Hummus – Het is misschien wel een van de meest geliefde dipsauzen ter wereld. Hummus is een heel eenvoudige dip op basis van kikkererwten. Tenminste, het recept voor de klassieke hummus. Want je kunt ook wel hummus maken van andere ingrediënten dan kikkererwten. Denk hierbij aan andere peulvruchten als witte bonen, tuinbonen of doperwten, maar ook worden er wel kikkererwten gecombineerd met gedroogde tomaatjes, pompoen et cetera. Het recept hieronder is een klassieke hummus op basis van kikkererwten. Je serveert een hummus met bijvoorbeeld vers gebakken pita’s, Arabisch platbrood of gewoon met lekker vers gebakken stokbrood. Als dip voor rauwkost is het een echte aanrader. Iets lekkers, maar wel iets gezonds op je boterham? Denk eens aan hummus. Gewoon een laagje op een snee brood is al lekker, maar je kunt er heel makkelijk iets bijzonders van maken door er wat schijfjes komkommer en tomaat, wat plakjes avocado of gekookt ei op te leggen. Dat is lekker én gezond! Dus pak de blender er eens bij en duik de keuken in en leef je uit met kikkererwten.
Tips voor het maken van hummus van kikkererwten
Zoals al genoemd maak je klassieke hummus van kikkererwten. Het lekkerst is het het om zelf kikkererwten te weken en te koken. Je moet ze wel de avond van tevoren vast in de week zetten en het koken kost je even wat tijd, maar het resultaat is er dan ook naar. Heb je daar geen zin in om alleen een dip te maken, neem dan kikkererwten uit blik om het recept te maken. Net zo makkelijk.
Je zult zien dat als je zelf hummus maakt volgens het recept, het resultaat wat grover van structuur is dan de hummus die je kant-en-klaar koopt meestal is. Voor de smaak zal dat geen verschil maken. Je kunt dat gladde resultaat ook zelf bereiken. Maar daarvoor heb je wel een minder leuk klusje te doen. Je moet dan namelijk alle velletjes van de kikkererwten verwijderen. Dit doe je door een kikkererwt tussen duim en wijsvinger te nemen, en dan voorzichtig te knijpen. Het schilletje laat dan makkelijk los. En zo ga je dan alle kikkererwten ontvellen. Verder volg je het gewone recept.
Je kunt zelfgemaakte hummus makkelijk vijf dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Hummus
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram gekookte kikkererwten
- 6 eetlepels tahin
- 6 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels vers geperst citroenap
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- zout
- een snufje gerookt paprikapoeder
- wat extra olijfolie
- een scheutje water, indien nodig
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je hummus:
Bedenk of je gladde humus wilt. Zo ja, verwijder dan de velletjes van de kikkererwten.
Doe de kikkererwten in de blender. Houd er een paar achter om te garneren. Voeg de tahin, de olijfolie, het citroensap, de knoflook, de korianderpoeder, de komijnpoeder, de cayennepeper en wat zout toe. Laat de blender draaien tot alles gepureerd is. Voeg een scheutje water of wat extra olijfolie toe als de hummus te dik is. Je moet een smeerbaar en romig mengsel krijgen. Proef of de hummus goed op smaak is. Voeg anders wat extra zout toe.
Schep de hummus over in een schaaltje en strijk glad met de achterkant van een lepel. Sprenkel er een beetje olijfolie overheen, leg er wat achtergehouden kikkererwten op en bestrooi met wat gerookt paprikapoeder.
Serveer met wat versgebakken pita, of Arabisch platbrood en een schaaltje rauwkost om te dippen.
Tafel lekker !!