• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Saus

Hummus met spinazie en artisjok

Zelf hummus maken is niet alleen makkelijk en snel, maar je hebt ook de volledige controle over wat je erin stopt

0
Hummus met spinazie en artisjok

Hummus met spinazie en artisjok is een verrassend lekkere en kleurrijke variatie op de bekende hummus. Deze frisse dip is niet alleen gezond, maar ook nog eens super makkelijk en snel te maken. Met verse spinazie en artisjok uit blik geef je een twist aan de klassieke kikkererwtenpuree die je waarschijnlijk al kent. Het resultaat is een smeuïge, groene spread vol vitamines, eiwitten en vezels. Heerlijk als dip bij de borrel, als broodbeleg of als gezonde snack tussendoor. Het mooie aan dit recept is dat je geen bijzondere ingrediënten nodig hebt, want de meeste dingen heb je vaak gewoon al in huis. Bovendien is zelf hummus maken een stuk goedkoper dan de kant-en-klare variant uit de winkel en je weet precies wat je eet. De combinatie van zachte kikkererwten, knoflook, frisse citroen en de licht nootachtige smaak van sesamzaadjes maakt deze hummus met spinazie en artisjok tot een ware smaakmaker. Probeer het zelf en ontdek hoe eenvoudig en lekker gezond eten kan zijn.

Of je nu een feestje geeft of gewoon een lekker smeerseltje voor bij de lunch zoekt: deze hummus met spinazie en artisjok valt altijd in de smaak. Serveer hem bij knapperig brood, pita’s of wraps en combineer met rauwkost voor een kleurrijke borrelplank. Ook in een lunchbox of picknickmand doet deze groene hummus het goed. Hij blijft een paar dagen vers in de koelkast en is ideaal om van tevoren te maken. Bovendien kun je eindeloos variëren met extra kruiden of toppings. Strooi er bijvoorbeeld nog wat verse peterselie of munt overheen of voeg een snufje chili toe voor wat extra pit. Wil je de hummus vegan maken? Vervang dan de yoghurt door een plantaardig alternatief. Zo maak je deze hummus helemaal naar jouw smaak en wensen. Kortom: een simpel, gezond en budgetvriendelijk recept dat je keer op keer opnieuw wilt maken.

Hummus met spinazie en artisjok

Porties: 4 personen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereiding: 5 minuten
Wachttijd: 0 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Ingrediënten:

  • 60 gram verse spinazie
  • 240 gram uitgelekte kikkererwten
  • 100 gram artisjok uit blik
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • Zout en peper

Zo maak je Hummus met spinazie en artisjok:

Doe alle ingrediënten in een blender. Doe de natte ingrediënten onderin, zo krijgen de messen beter grip.

Blender tot alles zeer fijn en egaal groen van kleur is.

Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog water toe als je de massa te stevig vindt.

Doe alles in een kom en giet er vlak voor gebruik wat goede olijfolie over en bestrooi de hummus met spinazie en artisjok royaal met geroosterde sesamzaadjes.

Tafel lekker !!

Niveau

Makkelijk

Dieet

Vegetarisch

Kooktechniek

BlenderRauw

Kooktijd

Tot 15 minuten

Verse ingrediënten

KikkererwtenKnoflookSpinazieYoghurt

Zelf hummus maken is niet alleen makkelijk en snel, maar je hebt ook de volledige controle over wat je erin stopt. Dat is fijn, want zo vermijd je onnodige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen of extra suikers die je vaak in kant-en-klare hummus vindt. Deze hummus met spinazie en artisjok is een perfect voorbeeld van hoe je een klassiek basisrecept kunt verrijken met verse groenten. Spinazie zit boordevol ijzer en vitaminen, en de artisjok geeft een subtiele, romige smaak die mooi samengaat met de kikkererwten. De knoflook en het citroensap zorgen voor frisheid en pit, terwijl de sesamzaadjes de nootachtige smaak van traditionele tahin nabootsen. Heb je geen tahin in huis? Geen probleem dus, want met geroosterd sesamzaad kom je ook een heel eind.

