• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Gremolata zelf maken voor bij vlees, vis of pasta

Fris, kruidig en snel klaar: gremolata geeft elk gerecht een oppepper met citroen, knoflook en peterselie

0
Gremolata

Gremolata is een klassieke smaakmaker uit Italië. Deze groene, frisse kruidensnede maak je met maar drie ingrediënten: gremolata bestaat uit citroenrasp, knoflook en peterselie. Het is in tien minuten klaar en je hebt er geen bijzondere apparatuur voor nodig. Wel is het aan te raden om biologische citroenen te gebruiken, omdat je enkel de schil gebruikt. Kies liefst ook voor mooie gele exemplaren, dat geeft de mooiste kleur en smaak.

Je kunt gremolata serveren zoals het is, of een beetje olijfolie toevoegen voor een zachtere, smeuïgere structuur. Daarmee maak je er ook meteen een dressing van voor groenten of salades. Gremolata is het bekendst als frisse topping bij ossobuco, maar doet het ook goed bij gegrilde vis, kip, groenten en pastagerechten. Wil je variëren? Vervang de knoflook eens door sjalot, de citroen door sinaasappel of probeer het met andere kruiden zoals munt of koriander. Deze gremolata is puur, eenvoudig en ontzettend veelzijdig.

Gremolata

Porties:1 schaaltje
Voorbereiding:0 minuten
Bereiding:10 minuten
Wachttijd:0 minuten
Totale tijd:10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bosje verse peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • de rasp van de schil van 2 citroenen
  • optioneel: 50 ml olijfolie (voor een smeuïge versie)

Zo maak je Gremolata:

Rasp de schil van twee citroenen, alleen het gele gedeelte, niet het wit.

Hak de knoflook en de peterselie fijn. Meng de citroenrasp met de gehakte peterselie en de gehakte knoflook.

Wens je een smeuïgere variant, voeg dan 50 ml olijfolie toe.

Serveer de gremolata in een leuk schaaltje.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

VeganGlutenvrijLactosevrijVegetarisch

Kooktechniek

Rauw

Kooktijd

Tot 15 minuten

Verse ingrediënten

CitroenGedroogde knoflook

Gremolata is een frisse smaakmaker met veel toepassingen. De combinatie van citroen, knoflook en peterselie geeft een directe oppepper aan je gerecht. Door zelf gremolata te maken, kies je automatisch voor verse ingrediënten, zonder toevoegingen of conserveringsmiddelen. Gebruik een scherp mes voor het fijnsnijden van de kruiden, zodat je de smaak behoudt en de structuur mooi blijft. Met een klein hakmolentje gaat het eventueel nog sneller, maar met de hand werk je preciezer.

Gremolata zelf maken is makkelijk

Voor deze gremolata heb je maar drie ingrediënten nodig. De smaken zijn krachtig en fris, zeker als je kiest voor verse peterselie en knoflook. Let bij het raspen van de citroenschil op dat je alleen het gele gedeelte gebruikt, het witte is bitter. De basisversie is droog en kruimelig, maar met een scheut olijfolie kun je het geheel zachter en smeuïger maken. Dat maakt het ook makkelijker om te combineren met warme gerechten.

Gebruik verse ingrediënten voor de lekkerste gremolata

Gebruik voor deze gremolata alleen verse producten. Gedroogde peterselie of kant-en-klare knoflookpasta doet de smaak echt tekort. Verse peterselie geeft een heldere, kruidige toets, en de combinatie met citroenrasp zorgt voor die typische frisheid. Heb je geen citroenrasp in huis? Dan is dit een goed moment om die rasp aan te schaffen, want het maakt een wereld van verschil.

Gremolata: smaakmaker én decoratie

Gremolata ziet er niet alleen mooi uit op je bord, het brengt ook balans in gerechten met rijke of vettige smaken. Of je nu ossobuco maakt, geroosterde groenten serveert of een simpel stukje vis bakt: gremolata geeft net dat beetje extra. En met tien minuten werk is dat wel heel makkelijk geregeld.

Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken

Porties: 1 schaaltje
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 bosje verse peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • de rasp van de schil van 2 citroenen
  • optioneel (voor de smeuïge versie): 50 ml olijfolie

Bereidingswijze van dit recept

Rasp de schil van twee citroenen, alleen het geel, niet het wit!

Hak de knoflook en de peterselie fijn. Meng de citroenrasp met de gehakte peterselie en de gehakte knoflook.

Wens je een smeuïgere variant, voeg dan 50 ml olijfolie toe.

Serveer de gremolata in een leuk schaaltje.

Tafel lekker !!

Frederike W.

Frederike W.

Ze zeggen van Belgen dat ze Bourgondiërs zijn. In mijn geval klopt dat. Ik hou van lekker tafelen en ik maak het ook nog eens graag zelf klaar. Hoe verser, hoe liever. In de zomer haal ik de groenten en kruiden recht uit de moestuin. En, ik durf ook wel eens aan de slag met minder vanzelfsprekende ingrediënten. Laat je verrassen!

Ook interessant

  • lemon pie

    Lemon pie; de allerlekkerste citroentaart uit eigen oven

  • citroenrepen

    Citroenrepen bakken – Zelf gebak en koek maken met citroen

  • Citroenroom met zacht zomerfruit

    Makkelijk toetje: Citroenroom met zacht zomerfruit

  • Curd maken

    Curd maken: zo lukt het altijd, stap voor stap

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen

    Romige soep van knolselderij en witte bonen

  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

    Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek

  • Een Hollandse witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten.

    Witlofsalade met Blauw Klaver kaas en walnoten; zet de herfst op tafel

  • champignonsaus

    Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten

  • Knolselderijpuree met paddenstoelen

    Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees

  • Roomsoepje van prei met prosciutto

    Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.