Duitse kruidenkwark – Als je wel eens in Duitsland komt is het je misschien al opgevallen dat er daar veel meer kwark in de keuken gebruikt wordt dan in Nederland. Vooral bekend zijn de Duitse kwarktaarten, maar ook voor harige recepten wordt kwark veel ingezet. Een van die geweldige recepten is de Duitse kruidenkwark. Dit is een verrassend lekkere frisse spread van kwark, radijs en lekker veel verse kruiden.
Een frisse saus gemaakt met kwark
‘Kräuterquark’, zoals ze de saus in Duitsland noemen, is een heerlijke dikke saus op basis van zuivel, die toch een stuk lichter in calorieën is dan sauzen die gemaakt worden met mayonaise. De kruidenkwark wordt traditioneel geserveerd bij gepofte aardappelen of forel, maar smaakt ook heerlijk bij gewone of gebakken aardappelen, vlees of vis. De saus is ook heerlijk op een borrelplank om te smeren of groente in te dippen. Het laatste restje maak je makkelijk op door de saus een beetje te verdunnen met water en te gebruiken als dressing voor een salade.
Knapperig en licht pittig
Duitse kruidenkwark is een aanrader om eens te maken, hij is verrassend anders dan de sauzen die gewoonlijk gebruikt worden. Hij is heerlijk romig en toch licht met een lekkere bite door de radijsjes die er in verwerkt zijn. De radijsjes geven structuur, maar zeker ook snaak. Een echte Duitse smaakmaker is de mierikswortel. Mierikswortel wordt geraspt verkocht in potjes en is in smaak een beetje vergelijkbaar met pittige mosterd. Je hebt voor dit recept maar een klein beetje van die mierikswortel nodig, laat hem niet weg want juist die lichte pit maakt het zo lekker.
Het geheim voor een echt lekkere Duitse kruidenkwark
Je kunt er moeilijk over doen, maar een Duitse kruidenkwark is heel makkelijk te maken. Als je het recept een keer hebt gemaakt zul je het verder niet echt meer nodig hebben. De basis van het recept is volle kwark met een beetje mierikswortel en mosterd, dat breng je op smaak met een beetje zout, peper en suiker. Wat je verder nog aan het recept toevoegt is geheel aan jou. In dit recept voor Duitse kruidenkwark is radijs, peterselie en bieslook gebruikt wat erg smaakvol is. Maar er kan zo veel meer, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Met deze tips kun jij de lekkerste kruidenkwark maken
Lees dit goed, want dit geeft je een goede basis om straks een heerlijke kruidenkwark te serveren.
- Gebruik dikke volle kwark en laat die uitlekken
- Gebruik verse kruiden en wees daar niet te zuinig mee.
- Snijd de groente niet te grof maar zeker ook niet te fijn, de structuur mag grof zijn maar wel nog smeerbaar
- Een theelepeltje suiker zorgt voor een mooie smaakbalans.
- Vers gemaakt is de kruidenkwark het allerlekkerste, maak de basis en doe de vulling er later pas doorheen.
Zomaar een paar voorbeelden van vullingen voor kruidenkwark
Je kunt er heel makkelijk je eigen recept van maken. Kijk maar eens naar deze voorbeelden:
- Blokjes komkommer, peterselie en verse munt
- Stukjes gedroogde tomaat, bieslook en verse basilicum
- Geraspte wortel, peterselie en kervel
- Fijngesneden venkel, peterselie en dille
- Geraspte rettich, peterselie en bieslook
Lekker bij:
Oké, maar dan heb je een zelfgemaakte Duitse kruidenkwark, maar waar ga je dat dan bij eten? We geven je alvast een aantal tips:
- Serveer bij een lekker stukje vlees. Denk aan een biefstuk met daarnaast een lepel van deze kwark.
- Serveer bij verse vis. Ook naast vis is dit een feest. Serveer bijvoorbeeld bij zalm en gebruik dan verse dille in het recept.
- Serveer in een gepofte aardappel.
- Verdun de kruidenkwark en gebruik als dressing in een salade
- Zet een schaaltje op de borrelplank om reepjes paprika in te dippen
Je kunt het lijstje nog enorm uitbreiden, en we zijn natuurlijk benieuwd naar de manier waarop jullie de kruidenkwark gebruiken.
Kwark; eerlijke en heerlijke zuivel
Vooral gegeten als ontbijt vanwege de vele eiwitten, maar ook in gebak en nagerechten is kwark een veel gebruikt zuivelproduct.
Duitse kruidenkwark
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 ml volle kwark
- +/- 100 gram radijsjes
- 1 flinke theelepel mierikswortel
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel suiker
- zout en peper
- 1/2 bosje peterselie
- 1/2 bosje bieslook
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Duitse kruidenkwark;
Meng de kwark met de mosterd, mierikswortel, suiker, zout en peper.
Was de kruiden en sla of dep ze goed droog. Hak de kruiden fijn en doe ze bij het kwarkmengsel
Was de radijsjes en snijd ze doormidden en dan in dunne plakjes. Hak er nog even grof met een mes doorheen zodat je grote en kleinere stukjes hebt.
Meng alles door elkaar en proef , breng eventueel verder op smaak.
Zet de kruidenkwark koud weg tot gebruik. Koud is de Duitse kruidenkwark het lekkerste.
Voor extra dikke kruidensaus hang je de kwark voor je de saus gaat maken een uurtje in een schone theedoek in een vergiet om overtollig vocht te verwijderen.
Tafel lekker !!