• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Hummus; dat maak je toch zeker zelf!

Een eenvoudige dip op basis van kikkererwten

Redactie door Redactie
in Saus
0
Hummus

Hummus – Het is misschien wel een van de meest geliefde dipsauzen ter wereld. Hummus is een heel eenvoudige dip op basis van kikkererwten. Tenminste, het recept voor de klassieke hummus. Want je kunt ook wel hummus maken van andere ingrediënten dan kikkererwten. Denk hierbij aan andere peulvruchten als witte bonen, tuinbonen of doperwten, maar ook worden er wel kikkererwten gecombineerd met gedroogde tomaatjes, pompoen et cetera. Het recept hieronder is een klassieke hummus op basis van kikkererwten. Je serveert een hummus met bijvoorbeeld vers gebakken pita’s, Arabisch platbrood of gewoon met lekker vers gebakken stokbrood. Als dip voor rauwkost is het een echte aanrader. Iets lekkers, maar wel iets gezonds op je boterham? Denk eens aan hummus. Gewoon een laagje op een snee brood is al lekker, maar je kunt er heel makkelijk iets bijzonders van maken door er wat schijfjes komkommer en tomaat, wat plakjes avocado of gekookt ei op te leggen. Dat is lekker én gezond! Dus pak de blender er eens bij en duik de keuken in en leef je uit met kikkererwten.

Tips voor het maken van hummus van kikkererwten

Zoals al genoemd maak je klassieke hummus van kikkererwten. Het lekkerst is het het om zelf kikkererwten te weken en te koken. Je moet ze wel de avond van tevoren vast in de week zetten en het koken kost je even wat tijd, maar het resultaat is er dan ook naar. Heb je daar geen zin in om alleen een dip te maken, neem dan kikkererwten uit blik om het recept te maken. Net zo makkelijk.

Je zult zien dat als je zelf hummus maakt volgens het recept, het resultaat wat grover van structuur is dan de hummus die je kant-en-klaar koopt meestal is. Voor de smaak zal dat geen verschil maken. Je kunt dat gladde resultaat ook zelf bereiken. Maar daarvoor heb je wel een minder leuk klusje te doen. Je moet dan namelijk alle velletjes van de kikkererwten verwijderen. Dit doe je door een kikkererwt tussen duim en wijsvinger te nemen, en dan voorzichtig te knijpen. Het schilletje laat dan makkelijk los. En zo ga je dan alle kikkererwten ontvellen. Verder volg je het gewone recept.

Je kunt zelfgemaakte hummus makkelijk vijf dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.

Gedroogde erwten recepten

Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!

Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!

Hummus

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram gekookte kikkererwten
  • 6 eetlepels tahin
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels vers geperst citroenap
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • zout
  • een snufje gerookt paprikapoeder
  • wat extra olijfolie
  • een scheutje water, indien nodig

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je hummus:

Bedenk of je gladde humus wilt. Zo ja, verwijder dan de velletjes van de kikkererwten.

Doe de kikkererwten in de blender. Houd er een paar achter om te garneren. Voeg de tahin, de olijfolie, het citroensap, de knoflook, de korianderpoeder, de komijnpoeder, de cayennepeper en wat zout toe. Laat de blender draaien tot alles gepureerd is. Voeg een scheutje water of wat extra olijfolie toe als de hummus te dik is. Je moet een smeerbaar en romig mengsel krijgen. Proef of de hummus goed op smaak is. Voeg anders wat extra zout toe.

Schep de hummus over in een schaaltje en strijk glad met de achterkant van een lepel. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen, leg er wat achtergehouden kikkererwten op en bestrooi met wat gerookt paprikapoeder.

Serveer met wat versgebakken pita, of Arabisch platbrood en een schaaltje rauwkost om te dippen.

Tafel lekker !!

Tags: GroenteHummus
DeelPin11VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Jam met minder suiker
Jam en chutney

Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)

Dip met verse spinazie en oude kaas
Saus

Heerlijke dip met verse spinazie en oude kaas (10 minuten werk)

Klassieke eiersaus
Saus

Klassieke eiersaus bij asperges: zelfgemaakt is het lekkerst

bolognesesaus maken recept
Saus

Bolognesesaus maken doe je zo

Ravigottesaus zelf maken
Saus

Zelf ravigottesaus maken: veel lekkerder dan uit een bakje

botersaus
Saus

Botersaus met roomboter; in 10 minuten klaar en ouderwets lekker!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief