Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken – Gremolata is een echte smaakbom, terwijl je die met slechts een handvol ingrediënten uit je hoed tovert. Citroenrasp, knoflook en peterselie, meer heb je niet nodig voor een zelfgemaakte, pure gremolata.
Gebruik biologische citroenen. In gremolata wordt immers alleen rasp van de schil gebruikt, voor dat kleine zuurtje. Kies mooie, rijpe en echt gele citroenen, dat zorgt voor dat prachtige heldergele effect tussen het groen van de peterselie. Van de peterselie kun je zowel de blaadjes als de zachte en fijne steeltjes gebruiken.
Pas op, gremolata kan pittig zijn door de sterke smaken van de verse kruiden. Verzacht je de pittige smaken liever? Dan kun je ook wat citroensap en wat olijfolie toevoegen. Olijfolie zorgt ook voor een smeuïgere textuur, waardoor de gremolata geschikt wordt als saladedressing.
Ossobuco met gremolata
Het is niet alleen een smaakbom, maar gelijk ook een frisgroene decoratie van je gerecht. Gremolata ken je vooral als afwerking bij de Italiaanse klassieker Ossobuco, waarbij het extra “schwung” geeft aan een rijk vleesgerecht. Maar ook bij een stukje gegrilde vis, kip of een lamskotelet smaakt het heerlijk. En, waarom zou je gremolata niet eens proberen over je groente- en pastagerechten?
Goed materiaal
Voor het snijden van de peterselie is het belangrijk dat je een scherp mes gebruikt, zodat je mooi door de blaadjes kan snijden. Dat is beter dan ze te pletten met een bot mes. Heb je een hakmolentje? Dan kun je dat ook gebruiken om een mooie, fijngehakte kruidenmix te verkrijgen.
Dé klassieker
Dé klassieke gremolata is niets meer dan citroenrasp, peterselie en knoflook, maar er zijn best wat variaties mogelijk. Vervang knoflook door sjalot, kies voor een andere citrusvrucht of probeer in plaats van peterselie eens andere groene kruiden zoals munt, koriander, of een andere Italiaanse smaakmaker: basilicum!
Citroen; een veelzijdige supervrucht
De citroen is een echte supervrucht; maar wat kun je er dan precies mee en waar let je op als je ze aanschaft ?? Wij vertellen het je allemaal.
Gremolata; dé smaakmaker uit de Italiaanse keuken
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 bosje verse peterselie
- 2 teentjes knoflook
- de rasp van de schil van 2 citroenen
- optioneel (voor de smeuïge versie): 50 ml olijfolie
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je verse gremolata:
Rasp de schil van twee citroenen, alleen het geel, niet het wit!
Hak de knoflook en de peterselie fijn. Meng de citroenrasp met de gehakte peterselie en de gehakte knoflook.
Wens je een smeuïgere variant, voeg dan 50 ml olijfolie toe.
Serveer de gremolata in een leuk schaaltje.
Tafel lekker !!