Duitse kruidenkwark is een heerlijk en makkelijk recept waarmee je lekker snel een frisse, romige saus of spread maakt die ideaal is voor talloze momenten. In Duitsland is kwark een vast onderdeel van de keuken, veel meer dan bij ons. Je vindt het er niet alleen in zoete kwarktaarten, maar ook in hartige gerechten zoals deze Duitse kruidenkwark. Het is een saus die door zijn eenvoud en smaak echt verrast: stevige volle kwark gemengd met radijsjes, mierikswortel en lekker veel verse kruiden. Het resultaat is een frisse, licht pittige en romige kruidenmix die zich heerlijk laat combineren met aardappelen, vis, vlees of gewoon als dip bij de borrelplank.
Een Duitse kruidenkwark maak je verrassend eenvoudig. De basis is kwark met een beetje mosterd en mierikswortel, op smaak gebracht met zout, peper en een snufje suiker. Daarna voeg je verse kruiden toe, samen met radijsjes die voor een knapperige bite zorgen. Het resultaat is een saus die romig is maar toch luchtig en fris smaakt. In Duitsland wordt deze ‘Kräuterquark’ vaak bij gepofte aardappelen geserveerd, maar hij is net zo goed inzetbaar als dressing, broodbeleg of dip. Dat maakt Duitse kruidenkwark tot een veelzijdig recept dat iedereen eens zou moeten proberen.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Duitse kruidenkwark
Ingrediënten voor dit recept
- 250 ml volle kwark
- +/- 100 gram radijsjes
- 1 flinke theelepel mierikswortel
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel suiker
- zout en peper
- 1/2 bosje peterselie
- 1/2 bosje bieslook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Duitse kruidenkwark:
Meng de kwark met de mosterd, mierikswortel, suiker, zout en peper.
Was de kruiden en sla of dep ze goed droog.
Hak de kruiden fijn en doe ze bij het kwarkmengsel.
Was de radijsjes en snijd ze doormidden en dan in dunne plakjes. Hak er nog even grof met een mes doorheen zodat je zowel grotere als kleinere stukjes hebt.
Meng alles door elkaar en proef, breng eventueel verder op smaak.
Zet de kruidenkwark koud weg tot gebruik.
Koud is de Duitse kruidenkwark het lekkerste.
Voor een extra dikke kruidensaus kun je de kwark voor gebruik een uurtje in een schone theedoek in een vergiet laten uitlekken zodat overtollig vocht verdwijnt.
Tafel lekker !!
