Daslookpesto – Pesto zelf maken is niet alleen leuk om te doen. Het is ook heel simpel en het resultaat is echt vele malen smaakvoller dan wat je terugvindt in de potjes die je in de supermarkt haalt.
Stampen
Pesto betekent letterlijk “gestampt” dus voor een lekkere pesto maakt het niet uit welke ingrediënten je gebruikt zolang je die ingrediënten stampt. Hoewel er velen zullen zijn die zeggen dat een echte pesto bestaat uit basilicum, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas, kiezen we steeds vaker voor een pesto met andere (soortgelijke) ingrediënten. Het stampen doen we van oudsher in een vijzel, hierin “stamp” je alle ingrediënten tot één massa en maakt het smeuïg door olijfolie toe te voegen. Tegenwoordig wordt er echter steeds meer gebruikgemaakt van de keukenmachine.
Daslook; wilde knoflook
Van maart tot juni kunnen we genieten van dit wilde kruid, wild omdat hij voornamelijk groeit in schaduwrijke bossen. De kracht van dit kruid zit hem in zijn smaak; lekker kruidig pittig, maar toch net iets milder dan de knoflook. Bijkomend voordeel is natuurlijk het positieve effect dat daslook heeft op de spijsvertering en op ons immuunsysteem. Dus niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond! Deze “wilde knoflook” is in Nederland niet heel makkelijk verkrijgbaar, maar vraag het eens na bij je groenteman, wellicht kan hij het voor je bestellen. Woon je dicht bij de Duitse grens? Wip er dan even over, want bij onze Oosterburen is dit kruid bijzonder populair en veel makkelijker verkrijgbaar.
Daslook; de lekkerste recepten met ‘onkruid’
Daslook is een plant uit de lookfamilie en net als knoflook, bieslook, prei en ui een echte smaakmaker. Ontdek deze recepten met daslook!
Daslookpesto
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 80 gram daslook
- 20 gram peterselie
- 50 gram walnoten
- 1/2 rode peper
- 75 gram Pecorino
- snuf zeezout
- sap van 1/2 limoen
- 50 ml. olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Rooster de walnoten 5 minuten in een droge koekenpan. Rasp de Pecorino. Verwijder uit de rode peper de zaadjes en zaadlijsten. Doe vervolgens de daslook, de peterselie (stelen en blad), de walnoten, de Pecorino, de rode peper en het zout in de keukenmachine. Zet de machine aan en schenk voorzichtig het sap van de limoen en de olijfolie erbij, laat het geheel zeker een minuut goed mengen. Vind je de daslookpesto nog te droog voeg dan wat extra olijfolie toe.
Tafel lekker !!