Dijonaisesaus – De dijonaisesaus is een variatie op hollandaisesaus waarbij de romigheid en lobbigheid van de saus behouden blijven maar een heerlijke bite van mosterd wordt toegevoegd.
Eieren
Eieren vormen de basis van deze dijonaisesaus. Ze zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten maar zorg altijd dat je echt verse eieren gebruikt voor deze saus.
Zelf saus maken
Zelf saus maken is een leuke uitdaging en ook nog eens goed voor je spierballen. Er moet namelijk flink geklopt worden met een garde. Mocht het de eerste keer niet lukken, zit niet bij de pakken neer maar probeer het gewoon nog eens, je moet even de slag te pakken hebben.
Dijonaisesaus combineren
De dijonaisesaus is geweldig te combineren met zowel vlees als vis. Denk eens aan een heerlijke schnitzel met deze saus of scholrolletjes. Zeker weten dat je succes hebt aan tafel!
Saus voor over de bloemkool; welke kies jij?
Gekookte bloemkool komt meestal niet op tafel zonder saus. Maar wat is eigenlijk de ultieme saus voor over de bloemkool? Lees het hier.
Saus maken op basis van eieren (emulsiesauzen)
Je kunt saus maken op basis van eieren. Deze emulsiesauzen zou iedere kok uit zijn hoofd moeten kennen. Van mayonaise tot hollandaise en meer
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.
Dijonaisesaus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 eieren
- 250 gram roomboter
- 100 ml. witte wijn
- peper en zout
- 1 flinke eetlepel Groninger mosterd
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Dijonaisesaus:
Laat de boter langzaam smelten in een pannetje op laag vuur.
Als alles gesmolten is schep je het stremsel uit de pan.
Splits de eieren. Doe het eigeel in een pan en roer met een garde de wijn erdoor. Klop door totdat je een luchtige substantie hebt gekregen.
Zet de pan op laag vuur en blijf kloppen, zodat het ei niet gaat stollen. Klop net zo lang door tot je een saus hebt waarbij de garde strepen achterlaat.
Voeg dan in een klein straaltje de gesmolten boter toe terwijl je blijft kloppen ( voel je de spierballen al komen? ) tot de gewenste dikte is bereikt.
Schep nu de mosterd door de saus en breng het geheel op smaak met wat zout en peper.
Serveer de dijonaisesaus direct over vlees, vis of groente.
Tafel lekker !!