Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Saus

Groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden

Een frisse veelzijdige saus voor bij tal van gerechten

Connie Derks door Connie Derks
in Saus
0
Groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden

Groene kruidensaus – De saus van zure room en verse groene kruiden is een veelzijdige saus die zich leent voor heel veel gerechten. De frisse en romige smaak is heerlijk voor bij een lekker stukje verse vis! De groene kruidensaus geeft ook een gegrild stukje vlees, een aardappelsalade of een andere salade extra smaak.

De kracht van verse kruiden

De saus bestaat uit maar een paar ingrediënten: zure room en verse groene kruiden. Verse kruiden hebben niet alleen meer smaak dan gedroogde varianten, maar zitten ook boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Populaire kruiden die vaak worden gebruikt in een groene kruidensaus zijn peterselie, dille, bieslook, basilicum, koriander, dragon en munt. Die kruiden zijn ook vrij makkelijk in eigen tuin te kweken of ze zijn verkrijgbaar in de winkel. Maak een keuze en gebruik de kruiden die je kunt vinden. Je hoeft echt niet alle soorten te gebruiken. Let er wel op dat het zachte groene kruiden zijn en geen kruiden zoals tijm en rozemarijn. Die zijn voor een romige groene kruidensaus minder geschikt omdat ze snel overheersen.

Zure room een perfecte basis

Zure room is minder zuur dan de naam doet vermoeden, hij is heel licht zuur en dat maakt de zure room tot een perfecte match maakt met de verse groene kruiden. Zure room is licht en romig van textuur en is ideaal voor een groene kruidensaus. Met zure room maak je sauzen met een koude bereiding. Voor warme bereiding is zure room minder geschikt omdat hij door zijn lage vetgehalte snel schift.

Varieer met de kruiden of geef de groene kruidensaus meer pit

Door met de groene kruiden onderling te spelen kun je heel andere sauzen creëren. Kruiden zoals dille, dragon, basilicum en koriander kunnen vrij overheersend zijn. Gebruik het liefst maar één van de sterkere smaken en niet een te grote hoeveelheid ervan. Peterselie en bieslook kun je volop gebruiken, ze passen ook bij alle andere verse groene kruiden.

Voor meer pit kun je een stukje fijngesneden peper toevoegen en wat dacht je van geraspte Parmezaanse kaas of oude boerenkaas. Hoe pittig je de saus maakt is natuurlijk ook afhankelijk van het gerecht waar je saus bij serveert.

Groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden

Porties: een schaaltje vol
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 125 ml zure room
  • 2-3 takjes peterselie
  • +/- 20 sprietjes bieslook
  • 1 takje sterkere kruiden bijvoorbeeld dragon
  • 1 klein teentje knoflook
  • 2 druppels worcestersaus
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je groene kruidensaus van zure room en verse groene kruiden:

Spoel de groene kruiden schoon en dep ze droog.

Hak de groene kruiden fijn en rasp of pers de knoflook.

Voeg de verse groene kruiden, de knoflook en een of twee druppels worcestersaus toe aan de zure room.

Breng op smaak met zout en peper.

Zet de saus liefst een uurtje koud weg tot gebruik om de smaken goed te laten inwerken.

Tafel lekker !!

Tags: verse kruidenZuivel
DeelPin1TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief