zijn nog steeds beter dan de verse varianten waar teveel vocht in zit wat niet goed samengaat met de olie. Vind je de citroenolie zo lekker en wil je ook van ander fruit olie maken? Dit recept kun je ook gebruiken voor ander citrusfruit zoals limoen of sinaasappel.
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Zelf citroenolie maken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 biologische citroenen
- 250 ml olijfolie
- 1 eetlepel baking soda
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je citroenolie:
Los de baking soda op in een liter lauw water en was hierin de citroenen. Spoel ze goed af en droog ze met een schone doek.
Haal met een dunschiller het gekleurde gedeelte van de schil en doe dit in een pannetje. Voeg er de olijfolie aan toe en verwarm dit op een zacht vuur. Laat de olie niet koken! Verwarm de olie tot maximaal 80 graden en zet het vuur dan uit. Laat de schillen minimaal een uur maar liever een dag trekken in de olie.
Zeef de olie en doe hem over in een steriel flesje.
Je kunt de citroenolie maximaal een half jaar in de koelkast bewaren. De olie zal iets dikker en troebel worden door de kou, dit is normaal. Haal hem daarom een kwartier voor gebruik uit de koelkast. Op kamertemperatuur hoort de olie mooi helder te zijn en fris te ruiken.
Tafel lekker !!