Wat ook fijn is: je kunt deze hummus helemaal aanpassen aan jouw voorkeuren. Wil je hem pittiger? Voeg dan een snufje chilipoeder of harissa toe. Liever extra romig? Schep er wat extra yoghurt doorheen of gebruik een scheutje extra olijfolie. Ook verse kruiden zoals koriander, munt of peterselie passen er perfect bij en geven een frisse twist. Serveer deze hummus met spinazie en artisjok als dip op een borrelplank, bij een barbecue of picknick, of gewoon als gezond broodbeleg. Bewaar restjes in een afgesloten bakje in de koelkast: zo blijft je hummus zeker drie dagen lekker. Maak gerust een dubbele portie, want je zult zien dat hij snel op is!

Variaties en serveertips voor hummus met spinazie

Ben je op zoek naar nog meer variatie? Experimenteer eens met andere groenten die je door je hummus kunt pureren. Denk aan geroosterde paprika, zongedroogde tomaat of geroosterde biet. Zo krijg je steeds weer een nieuwe smaak én een andere kleur hummus. Ook kun je peulvruchten afwisselen: probeer eens linzen of witte bonen voor een net andere structuur en smaak. Voor een extra voedzame boost kun je noten of pitten toevoegen, zoals geroosterde pijnboompitten of walnoten. Ook lekker: een topping van granaatappelpitjes voor een fris-zoete bite. Serveer je hummus met spinazie en artisjok met knapperig platbrood, pita’s of toastjes, en zet er bakjes rauwkost naast. Wortel, komkommer, bleekselderij en radijsjes zijn hier perfect voor. Zo maak je in een handomdraai een kleurrijke en gezonde snackplank die het goed doet bij borrels en feestjes.

Heb je hummus over? Smeer hem eens op een wrap met gegrilde groenten of kipfilet en een handje rucola. Ook op een boterham met plakjes avocado is deze spinaziehummus verrassend lekker. Of gebruik hem als basis voor een buddha bowl met quinoa, gegrilde groenten en een gekookt eitje. Mogelijkheden genoeg! Wil je meer inspiratie? Op Lekker Tafelen vind je ook heerlijke recepten voor hummus met rode biet of met geroosterde pompoen. Zo kun je eindeloos variëren en altijd genieten van een gezonde, zelfgemaakte spread.

Hummus met spinazie en artisjok

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 60 gram verse spinazie
  • 240 gram uitgelekte kikkererwten
  • 100 gram artisjok uit blik
  • 1 eetlepel yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel ras el hanout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Doe alle ingrediënten in een blender. Doe de natte ingrediënten onderin, zo krijgen de messen beter grip.

Blender tot alles zeer fijn en egaal groen van kleur is.

Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog water toe als je de massa te stevig vindt.

Doe alles in een kom en giet er vlak voor gebruik wat goede olijfolie over en bestrooi de hummus met spinazie en artisjok royaal met geroosterde sesamzaadjes.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Farmer salade

    Farmer salade; zo maak je die zelf

  • Mango chutney zelf maken

    Mango chutney zelf maken – Huisgemaakte chutney om lang te bewaren

  • pasta met spinazie en gehakt

    Pasta met spinazie en gehakt

  • kip tikka masala

    Kip tikka masala maken: zelfgemaakt smaakt altijd beter

  • Lamsbiefstuk met kruidenboter

    Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel

  • komkommersalade met dille

    Komkommersalade met dille; zo makkelijk, zo veelzijdig!

  • yoghurt soorten

    Yoghurt soorten; de verschillende soorten uitgelegd

  • Baba ganoush

    Baba ganoush; een heerlijke traktatie van gepofte aubergine

  • Pasta met kip en spinazie

    Pasta met kip en spinazie: vers en snel op tafel

  • Yoghurttaart met fruit

    Yoghurttaart met fruit als zomerse traktatie

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.