Dipsausjes maken met zure room –Â Er wordt wat gedipt met verjaardagen, bij de buis of bij een gezellige borrel met vrienden. Heerlijk met lekker veel verse groenten. Soms iets minder gezond, maar daardoor vaak ook zo lekker, met chips, zoutjes, brood of snacks. Wat je ook wil dippen, de smaak van de dip moet iets toevoegen en dus superlekker zijn. De dipsausjes met zure room zijn dat zeker!
Makkelijk, snel en super van smaak
Dipsausjes zijn er in heel veel soorten. Je hebt de welbekende flessen in allerlei smaken, de zakjes poeder die je zelf nog met een beetje water en mayonaise moet mengen en de kant-en-klare bakjes uit de koeling. Waarom zou je dan nog zelf dipsausjes maken met zure room? Heel eenvoudig, de lekkerste dipsausjes maak je namelijk zelf. En denk je dat is te veel werk! Dat is dus helemaal niet waar, want in een mum van tijd maak je zelf de heerlijkste dipsausjes met zure room.
Zure room; de basis voor een echt lekkere dipsaus
Zure room klinkt misschien als een vette basis, maar wist je dat er in die heerlijke frisse zuivel maar 10%-20% vet zit? Een mayonaise bestaat maar liefst vier keer zoveel vet. Want een mayonaise moet wettelijk maar liefst uit 70% vet bestaan. Er is natuurlijk ook een halvanaise, een yogonaise en een frietsaus, maar die zijn toch echt minder lekker.
Zure room is iets vloeibaarder dan een mayonaise, dit kan juist handig zijn maar soms wil je ook een iets stevigere dipsaus. Afhankelijk van wat je wilt dippen kun je de dipsausjes van zure room steviger maken. Dit kan met een gedeelte mayonaise, zeker als je gebruikmaakt van verse kruiden of andere vullingen die vocht bevatten. Als je kiest voor gedroogde kruiden zal de dipsaus ook iets steviger worden. Door het mengsel minimaal een uur kort weg te zetten trekken de smaken beter door, en wordt de dipsaus iets steviger omdat de gedroogde kruiden vocht opnemen. Je kunt ook verse ricotta, roomkaas of cottage cheese toevoegen. Hiermee bepaal je voor een gedeelte de smaak, maar ook de structuur van de saus. Je ziet je kunt volop variëren met de samenstelling.
Waarbij serveer je een dipsaus met zure room?
Je kunt een dipsaus met zure room serveren bij heel veel gerechten en snacks. De mogelijkheden zijn eindeloos. Om je een beetje op weg te helpen vind je hier een aantal ideeën om een zelfgemaakte dipsaus met zure room te serveren.
Bij de borrel
Een borrelplank vol met lekkere hapjes daar kan een dipsaus niet op ontbreken. Wat leg je dan op die borrelplank? De keuze is reuze, hieronder een paar suggesties.
Chips, nacho’s en andere zoutjesÂ
Op ieder feestje weer een voltreffer. Die combinatie van knapperige zoutjes met een romig sausje daar kan niemand vanaf blijven. Denk aan nacho chips, buggles, maar ook wokkels of de gewone chips smaken nog lekkerder met dips.
Allerlei groenten
Gesneden groente en een schaaltje dipsaus. Misschien een beetje ouderwets maar geweldig lekker. Dit is de snack voor iedereen die een beetje gezond wil snacken. Door er een heerlijke dipsaus met zure room bij te serveren wordt die wortel, of komkommer extra lekker. Behalve komkommer en wortel kun je ook bloemkool, paprika, bleekselderij, koolrabi of een mengsel van dit alles op een grote plank serveren. Een of twee dips erbij en niemand die klaagt dat ze groenten moeten eten!
Brood, crackers en meer
Je kunt de dipsaus serveren met heerlijke stukken vers brood, stokbrood in plaats van kruidenboter. Lekker en nog minder calorieën ook! Ook lekker als dip voor crackers of broodstengels.
Snacks
Serveer je stukjes frikandel, bitterballen of kipnuggets? Vergeet de mayonaise en de curry, maar dip die snacks eens in een heerlijke dipsaus van zure room.
Bij de warme maaltijd
Dipsauzen zijn niet alleen bij de borrel erg lekker, je kunt ze ook serveren als onderdeel van een warme maaltijd.
Aardappelgerechten
Frietjes, gebakken aardappeltjes en kroketjes worden nog lekkerder met een dip. Maak ook een aardappelsalade maak je snel door koude aardappels te mengen met een dipsaus van zure room.
Vleesgerechten
Een barbecue is niet compleet zonder lekkere sausjes, ook hier zijn dipsauzen met zure room een lekkere aanvulling. Maar ook bij een schaal gegrilde kipvleugeltjes of drumsticks is een sausje met zure room erg lekker.
Taco’s, burrito’s of een nacho schotel
Bij heerlijke pittige gerechten uit de Mexicaanse keuken kan een verkoelende saus met zure room niet ontbreken.
Het basisrecept voor een lekkere dipsaus met zure room
Neem voor een schaaltje saus 150 gram zure room en meng dit met 75 gram mayonaise en klaar is je basissaus. Dit is de basis voor heel veel lekkere sauzen.
Je kunt de mayonaise weglaten en er zure room voor nemen als je een iets dunnere saus prettig vindt. Ook kun je er voor kiezen om de mayonaise te vervangen door roomkaas, ricotta of cottage cheese.
De lekkerste dipsauzen met zure room
Sweet chili – Doe de basissaus in een kommetje en knijp er een hoeveelheid sweet chilisaus overheen. Roer eenmaal kort door voor een marmereffect. Eenvoudig maar geweldig lekker. Ook erg lekker met roomkaas in plaats van mayonaise.
Met zure room en spinazie – Overgiet 75 gram spinazie met kokend water. Laat dit afkoelen. Hak de spinazie fijn en laat dit uitlekken. Meng de spinazie door de basissaus samen met een teen geperste knoflook, zout en peper.
Mediterraans dipsausje – Hak 50 gram olijven en 25 gram gedroogde tomaat fijn. Meng dit met een teentje uitgeperste knoflook en een theelepel paprikapoeder en een theelepel Italiaanse kruiden door de basissaus.
Met twee soorten kaas – Vervang de mayonaise door cottage cheese en rasp er 50 gram oude kaas boven, meng er een eetlepel verse of een theelepel gedroogde peterselie doorheen en breng op smaak met zout en peper.
Uiendip – Snijd een ui fijn en bak dit met een beetje zout en peper gaar en goudbruin in een beetje olie. Laat afkoelen en meng het met de basissaus.
Kerrie dip met mangochutney – Meng de basissaus met een flinke theelepel kerriepoeder en een eetlepel mangochutney.
Kruiden knoflookdip – Snijd 2 eetlepels verse kruiden zoals peterselie, bieslook, dille of koriander fijn en meng dit met een of twee teentjes geperste knoflook en een beetje zout en peper door de basissaus.
Bacondip – Bak 50 gram bacon knapperig in een koekenpan. Laat op keukenpapier afkoelen en hak dit fijn. Meng de gehakte bacon met een beetje peper door de basissaus.
Honingmosterd dip – Meng een 1/2 eetlepel grove mosterd en een eetlepel honing door de basissaus.
Zuivel
Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruik je liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doe je beter zelf.